Høybråten og Stovner langrenn lengter etter snø i Lillomarka
På denne tiden i fjor stod både natur- og kunstsnøløypene klare i Lillomarka. I år ser det derimot ut til å ta lengre tid.
- I fjor på denne tiden stod både kunst- og natursnøløypene klare i Lillomarka. I år vil løypene trolig ikke stå klare før i desember og januar.
- Medlemmene av Høybråten og Stovner idrettslag langrenn driver derfor fortsatt med barmarkstrening, noe som tærer på motivasjonen deres.
- Klimavakten hos Meterologisk institutt forteller at det var unntakstilstander i fjor, og at den første snøen registrert etter sommeren på Grorud statistisk sett har kommet langt ut i november når man sammenlikner de fem siste årene.
– Vi merker det veldig på motivasjonen til medlemmene at de ikke får gått på ski. Vi har faktisk snakket om å ta noen treninger på "SNØ" på Lillestrøm, forteller June Rasch-Olsen, leder for Høybråten og Stovner idrettslag langrenn.
Idrettslaget består av omkring 80 aktive medlemmer i aldersgruppen 6 til 24 år.
– Nå driver vi med barmarkstrening. Det vil si at medlemmene for eksempel løper og trener spenst, legger hun til.
Lederen kunne understreke at de alle har et håp om å ta i bruk Lillomarka Arena veldig snart.
– Vanligvis har vi kunnet starte med langrennstreningen i slutten av november. Nå håper vi på å kunne starte opp i begynnelsen av desember, men alt avhenger av været, sier Rasch-Olsen.
– Sannsynligvis en god stund til skiløypene står klare
– Vi kan starte med snøproduksjon på Lillomarka Arena når temperaturen holdes på rundt fem minusgrader over et par uker. Jeg tror faktisk snøproduksjonen startet i går kveld, forteller Knut Johansson, seksjonsjef for Nordmarka i Bymiljøetaten.
Han sier at kunstsnøløypen vanligvis står klar i desember, mens natursnøløypene vanligvis ikke er klare før i januar.
– Det er med andre ord sannsynligvis en god stund til skiløypene står klare. Det har derimot vært lange perioder med lite nedbør som gjør overflaten tørr og bra, så vi ligger bra an så langt i år, forteller han.
Venter på snøen
Inger Gustafsson (76) gikk tur i Lillomarka på fredag.
– Jeg er her vanligvis et par ganger i uka, og har vært det siden 1970-tallet, forteller hun.
I likhet med Høybråten og Stovner langrenn savner også Gustafsson snøen i Lillomarka.
– Jeg går på ski om det er skiføre her og det gleder jeg meg til nå, sier hun.
– I tråd med hva vi forventer oss av klimaendringer fremover
Matilda Hallerstig, klimavakt hos Meteorologisk institutt, forteller at det i fjor ble registrert snø, som la seg på bakken på Grorud, for første gang etter sommeren, den 30. oktober.
– Så langt i år er det enda ikke registrert noe snø som har lagt seg i samme område, legger hun til.
Hallerstig forklarer at det var helt normalt å oppleve første snøfall rundt den 30. oktober på Grorud for ti år siden og i årene som fulgte. De fem siste årene har det derimot vanligvis ikke kommet snø før langt ut i november. Hallerstig sier at hun er usikker på om det kan ha noen sammenheng med klimaendringene.
– Klima er en statistikk over hvor vanlig noe er og hvor ofte noe skjer. Derfor må vi nok vente et par tiår til før vi ser om dette har noen sammenheng med klimaendringene. Likevel henger det i tråd med hva vi forventer oss av klimaendringer fremover, avslutter Hallerstig.