Pensjonistpartiet starter ungdomsparti

Det nye ungdomspartiet skal gi funksjonshemmede en politisk arena. Opprettelsen gir Pensjonistpartiet mer statlig støtte.

Øyvind Fjeldheim håper at unge vil engasjere seg i Pensjonistpartiet.

Kort oppsummert:
  • Pensjonistpartiet starter et ungdomsparti.
  • Ungdomspartiet skal primært rekruttere folk med funksjonsnedsettelser.
  • Opprettelsen gir økt statlig støtte, som skal gå til å bygge opp det nye partiet.

– Det har jo vært snakk om å starte et ungdomsparti lenge. Nå har vi endelig gjort det, sier 58 år gamle Øyvind Fjeldheim, styreleder i Pensjonistpartiet sitt nye ungdomsparti.

Fjeldheim, som også er fylkesleder i Pensjonistpartiet Buskerud, forteller at partiet er i en moderniseringsfase. Nå vil de nå flere enn bare de godt voksne i samfunnet.

– Pensjonistpartiet har en politikk som ikke bare er for eldre, men som også inkluderer situasjonen til unge voksne. Gjerne rettet mot de som har uføretrygd, sier han.

Stigmaet rundt at kun eldre personer kan engasjere seg i partiet skal bort.

– Vi er ikke bare opptatt av pensjon, selv om det ligger i navnet vårt at vi er opptatt av det. Vi er også engasjert i utenforskap i samfunnet. Slik tematikk kan vi løfte frem i et ungdomslag, sier Fjeldheim. 

Ønsker å skille seg ut

For å skille seg fra andre ungdomspartier, skal pensjonistpartiet satse på individer med funksjonsnedsettelser.

– Vi ønsker først og fremst at ungdomspartiets medlemmer skal være folk med funksjonshemninger, som ønsker å bidra. De skal jobbe for sin situasjon, og bedre den, sammen med andre, sier Fjeldheim.

I rekrutteringsprosessen, som partiet nå setter i gang med, skal de lete etter potensielle medlemmer i andre interesseorganisasjoner som pensjonistpartiet samarbeider med. 

– Vi har god kontakt med mange organisasjoner. Vi begynner der for å se om noen vil være med på dette. Det kan for eksempel være folk fra handikapforbundet, sier Fjeldheim. 

Champs er et populært spisested blant unge i Drammen, men Fjeldheim og Pensjonistpartiet starter å lete etter medlemmer andre steder. Foto: Jonatan Bjørge

Leter etter engasjerte unge

Fjeldheim ønsker å få på plass en ny ledergruppe så fort som mulig. Han innser at han er litt for gammel til å lede et ungdomsparti.

– Jeg er 58 år. Planen til det nåværende styret er å sitte i et år til. Da håper jeg at vi har på plass et yngre styre, som er sterkt nok til å stå på egne bein, sier Fjeldheim. 

Ungdomspartiet har ambisjoner om å delta i skoledebatter, og partiet ønsker å sende representanter til skoler rundt i landet. Partiet har satt den øvre aldersgrensen for aktuelle medlemmer til 35 år.

– Det er unge, engasjerte, vi ønsker å stille med, sier Fjeldheim.

Et fullstendig partiprogram for ungdomspartiet er ikke ferdig, men ifølge Fjeldheim ligger det i “støpeskjeen”. Han ser frem til at ny politikk kommer inn i partiet. 

– Det er naturlig at unge har sin måte å se ting på. De vil kanskje jobbe med litt andre ting enn det som Pensionistpartiet tradisjonelt har jobbet for. Det skal vi legge til rette for, sier han.

– Konkurranse er bra

Nestleder i Unge Venstre, Tejn Rolland, syntes det er bra at partier ønsker å engasjere ungdom.

– Om pensjonistpartiet ønsker å engasjere ungdom i demokratiet, tenker jeg at det er veldig bra, sier Rolland

Han er litt usikker på om det blir de store skoledebattene mellom partiene med det første. 

– Det er ofte slik at skolene kun inviterer de partiene som er representert på Stortinget til skoledebattene, sier han. 

Rolland mistenker at Venstre og Pensjonistpartiet ikke har så stor velgerutveksling, men ønsker det nye ungdomspartiet velkommen til politikken. 

– Konkurranse er uansett bra, sier Rolland.

Mer statlig støtte med ungdomsparti

“Pensjonistpartiets ungdomslag” var ferdig registrert i Brønnøysundregisteret i november. Dermed rakk de å få statlig støtte for 2024.

Ungdomspartiet er en sentral ungdomsorganisasjon, og får utbetalt støtte etter antall stemmer Pensjonistpartiet hadde ved forrige stortingsvalg.

Statlig støtte til Pensjonistpartiets ungdomslag

2024: 19 006 stemmer * 4,17243 kr = 79 301 kr

2025: 19 006 stemmer * 5,3104 kr = 100 903 kr

*satsene per stemme økte fra 2024 til 2025*

Daniel Giske forteller at det på 90-tallet ble utbetalt penger til ungdomspartier etter antall medlemmer. Nå er det stemmene ved valg som bestemmer den statlige støtten. Foto: Jonatan Bjørge

Daniel Giske, Sekretariatsleder i Partilovnemda, forteller at partiloven ikke legger føring på hva pengene skal brukes til innad i partiet.

– Det er jo først og fremst et tillitsbasert system. I tillegg må jo budsjetter godkjennes innad i partiene av styremedlemmene, så det er ikke enkelt å bruke støtten på reise til syden, sier Giske.

Skal gå til ungdomspartiet

Øyvind Fjeldheim forteller at støtten skal brukes til å bygge opp den nye ungdomsorganisasjonen. 

– Vi skal bruke støtten på å dyktiggjøre de som vi rekrutterer, sier Fjeldheim. 

Pensjonistpartiet fikk 19 000 stemmer ved stortingsvalget i 2021. Opprettelsen av ungdomspartiet er en del av satsingen frem mot årets valg. På sikt, er målet å få mandat på Stortinget.

– Hvis vi får mindre enn 100 000 stemmer blir jeg skuffet. Såpass ambisjoner har vi, sier Fjeldheim.