Raser mot byrådets forslag: – Ren symbolpolitikk
Oslo kommune vil bli kvitt engangskopper en gang for alle. Det skaper sterke reaksjoner blant innbyggere på Grünerløkka.
— Jeg vil gjerne at folk skal kunne ta med seg kaffe i hånden, men vi må få bukt med forsøplingen dette fører til, sier miljøbyråd Marit Vea (V) til Dagsavisen.
Tirsdag kom nyheten om at Oslo kommune vil forby engangskopper. Ifølge VG brukes det om lag tre millioner av dem årlig i hovedstaden.
Dette tallet skal kommunen få ned til null ved å bytte til gjenbrukbar emballasje og ta i bruk egne panteautomater for denne typen beholdere. Byråden ønsker i tillegg å innføre miljøgebyr på 4-5 kroner på engangskopper.
— Ideen er god
Kadi Kalam er på jobb bak disken på Deli de Luca i Thorvald Meyers gate. Hun ønsker ikke å bli fotografert, men forteller at hun i utgangspunktet er positiv til forslaget.
— Vi har allerede dette pantesystemet i Tallin, hvor jeg kommer fra, sier hun.
Ifølge Kalam er systemet godt etablert i den estlandske hovedstaden. Opplevelsen hennes er at de aller fleste panter gjenbrukbare kopper. Men hun mener at det fortsatt gjenstår en viktig utfordring:
— Ideen er god, men ikke materialet. Koppene består av en type plast som ikke tåler vask særlig godt. Det tenker jeg at er et problem, sier hun.
— Urealistisk
Utenfor Kaffebrenneriet på Olaf Ryes plass, sitter kameratene Roy Storm Hansen og Arne Nikolaisen med hver sin kaffekopp: Hansen med et engangskrus i papp, Nikolaisen med en kopp i porselen.
— Jeg har alltid med min egen kopp i sekken, så det vil ikke utgjøre noen forskjell for meg, sier Nikolaisen.
Hansen er derimot langt mer skeptisk til forslaget enn kameraten.
— Det er en fin tanke, men jeg tror det blir altfor kostbart, sier han.
Hansen stiller også spørsmål ved hva koppene skal lages av, og hvordan skal de rengjøres og leveres tilbake til kafeene.
— Dette er urealistisk og ren symbolpolitikk, sier han.
– Veldig positiv
Liv Helene Sivertsen forteller at hun er veldig positiv til forslaget om å fjerne engangskopper.
— Jeg forstår at det er noen praktiske vanskeligheter ved å gjennomføre det, men alt som kan bidra til å hindre søppel i gatene er bra, sier hun.