Holocaust i Norge: – Viktig å ikke glemme
I november løfter Roseslottet frem norske historier om Holocaust. Dette gjør de gjennom kunst.
Roseslottet er en kunstinstallasjon under åpen himmel ved Frognerseteren. Da det åpnet i 2020, markerte det 80 år siden okkupasjonen av Norge og 75 år siden frigjøringen. De utstiller rundt 300 kunstverk om blant annet norske motstandsfolk, naziokkupasjon og Holocaust.
Holocaust-betegnelsen assosieres med nazistenes forsøk på å utrydde det jødiske folk under andre verdenskrig. Mer enn seks millioner jøder er estimert drept – i ghettoer eller konsentrasjonsleirer.
I Norge ble 772 jøder sendt til slike konsentrasjonsleirer. De fleste ble sendt til Auschwitz.
Kun 37 overlevde.
I dag er ingen av de som overlevde Auschwitz i live, og flere av krigens tidsvitner har gått bort. Kunstneren Vebjørn Sand har foreviget noen av tidsvitnene og historiene gjennom maleriene sine på Roseslottet.
Formidler mennesker
Journalen møter scene- og formidlingsansvarlig på Roseslottet, Jon Haukelidsæter, og får et innblikk i historiene som fremheves gjennom kunsten.
– En av Roseslottets hovedoppgaver er å minnes hvordan demokratiet og de grunnleggende menneskerettighetene ble satt ut av kraft under 2. verdenskrig. Ved å bruke kunst som et medium for formidling, kan vi skape identifikasjon og sterke inntrykk. Folk blir direkte rørt, sier Haukelidsæter. Han sier at kunsten når dypere og siterer Edvard Munch:
"Fotografiet kan ikke erstatte maleriet så lenge man ikke kan fotografere himmel og helvete!"
Med utsikt over Oslofjorden står et lite, kvadratisk bygg med påskriften «Ellinors hus». På utsiden av byggets vegger er historien til Ellinor Meiran malt. Haukelidsæter forteller at onkelen hennes var hobbyfotograf, og derfor finnes det en del fotomateriale av henne som Vebjørn Sand har skissert Ellinor etter.
– Ved å formidle historien til enkeltmennesker er det lettere å identifisere seg personlig. Om man tar utgangspunkt i de seks millionene som døde, tenker man bare på det som statistikk.
Urovekkende
Carl Emil Vogt, som er spesialrådgiver på Holocaustsenteret, sier at man kan trekke linjer til den politiske uroen i Europa på 1930-tallet, i forkant av krigen.
– Demokratiet er for tiden under press. Høyreekstreme er på fremmarsj i Vesten, sier Vogt, og peker på Vladimir Putins krigføring i Ukraina, Viktor Orbans illiberale Ungarn, og gjeninnsettelsen av Donald Trump i USA.
– Krigen på 1940-tallet føles fjern for oss, og mange tidsvitner lever ikke lenger. Det er viktig å fortsette å formidle og ikke glemme.
Hvert år tar Holocaustsenteret imot 15.000 skoleelever for å formidle kunnskap om antisemittisme, rasisme og minoriteters rettigheter.
Roseslottet tar også imot skoleklasser, og holder åpent hver dag hele året for skuelystne publikummere.