– Det er for mange regler knyttet til lesing
På Deichman Bjørvika snakker Siri Larsen med foreldre om at man ikke trenger å lese en bok fra start til slutt for å ha en fullverdig lesestund med barna sine.
En gang i måneden holdes arrangementet "Les med babyen!" på Deichman Bjørvika. Arrangementet ledes av Siri Larsen som er fagansvarlig for barnehagebarn og prosjektleder for "Lesefrø" på Deichman. Hun beskriver arrangementet som et lavterskeltilbud som alle kan være med på uten å melde seg på.
Larsen mener det er viktig å lese for barn fra ung alder.
– Det å finne gleden med litteraturen er en veldig fin aktivitet å gjøre sammen med barna. Det er en felles opplevelse hvor man tilbringer tid sammen.

Hun forteller at mange av de som leser for barna sine, er mest opptatt av at barna skal lære flere ord og bli bedre til å snakke.
– Lesing har en verdi utover nytteverdien for språklig utvikling. Jeg har sett at man nesten ødelegger littraturgleden hos barn ved å ha for store mål. Man burde være opptatt av leken, hvordan litteratur treffer, og den magien det er.
Siri Larsen prøver å få formidle hvordan man kan gjøre boken spennende for barn og babyer. Under arrangementet forklarer hun at det å bare titte på bilder, bla fort i og utforske boken også regnes som en lesestund for de minste.
– Det er for mye regler knyttet til lesing, sier hun.
En god trening til senere i livet
Barnebokforfatter og illustratør Maria Lillebo ser også betydningen av å starte med lesing tidlig.
– De får med seg mange ord, og det har veldig mye å si for både språkutvikling, mental helse og tilknytningen mellom forelder og barn.
Å øve på å ha tålmodighet til å kunne holde på med noe over lang tid blir viktig når barna blir voksne og skal studere og jobbe, sier Lillebo.
– Vi må snakke med ungene våre om hvor viktig det er å lese bøker for å ha et tålmodighetsspenn som strekker seg litt lenger enn det dessverre ser ut som de har nå. Barn sliter ofte med å se lengre filmer og lese bøker, trolig fordi de er vant til det korte formatet.

Stadig færre foreldre leser for barna sine
Leserundersøkelsen 2024 viste at én av fire foreldre aldri leser for barna sine. Seks år tidligere var andelen foreldre som leste for barna sine, mer enn ni av ti.
Maria Lillebo synes det er trist å se at tallene går nedover, men er likevel glad for at de fleste foreldrene fremdeles leser for barna sine.
Både Siri Larsen og Maria Lillebo tror skjermtid kan være litt av grunnen til at færre foreldre setter av tid til å lese for barna.
– Jeg tror vi må jobbe litt for å snu tallene, men jeg tror at alt har en motreaksjon, sier Lillebo.
– Det virker som om ungdom i dag har et mer bevisst forhold til det å ha skjermpauser og mer variert underholdning enn bare TikTok og Reels, sier Lillebo.
Til tross for lavere tall på undersøkelsen er Lillebo fornøyd med foreldre.
– Jeg synes at foreldre gjør en fantastisk jobb allerede, men jeg synes vi bør være lesende forbilder. Hvis vi vil ha lesende barn, så må vi lese bøker selv og ha bøker tilgjengelig i huset. Les for ungene dine, om det så blir mest å se på bildene.

Siri Larsen jobber med å formidle det samme budskapet som hun gjør på Deichman til barnehagene.
– Jeg håper at det gir de barna som ikke blir lest for hjemme, muligheten til å møte litteraturen før de begynner på skolen, sier Larsen.
Høsten 2024 møtte Journalen foreldre som fortalte at bøker er blitt en viktig del av hverdagen.