Årets sykkelsesong har vært planlagt i ti år

Oslo Kommune har i ti år satset på sykkel i byen. Det merker sykkelmiljøet i Oslo.

En sykkelreparatør mekker på en sykkel på sykkelbutikken Bike Brothers

Svevestøv fra feiebiler, stappa uteserveringer, fuglekvitter, nysende folk og pollenhelvete er alle sikre vårtegn i landets hovedstad. Nå som brøytekantene og holka er borte, fylles Oslos gater med folk på vei ut av vinterdvalen. Tempoet i byen øker, med mye drahjelp fra en gruppe savnede trafikanter.

Syklistene er tilbake.

På Bike Brothers i Pilestredet klinger det oftere i dørbjella enn for bare noen uker siden.

Daglig leder på sykkelbutikken "Bike Brothers", Karel Kokaisl, leverer sykkelen tilbake til en kunde etter service.
Daglig leder på sykkelbutikken "Bike Brothers", Karel Kokaisl, leverer sykkel etter service. Foto: Tobias Stark-Olsen

– Jeg sammenlikner kundene med biene. Når det blir varmere, så kommer biene ut fra bikuben, og det er akkurat som kundene våre, sier Karel Kokaisl.

Karel Kokaisl, eller “The Big Boss” som han kaller seg, er daglig leder på Bike Brothers. I Pilestredet, rett ved trikkestoppet Frydelund, ligger butikken han har driftet siden 2015.

Kokaisl forteller at uke 11 har vært uken for storinnrykket av sykkelkåte mennesker. Dersom du vil få en service på sykkelen din, må du belage deg på venteliste. På bare en uke har butikken hatt rundt 60 kunder som ønsker å få sykkelen sin i tip top stand.

Det kommer sykler i ymse tilstander inn i butikken, og noen ganger opplever Kokaisl at syklistene er litt vel optimistiske til hva sykkelreparatørene hans kan gjøre for dem.

– Det er alltid noen tvilsomme sykler. For eksempel i går måtte vi sende melding til en kunde og si «det er dessverre ikke vits å reparere på sykkelen din», sier Kokaisl.

Innsiden av sykkelbutikken "Bike Brothers" med daglig leder Karel Kokaisl som ruller ut en sykkel. Foto: Jonatan Bjørge

Ti år med sykkelsatsing i Oslo

Butikksjefen merker at det er mange flere av Oslos innbyggere som har begynt å sykle de siste ti årene, og at det er et større mangfold i hvem som kommer innom butikken hans. Kokaisl påpeker at det har blitt en bedre infrastruktur for sykkel i byen, og viser til at kommunen har fjernet parkeringsplasser for biler og malt røde sykkelstier i stedet.

Oslo har historisk sett nedprioritert sykkelen som transportmiddel sammenlignet med bil og kollektivtrafikk, men i 2015 startet kommunen prosjektet Oslo kommunes sykkelstrategi for 2015–2025. Hovedmålet til prosjektet var å etablere et sammenhengende sykkelveinett, som sikrer rask, trygg og behagelig ferdsel på sykkel gjennom byen.

Oslo Kommune har de siste ti årene forbedret og utviklet sykkelstiene gjennom byen. Her ser man en dame som sykler på sykkelstien gjennom Bislett. Foto: Jonatan Bjørge

Liv Jorun Andenes, seksjonsleder i Bymiljøetaten, har jobbet med og fulgt sykkelsatsingen tett de siste ti årene. Hun viser til veier hvor det har blitt bedre for syklister å ferdes.

– Av nye strekninger på St. Hanshaugen kan Ullevålsveien nevnes, som ble oppgradert med opphøyde sykkelfelt. På Frogner kan Løvenskiolds gate trekkes frem, som er bygget om til en sykkelprioritert gate, sier Andenes.

Oslos sykkelsatsning fra 2015 til 2025, hentet fra Bymiljøetaten sin prosjektoppsummering

Forståelse av sykkeltrender: Sykkelandelen i Oslo har økt til 8,6% i 2022/23 fra en stabilt lav andel i to tiår frem til 2013/14.

Sikkerhet og tilgjengelighet: Ulykkesrisikoen har gått ned med færre sykkelskader behandlet ved Oslo skadelegevakt per kilometer syklet.

Offentlig oppfatning og trygghet: 45% mener at Oslo er en god sykkelby og 29% mener at byen er trygg. Sykkelsatsingen har hatt negativ effekt på personer med nedsatt funksjonsevne.

Økonomiske og sosiale fordeler: Strategien er samfunnsøkonomisk lønnsom med betydelige helsegevinster og redusert utrygghet for syklistene.

Gjennomføringsutfordringer: Strategien har ikke blitt fulgt opp med politisk forankrede handlingsplaner eller klar ansvarsfordeling.

Etablering av ekspertise og finansiering: Et sterkt fagmiljø på sykkel er etablert i Oslo kommune, og nødvendige midler har blitt tildelt for å støtte sykkelsatsingen.

Til tross for at prosjektet nå er ferdig, forteller Andenes at Bymiljøetaten fortsetter å jobbe for syklister i hovedstaden.

– Oslo kommune jobber videre med å bygge ut sykkelveinettet, i tillegg til å sørge for helårsdrift og vedlikehold. Vi jobber også med en rekke andre tiltak for å gjøre det tryggere og mer attraktivt å sykle i Oslo, bl.a. gjennom bedre og mer sykkelparkering, sykkelkampanjer, utlånsordninger, opplæringstiltak og informasjonsarbeid, sier Andenes.

Et nytt prosjekt, som bygger videre på sykkelsatsingen, er rett rundt hjørnet.

– Gjeldende sykkelstrategi løper ut 2025, og skal erstattes av en mobilitetsstrategi. Denne vil gi retning for satsingen på sykkel og andre mobilitetsformer i årene fremover, sier Andenes.

For å gjøre syklistene klare for sesongen, stiller kommunen opp med en rekke tiltak.

– Vi planlegger en vårkampanje med pop-up sykkelverksteder og inspirerende plakater en rekke steder i byen, hvor innbyggerne får en påminnelse om å hente frem sykkelen og få hjelp til enkle sykkelreparasjoner og skifte av dekk, sier Andenes.

Over hele byen viser Oslo Kommune sin takknemlighet til byens syklister. Foto: Jonatan Bjørge

– Det føles aldri helt trygt

Samtidig som grusen i gatene blir feiet vekk har Mikael Høye Hegnar fjernet rusten fra sykkelen sin. Den skinnende blå sykkelen hans har også fått nytt kjede og ny bremsevaier, som står til kontrast til lommelykta han har gaffateipet til styret.

Sykkel som nettopp har fått service, med en lommelykt gaffateipet til styret
Sykkelen til Mikael Høye Hegnar rett ut av service. Foto: Jonatan Bjørge

Hegnar sier han har bodd i Oslo hele livet, og er imponert over hvor godt sykkeltilbudet har blitt de siste årene. Likevel mener han at byen har en vei å gå for at den skal bli enda mer sykkelvennlig.

Han peker på veien utenfor Bike Brothers i Pilestredet og beskriver den som forferdelig for syklister. Trikken går oppover til Bislett og bilene kjører ned til Sentrum, men det er ingen egen plass til syklistene.

– Drømmescenarioet er at det blir sykkelstier overalt i Oslo, men det er jo urealistisk. Byen har noen fine lange strekninger, som for eksempel ut til Økern, der jeg sykler ganske ofte, sier Hegnar.

Mikael Høye Hegnar har bodd i Oslo hele livet, og synes sykkeltilbudet i byen har blitt bedre de siste årene. Foto: Jonatan Bjørge

Hegnar syntes Oslo har blitt en bedre sykkelby, men mener den ikke er helt perfekt.

– Det føles jo aldri helt trygt å sykle i Oslo, det skal sies.

Men jeg ser at du ikke har noen hjelm med deg?

Tjukk i huet, ikke sant?, sier Hegnar mens han ler.

Som Oslo-borgere flest har Hegnar dårlig tid. Han sparker fra med det ene beinet på venstre pedal og drar det andre lett over sykkelen. Syklisten fyker av gårde, og er med ett blitt en del av et bybilde med våren i anmarsj.

Mikael Høye Hegdar sykler videre, på vei til neste gjøremål for dagen. Foto: Jonatan Bjørge

Stikkord