Fengselssjakk

Prosjektet "sjakk bak murene" starter i Oslos fengsler på nyåret. På Deichman Tøyen ble det holdt foredrag om hvordan sjakken kan forbedre fengselsmiljøet.

Britiske Carl Portman innledet diskusjonen med sitt foredrag

– Når du bruker sjakk i fengsel skjer det noe med stemningen og konsentrasjonen. Folk roer seg ned og sitter og fokuserer på denne kampen, sier Eivind Riise Hauge som til daglig jobber i Bergen fengsel som litteraturformidler og spesialbibliotekar. Der har han vært vitne til at innføringen av sjakk har vært en stor suksess.

Forfatter og sjakkentusiast Eivind Riise Hauge. Foto: Eskild Magnussen

Populært tilbud

Hauge forteller at de både holder sjakkurs og henter inn folk utenfra som spiller mot de innsatte.

– Når de innsatte fikk spille simultansjakk mot Atle Grønn (profesjonell sjakkspiller. red. anm.) var det en helt annen temperatur i rommet, sier Hauge.

Han har hatt både Grønn og Hans Olav Lahlum på besøk som foredragsholdere i fengselet, men er klar på hva som vekker mest engasjement.

– Det er tydelig at egendeltakelse, ikke bare sitte å høre på et foredrag, men faktisk få være med å spille er det de (innsatte. red. anm.) digger.

Sjakk til folket

Prosjektet, som er i regi av Norges sjakkforbund, er en del av deres nye satsingsområde Sjakk og samfunnMålet er å tilgjengeliggjøre sjakk for flere, og denne gangen er det fengslene som står for tur. I den forbindelse ble det hele tjuvstartet med arrangementet Sjakk bak murene. Flere interesserte hadde møtt opp på Tøyen bibliotek, der man kan se at sjakk er i vinden om dagen.

Sjakk på programmet. Foto: Eskild Magnussen
Deichman bibliotek på Tøyen torg. Foto: Eskild Magnussen

Internasjonalt besøk

Til foredraget kom også den britiske forfatteren Carl Portman, som har jobbet med å innføre sjakk i alle fengsler i England. Gjennom sitt arbeid trekker han fram sjakken som et verktøy for å forbedre konsentrasjonen hos de innsatte, senke aggresjonsnivået og også bidra til et bedre miljø i fengselet. Portman har skrevet boka Chess behind bars, som kan kalles en sjakkhåndbok for både innsatte og ansatte i fengsler. Der deler han sine erfaringer gjennom arbeidet han har gjort, men kommer også med ulike tips og triks.

Sjakk og fengselsmiljø var kveldens tema. Foto: Eskild Magnussen
Carl Portman er manager of chess in prisons for det engelske sjakkforbundet. Foto: Eskild Magnussen

Stikkord