Testbane på Dælenenga
Grüner fotballklubb blir en av de første i landet til å teste det nye underlaget BioFlex Eco.
Gummigranulat, eller gummiknotter, antas å være blant de største kildene til mikroplast i Norge og EU og er derfor forbudt fra 2031. Mange klubber i Norge har derfor begynt å tenke på alternative underlag for banene sine. Grüner fotballklubb blir blant de første til å teste BioFlex Eco.
Ukjent underlag
BioFlex Eco er, i motsetning til vanlig BioFlex, sandgranulater som ikke er dekket i plast. Granulatene kan resirkuleres og gjenbrukes. Du kan lese mer om det nye underlaget her.
Kolbotn IL var enda tidligere ute med skiftet, og fikk sandgranulater allerede i fjor sommer. Daglig leder Jan Thomas Birkeland forteller at de stort sett er fornøyde med den nye banen.
– Gummigranulatene ble utrolig varme, men BioFlex Eco er grå og holder temperaturen lav. Vi er fornøyde, selv om vi har noen utfordringer med det nye underlaget.
Birkeland forteller at det oppleves noe hardere, og at ballen spretter annerledes. Den største utfordringen de har, er friksjon.
Større fare for småskader
– De må venne seg til å ikke sklitakle så hardt. Det blir en del brannsår og skrubbsår, dessverre. Men det er jo samme gress, og vi har vanningsannlegg, så det går greit.
Johan Koudahl Nerland spiller på B-laget til Grüner og er positiv til den nye banen.

Nerland er skadet og forteller at det trolig skyldes den slitte banen de lenge spilte på. Gummigranulatene var ødelagt, og undervarmen var dårlig.
– Den grønne asfalten
– Banen vi hadde før den med gummi, var av sand. Vi kalte den den grønne asfalten fordi den var så hard å spille på.
Daglig leder for Norges fotballforbund Oslo, Tore Jarl Bråteng, sier at det er viktig for norsk fotball at noen baneeiere er med på å prøve ut alternative systemer og alternative fyll i banene.
– Det er helt nødvendig for å møte fremtidens krav, informerer han.
Nerland er også positiv til forandring og forklarer at det er bra at de blir kvitt noe som skader miljøet.
– Det blir bra å prøve noe nytt. Vi er vant til dårlig gress, så vi blir nesten fornøyde uansett. Noen må jo teste nye muligheter, spesielt når de er miljøvennlige, forteller Nerland spent.