Journalistene som forsvant
8. september 2014 forsvant de to tunisiske journalistene Sofiene Chourabi and Nadhir Ktari i Libya. Hva skjedde?
De to journalistene Sofiene Chourabi og Nadhir Ktari forsvant i Libya den 8. september 2014. Det er fortsatt spekulasjoner om de er i live eller ikke.
Fedrene til Sofiene Chourabi og Nadhir Ktari er ikke fornøyde med hvordan myndighetene har behandlet situasjonen så langt. I et intervju med den franske nettavisen Le Monde uttaler Maaouia Chourabi, faren til Sofiene, at saken ikke blir tatt seriøst.
– Dette er veldig vanskelig for oss, sier Maaiua Chourabi.
Også Nadhir Ktaris far er fortvilet over situasjonen.
– Så lenge jeg ikke har sett den døde kroppen til sønnen min, tror jeg ikke på at han er død, sier han.
Tidlig høst i 2014
Sofiene Chourabi og kameramannen Nadhir Ktari er på oppdrag i den libyske byen Cyrenaica for TV-kanalen First TV. Chourabi er motstander av Tunisias tidligere president Zine El Abidine Ben Ali. Samtidig har han også kritisert det islamistiske partiet Ennahdha. Han er reporter for "Dossiyates", et program som tar opp sensitive spørsmål.
På sensommeren 2014 bestemmer han og Ktari seg for å undersøke en av de viktigste oljeplattformene som eksporterer råolje mellom Sirte og Benghazi. De to journalistene reiser med bil, og krysser grensen til Libya ved Ras Ajdir. Deretter kjører de rundt 800 km mot øst.
3. september 2014 blir de arrestert av en væpnet gruppe i oljehavnen Brega, eller Marsa al-Buraygah, som ligger i den nordøstlige delen av Libya. De blir sluppet fri fire dager senere, etter at tunisiske myndigheter griper inn for å få dem løslatt.
8. september 2014 er de på vei tilbake til Tunisia, og forsvinner i Ajdabiya-området, hvor også Brega ligger. Ingen vet med sikkerhet hva som skjer på hjemturen.
4. november 2014 kunngjør den libyske innenriksministeren, Amor el Sinki, at begge journalistene er i live. Han sier også at libyske myndighetene vil gjør det de kan for at journalistene skal komme hjem innen to uker. Dagen etter krever Tunisias ambassadør i FN, Khaled Khiari, at FN og det internasjonale samfunnet griper inn i saken.
20. november 2014. Nettsiden Chabalet El Akhbar Attounissia kunngjør at journalisten Sofiene Chourabi er drept, noe som fordømmes av Kaïs Mabrouk, direktør i TV-selskapet Chourabi jobbet i. De er ikke bekreftet døde, og man har heller ikke funnet likene deres.
Saken fortsetter under det interaktive kartet.
Seks måneder etter forsvinningen
8. januar 2015 blir de to journalisten erklært drept av en islamsk gruppe i Libya, ifølge nettsiden Tunisia-Live. Gruppen hevder i en uttalelse at de har henrettet de to reporterne, og ifølge et vitne skal de være drept i en skog utenfor havnebyen Derna, som ligger øst i Libya. Informasjonen er imidlertid ubekreftet, og man vet ikke med sikkerhet om det stemmer.
15. januar 2015 kunngjør tunisiske myndigheter at Sofiene Chourabi og Nadhir Ktari har blitt lokalisert, og at kidnapperne er en gruppe kalt "204 Brigade". First TV lanserer en kampanje for å legge press på regjeringen og ulike organisasjoner, slik at arbeidet med å befri journalistene blir prioritert. Fem dager senere hevder den tunisiske ambassadøren Ridha Boukadi at mennene fortsatt er i live, og at det er mulig å frigjøre dem dersom forhandlingene blir fremskyndet.
29. april 2015 kommer den første offisielle meldingen om at journalistene er drept. Dette bekreftes av Ahmed Joumhour, direktør for kommunikasjonsdirektoratet i det libyske justisdepartementet. Han sier at mistenkte terrorister innrømmer under et avhør at de to journalistene ble drept i Derna.
Dagen etter, 30. april, kommer kontrabeskjeden om at de fortsatt er i live. Under en telefonsamtale hevder den tunisiske innenriksministeren, Mohamed Nejem Gharsallj, at både Sofiane Chourabi og Nadhir Ktari lever. Videre blir det bekreftet at terroristene tilhører terrororganisasjonen Daesh, bedre kjent som IS. Regjeringen jobber med å få tilgang til stedet hvor journalistene skal ha blitt begravet, selv om det ryktes at de fortsatt lever.
1. mai 2015 arrangerer journalistenes slektninger, venner og kolleger en protestmarsj. Protesten finner sted i sentrum av Tunis, og ender foran innenriksdepartementet. Mange tunisiere slutter seg til marsjen, sammen med bloggere, offentlige personer og lederen for journalistforeningen SNJT.
4. mai 2015. Under en pressekonferanse fordømmer forsvarskomiteen de tunisiske myndighetene. De mener at myndighetene ikke tar saken på alvor, og at de har gjort for lite i forsøket på å finne journalistene. To dager senere bekrefter den tunisiske utenriksministeren, Taïeb Baccouche, at de fortsatt ikke vet hva som er skjedd med Chourabi og Ktari.
Negativ DNA-prøve
2. juni 2015. Fedrene til journalistene blir kalt inn for å avgi DNA-prøver, på bakgrunn av at det er funnet seks lik i Derna to dager før.
I juli kommer svarene på DNA-analysen, som avkrefter at likene er Sofiene Chourabi og Nadhir Ktari. Ifølge libyske myndigheter er det vanskelig å finne de døde, da de mest sannsynlig er gravlagt på områder kontrollert av terrorgrupper.
I august 2015 gjenopptar organisasjonen RSF debatten om kidnappingen av Chourabi og Ktari. Christophe Deloire, daglig leder for RFS, ønsker å fortsette etterforskningen av hva som er skjedd med forvunnede journalister, deriblant Sofiene Chourabi og Nadhir Ktari.
To år senere
15. mai 2017. Den tunisiske ambassaden i Oslo sier til Journalen på en epost at Sofiene Chourabi og Nadhir Ktari ikke er erklært døde.
- Etterforskningen for å finne de to journalistene er høyt prioritert av tunisiske myndigheter, sier ambassadør Ammar Ben Lamine i en eposten til Journalen.