Trygghet bak kniven

I flere av stikkvåpen-hendelsene i Oslo er unge mennesker involvert. Hvorfor er det slik?

to gutter med ryggen til med hette over hodet, de er anonymisert
Unge i Oslo velger å bevæpne seg selv for å føle seg trygg. Foto: Mia Størksen

– Sånn som samfunnet er nå er det spis eller bli spist, forteller 17 år gamle Ahmed.

Kollasj med skjermdump fra medieoverskrifter om knivhendelser i Oslo.
Stikkvåpenhendelser har vært et stort tema i mediene de siste månedene. Skjermdump/Kollasj: Frida Tvedte Matre

Det siste månedene har det vært flere lignende medieoverskrifter om stikkvåpenepisoder i hovedstaden.  

Politiet i Oslo har blant annet rykket ut til stikkvåpenepisoder rundt disse områdene.

Dette viser bare et fåtall av stedene hvor det har skjedd stikkvåpenhendelser i årets første kvartal. Det totale antallet hendelser er enda høyere.  

Journalen har gjennom varslingstjenesten Presseklienten kartlagt hvor mange hendelser politiet i Oslo har rykket ut til i løpet av årets fire første måneder.  

Fra 1. januar til 1. mai i år har det vært utrykning til 60 hendelser i Oslo hvor ulike former for stikkvåpen har vært involvert. 

Da Journalen i 2019 kartla knivhendelser for samme periode, viste det 59 hendelser de fire første månedene.  

Det betyr at årets tall for utrykning til hendelser med stikkvåpen involvert, er omtrent det samme som for fem år siden. 

Journalens gjennomgang peker på at politiet i Oslo har rykket ut til i gjennomsnitt 15 stikkvåpenhendelser i måneden i løpet av årets første kvartal.  

Det kan i snitt tilsvare én hendelse annenhver dag. 

Men hvem er personene som er involvert i slike hendelser? 

I få av hendelsene blir alder oppgitt, men i de 13 sakene der det er gitt informasjon om alder er det seks hendelser med personer under 20 år involvert.  

Samtidig kan det være mørketall, da det ikke sies noe om alder på gjerningspersonene i majoriteten av sakene. Tallet på unge mennesker som har vært involvert i stikkvåpenhendelser i år kan derfor være høyere.  

Graf om hendelser fordelt på alder

– Det føles behagelig

På en fritidsklubb øst i Oslo møtes Ali og Ahmed ofte. Guttene kjenner hverandre godt. De går på samme skole, og bor i samme bygg. Selv om de bare er 16 og 17 år har de likevel sett og opplevd mye. 

Journalen har valgt å kalle guttene for Ahmed og Ali for å beskytte deres identitet. Dette er ikke deres ekte navn. 

– Har dere selv eller kjenner dere noen som har vært involvert i en hendelse med stikkvåpen, hvor ting har gått gale? 

Begge guttene nikker med hodet og svarer nølende "ja". De vrir seg noe i stolene de sitter i og ser på hverandre. Guttene forsøker å få hverandre til å svare, men ender opp med å være stille.  

To anonyme gutter som klemmer
Ali og Ahmed kjenner hverandre godt. De går på samme skole, og bor i samme blokk. Foto: Mia Størksen

Guttene begynner å prate seg imellom om hvordan de føler seg trygge når de vet at folk nære dem har stikkvåpen for beskyttelse. For dem er det helt vanlig, og de føler at det er nødvendig. 

– Det føles behagelig, sier Ahmed. 

– Går dere selv med stikkvåpen? 

De nøler, men finner ut at det er trygt å svare sant. Når Ahmed svarer, svarer også Ali. De går ikke med lenger med stikkvåpen nå, men de har gjort det før. 

– Jeg tenker at verden hadde vært veldig mye tryggere om alle bare gikk rundt med henda sine, men når noen går med stikkvåpen, så mener jeg personlig at du også burde gjøre det, sier Ahmed. 

Økning i anmeldelser for bæring av kniv blant unge

Eivind Kjøllesdal i Oslo Politidistrikt skriver i en e-post til Journalen at stikkvåpen har et stort skadepotensial, og at de ser alvorlig på disse hendelsene når de skjer.  

Vi understreker at bæring av kniv og annet våpen er ulovlig, og dersom en situasjon eskalerer og det er kniv involvert kan dette få store konsekvenser, forteller Kjøllesdal.  

På bakgrunn av at alder ikke er offentliggjort i flere av sakene Journalen har kartlagt, har vi flere ganger etterspurt en oversikt fra Oslo politidistrikt over hvem personene i stikkvåpenhendelsene er. Politiet forteller at de ikke har tilgjengelig kjønn og alder for disse sakene ved nåværende tidspunkt da det krever en manuell gjennomgang, noe de heller ikke hadde ved kartleggingen i 2019.  

Det er ikke gjort noen slik analyse utover det som er presentert i SaLTo-rapporten (...), skriver Kjøllesdal.  

SaLTo-rapporten er utarbeidet av Oslo politidistrikt og Oslo kommune og baserer seg på statistikk fra straffesaksregisteret STRASAK som beskriver utviklingen i barne- og ungdomskriminaliteten i byen.  

Konferanserom med masse stoler og et lerret hvor det står Salto
På SaLTo konferansen legger politiet frem tall om ungdomskriminaliteten. Foto: Frida Tvedte Matre

Når det kommer til stikkvåpenbruk blant unge viser årets rapport at antall anmeldelser med mistenkt mellom 10-17 år for bæring av kniv eller annet våpen var 148 hendelser for 2023.  

Det er over dobbelt så mange anmeldelser sammenlignet med årene før pandemien.  

Samtidig påpekes det at det kan være komplisert å si i hvilken grad dette skjer da politiets kontrollvirksomhet har stor betydning for antall anmeldelser for bæring av kniv eller annet våpen.  

Shahid Rasool ser inn i kamera. Han står ute
Shahid Rasool var tidligere gjengleder i to av Oslos mest beryktede gjenger, nå hjelper han andre. Foto: Mia Størksen