– De svakeste må ta støyten

Forslagene om å kutte i sykelønnen vekker sterke reaksjoner.

Mann i sort boblejakke på St. Hanshaugen busstopp

BEKYMRET: Flere innbyggere i Oslo er bekymret for kutt i sykelønnen. 

Debatten om sykelønnsordningen raser i norske medier. Før jul ble forhandlingene om ny IA-avtale brutt som følge av steile fronter mellom LO og arbeidsgiverne. Flere politiske partier har fremmet forslag om kutt i sykelønnen for å få bukt med det høye sykefraværet.

Partiene på venstresiden sier at de ikke ønsker å røre sykelønnsordningen, og foreslår blant annet å innføre holdningskampanjer som svar på problemet. På borgerlig side er det derimot uenighet om hva som skal til for å få ned sykefraværet.

Høyre-leder Erna Solberg gikk tidligere i vinter ut med en lovnad om at Høyre ikke vil kutte i sykepengene folk får utbetalt. Fremskrittspartiet åpner for å kutte i sykelønnen for å redusere korttidsfravær, mens Venstre ønsker å kutte sykelønnen etter seks måneders sykemelding.

Men hva mener folket selv om sykelønnsordningen? 

Dame i boblejakke med brunt hår
RAMMER DE SVAKESTE: Å kutte i sykelønnen vil bare gå ut over dem som virkelig er syke, mener Marit Spicer. Foto: Vilde Surlien Hoen.

– Viktig å verne om

Blant dem Journalen har snakket med, er det ulike oppfatninger om hva som skal til for å få ned sykefraværet. Men én ting er de enige om: Å kutte i sykelønnen er ikke svaret.

- Det bør jo gjøres noe for å få ned sykefraværet. Men kutt i sykelønnen vil gå ut over dem som virkelig er syke, sier Marit Spicer. 

Hun har forståelse for at arbeidsgivere ønsker å redusere unødvendig fravær, og at det er en stor utgift for bedriftene. Men:

– Det er de svakeste som vil ende opp med å ta støyten. Det er et velferdsgode som vi er heldige å ha i Norge, og som det er viktig å verne om, sier Spicer.

Dame i sort boblejakke med blondt hår
DOBBEL BEKYMRING: De som er syke skal ikke måtte bekymre seg over økonomien sin i tillegg, mener Malin Wolff. Foto: Vilde Surlien Hoen.

Psykososialt miljø

Også Malin Wolff mener kutt i sykelønnen vil gå ut over dem den er ment å beskytte. Hun sier at diskusjonen først og fremst bør dreie seg om årsakene til det høye sykefraværet på norske arbeidsplasser.

Det er en veldig fin ordning for de som faktisk trenger det. Det er veldig leit å både være syk og i tillegg måtte bekymre seg for økonomien sin, sier Wolff. 

– Jeg forstår hvorfor arbeidsgivere ønsker å få ned sykefraværet. Men jeg tenker at det bør finnes andre måter å gjøre det på. Kanskje man bør begynne med å se på hvorfor folk er syke, sier hun. 

Mann i sort boblejakke på St. Hanshaugen busstopp
KLAR TALE: Sykelønnsordningen bør ikke røres, mener Truls Kontny. Foto: Vilde Surlien Hoen.

På St. Hanshaugen møter vi Truls Kontny. Han er klar på at sykelønnsordningen i dag er slik den bør være. 

– Det er ikke den vi skal se på for å få ned sykefraværet. Det er mange andre faktorer som ligger bak, sier han. 

– Arbeidsgivere bør begynne med å se på det psykososiale miljøet på arbeidsplassen. Hvordan behandler lederne sine ansatte, og hvordan har de ansatte det på jobb? 

– Sykelønnsordningen er en av grunnpilarene i vårt sosialdemokratiske samfunn. Så der legger jeg meg helt klart på LO sin linje, sier Kontny.