Kort skisesong går ut over markas hytteeiere

Snøen smelter, fuglene kvitrer og bekkene bruser. For mange er sesongendringen etterlengtet, mens for markas hytteeiere kunne vinteren vart litt lenger.

Bilde av mann som står på ski på flekkete isføre

Lillomarka har dårlig skiføre. 

Helt øverst i Lillomarka ligger Lillosetra sportsstue. Utenfor hytta lukter det våt jord og gress. Det drypper fra takrennene selv om det ikke har regnet. Det er stille og rolig, mens tåka ligger som et teppe på bakken nedenfor. 

Torgeir Soot har driftet hytta i over 17 år og forteller at han gjerne skulle hatt en lengre skisesong.

Han forteller at for en måned siden var Lillosetra full av skigåere. Skiene sto stablet langs hytteveggen og sola skinte.

— Det var sikkert 20 meter kø utenfor døra, sier han og ser ut vinduet, der køen var. 

Nå har snøen smeltet, skiløypene er borte – og med dem forsvant også gjestene.

Bildet er av en bekk
Skiløypa opp til Lillosetra har blitt til en bekk. Foto: Anne Hagen-Nielsen.

Slik ser deler av skiløypa ut nå. Noen av strekkene går det an å gå på ski og noen går det an å gå til fots. Men store deler av løypa er svært vanskelig å benytte seg av.

Det er ikke kø i dag, men det kommer en liten klynge med mennesker inn døra i blant. Disken er fullstappet av rundstykker, kaker og boller, mens kjølen er fylt med ulike typer brus og vann.

Prisvekst gir utfordringer

Det er ikke bare korte skisesonger som gjør drifting av slike hytter vanskelig. Soot forteller også om økte strømpriser, leiepriser og prisvekst generelt, som gjør det krevende. 

— Det er ikke alle utgifter man kan legge rett på prisen på varene, forklarer Soot.

Bildet er av en mann som kjøper noe i en kiosk
Torgeir Soot er veldig glad i jobben sin. Foto: Anne Hagen-Nielsen

Videre forteller han at de har gått ned 40-50% i omsetning de siste fire årene. Til tross for det trives han godt med å være sin egen sjef og drive hytta.

Kobberhaughytta lever også av gode vintre

Erlend Michael Birkeland skulle også gjerne hatt lengre vintre. Han er bestyrer av DNT-hytta Kobberhaughytta, som ligger omtrent en mil fra Sognsvann. Det tilsvarer cirka to og en halv time til fots, men betraktelig kortere med ski.

Derfor tjener denne hytta mer når føret tillater skigåere å besøke. Hele skisesongen arrangerer de pizzakveld mandager og tirsdager, men antall kunder har sunket betraktelig de siste ukene.  

— Vi slipper heldigvis å kaste mat fordi vi har et påmeldingssystem, sier han.

Birkeland forteller at de hadde rundt 400 besøkende på en pizzakveld tidligere i år, mens de kun hadde fire sist mandag. 

— Det er absolutt i skisesongen de fleste er innom. Men akkurat nå mens det verken er snø på bakken eller sykkelføre opp til hytta vår, er det ganske rolig. Vi er i en litt kjip mellomsesong, forteller Birkeland.

Videre forklarer han at han gjerne skulle hatt mellomsesongene så korte som mulig for å få flere besøkende.

Erstattet ski med sykkel

Reidar Ursin og barna hans, Tind (10) og Vega (5), har syklet opp til Lillosetra. Det er familiens første sykkeltur sammen, innrømmer han.

Bilde av Lillosetra hytta
Bilveien opp til Lillosetra er bar og mulig å sykle på. Foto: Anne Hagen-Nielsen

Nå sitter de ved et av bordene, hvor hjelmene er lagt til side, mens de spiser påsmurte horn og drikker brus. De nyter pausen, men gleder seg allerede til turen nedover igjen. 

Tind flirer og forteller at han er glad for at skisesongen er over. 

— Jeg liker best å sykle, smiler han.

Reidar Ursin forteller at Vega har fått ny sykkel.

— Det er vel bra å få testet den nye sykkelen da? 

— Ja, veldig bra, smiler Vega.

Bilde av en gutt som trikser på sykkel
Tind liker best å sykle. Foto: Anne Hagen-Nielsen

Reidar Ursin forteller at familien er veldig glad i å gå på ski, men at de helst står på slalåm. Selv om han selv synes sesongen var litt for kort, er Tind veldig fornøyd med å sykle. Ursin forteller også at de ikke har rukket å bruke langrennskiene i år.

Tidlig ferdig med løypeprepping i år

Tonny Haugen Eklund er en av de viktige frivillige som prepper skiløyper. Han er selv en ivrig skigåer, og han står både på langrenn og slalåm. 

Han forklarer at han misliker to av årstidene og skulle helst ønske vi kun hadde to. 

— Jeg synes vi skal ha lang vinter og lang sommer. Det er de årstidene man kan leke og kose seg mest mulig. Når det er regn, sludd og vind får man ikke hatt det like gøy. Grått vær blir man bare deprimert av, sier Eklund.

Eklund informerer om at slalåmbakkene sliter og at de som bruker dem snart må finne på noe annet. Men det går likevel hardest utover langrennsløypene ettersom de er mer avhengige av ekte snø.

En mann på vei opp en isete og hullete vei
Noen trosser føret og bruker ski så lenge som mulig. Foto: Anne Hagen-Nielsen

— Akkurat nå går det jo ikke an å gjøre noe i skiløypene. Man kan ikke gå med ski og man kan ikke gå uten ski. Løypene i Groruddalen er isete og dårlige. Vi hadde en dårlig vinter i år, forteller Eklund.

Eklund forklarer at det er mulig å sykle i løypene, men at mellomsesongen kan være utfordrende fordi veiene verken er bare eller snødekte

— Jeg får ikke preppa noen flere skiløyper i år, dessverre, sukker Eklund.

Han forteller videre at han gjerne skulle kjørt preppemaskinen mange flere uker.

Det fins muligheter til å bruke turisthyttene

— Vi regner jo ikke med at vi kommer til å få en veldig god påske, sier Torgeir Soot.

En god påske på Lillosetra er når det er skiføre forteller Soot. Han sier derimot at han håper at det blir bart slik at det går an å gå skogsløypa opp til hytta. Turen til fots langs skogsløylpa tar rundt 1,5 time sier Soot.

— Så det går an å bruke oss selv om det ikke er snø, smiler Soot.

 

Stikkord