Utstiller rekordmaleri

Nasjonalmuseet ønsker alle velkommen til et gjensyn, eller første møte, med kongsdattera og den hvite bjørnen.

Direktør Ingrid Røynesdal og kulturminister Lubna Jaffery viser frem verket til Theodor Kittelsen.

Søndag 9. mars er det feststemning på Nasjonalmuseet. Åpningstiden er lenger enn vanlig og publikum får servert boller og kaffe.

– Vi skal feire et av Norges mest kjente, kjære og omtalte kunstverk, nemlig Kvitebjørn Kong Valemon av Theodor Kittelsen. Det skal vises på Nasjonalmuseet en god stund fremover, sier direktør på Nasjonalmuseet, Ingrid Røynesdal, fra talerstolen i salongrommet.

Kvitebjørn Kong Valemon (1912) viser kongsdattera med gullkransen og prinsen som ble forvandlet til en isbjørn da han nektet å gifte seg med en heks. Foto: Jonatan Bjørge 

Maleriet, som er et av Theodor Kittelsen sine mest kjente verk, ble i november solgt til en anonym kjøper for 36 millioner kroner. Ny rekord for et verk solgt på et norsk auksjonshus.

Fremtiden til bildet har siden vært usikker, men forrige uke ble det klart at Nasjonalmuseet utstiller maleriet gjennom en låneavtale med den anonyme kjøperen. Avtalen strekker seg på rundt et år.

– Dette er en dag hvertfall jeg får litt gåsehud av, sier Røynesdal fra talerstolen.

Mange tok turen til Nasjonalmuseet på søndag. Foto: Jonatan Bjørge

– En sterk jente som vet hva hun vil

Kulturminister, Lubna Jaffery, er invitert for å tale på arrangementet. Hun mener bildet representerer kvinnekamp.

– I går feiret vi den internasjonale kvinnedagen. For meg er jenta i bildet ikke bare en prinsesse med gullhår, men en mytisk representant for kvinnelig handle. Vi ser en rakrygget, uredd og sterk jente som vet hva hun vil, sier kulturministeren fra talerstolen.

Kulturministeren er glad for at det populære maleriet nå henger på Nasjonalmuseet. Foto: Jonatan Bjørge

Ga bilder til eventyrene

Røynesdal beskriver Kittelsen som en folkeskjær kunstner, og mener han har vært med å definere hvordan folkeeventyrene ser ut. 

– Kittelsen og Werenskiold har på mange måter formet vår oppfattelse av hvordan eventyr og hvordan troll ser ut, sier hun fra talerstolen. 

I museet sin samling er det over 300 verk av Kittelsen, flere på utstilling i det populære “eventyrrommet”. Røynesdal trekker frem bildene som en sentral del av den norske kulturarven.

– Vi her på Nasjonalmuseet er veldig glade for at vi får lov til å låne bildet det nærmeste året, slik at vi kan formidle, vise og nettopp presentere et så viktig ikon for et stort publikum, sier hun fra talerstolen.