Colombia står ovenfor en migrasjonsbølge
Grunnet Trump returnerer venezuelanere tilbake til Sør-Amerika i hopetall, men heller Colombia enn Venezuela.
Siden 2014 har en fjerdedel av alle venezuelanere forlatt hjemlandet. Dårlig økonomi, masseinflasjon og mangel på muligheter er de største syndebukkene.
Mange av utflytterne har endt opp i USA, men nå snur trenden. Siden 2016 har mange venezuelanere migrert til Colombia jevnt og trutt, men nå ser landet en stor bølge tilflyttere.
I vinteren 2025 var det registrert en 41 prosent økning på antall venezuelanere som reiste til Colombia. Disse kommer ikke fra Venezuela direkte, men andre land, som USA, sier Jemima García-Godos, professor ved UiO.
Hun sier økningen antas å skyldes tøffere restriksjoner fra Trump-administrasjonen. De har blant annet deportert flere tusen immigranter, innført bøter for papirløse og strammet inn på grensesikkerhet.
Migrantene fra Venezuela drar heller til andre land i Sør-Amerika, som Colombia, hvor de har flere og bedre muligheter.
Forlot landet
I 2015 pakket Jose De Pool sakene og forlot hjemlandet sitt, på leting etter en lysere fremtid og bachelorgrad.
På denne tiden var Venezuela sterkt preget av en stadig verre økonomi. Landet hadde basert seg for mye på oljen, som nå var vært stadig mindre.
Mange venezuelanere gjorde som De Pool på denne tiden. Jose er en av 7,7 millioner innbyggere som har forlatt landet siden 2014.
– Jeg visste jeg ikke hadde en framtid i Venezuela.

– De fleste i klassen min fra videregående forlot Venezuela mellom 2017 og 2018. Det er veldig normalt, spesielt for de unge, sier han.
Han prøver ikke å tenke for mye på situasjonen i Venezuela. Han får mest informasjon om hjemlandet gjennom familien sin. Han sier det kan være vanskelig å vite hva som er sant og ikke på nyhetene.
– Strømbruddene er verre enn da jeg dro, noen ganger går familien min uten strøm en hel dag. Vann kommer til tilfeldige tider, så alle har en tank for å samle når det først kommer.
Til tross for dette mener han det har vært noen bedringer.
– Mat og medisiner er mer tilgjengelig nå, men det er svindyrt, sier han. Noen ganger kjøper han mat som sendes til familien hans. Han sier det kan være enda dyrere enn i Norge.
– Jeg har hørt at det er tryggere der nå, for de kriminelle har også migrert.
Jose dro til Norge, men andre i familien hans dro innom Colombia som migranter før de dro videre. Han sier opplevelsen og mulighetene var mye bedre enn hjemme, kulturen og språket var nærmest identisk. Men det var vanskelig å få et fotfeste, og de måtte leve lønning til lønning.
Usikkerhet for immigranter
I 2018 besøkte venezuelanske Raúl Andrés Guevara Moreno (32) en venn i Colombia. I hjemlandet var minstelønnen på rundt 100 kroner per måned, foreldrene tjente ikke nok og det var protester i hele landet grunnet politisk uro.
– Jeg lagde en liste over fordeler og ulemper og valgte å bli i Colombia, sier han.

Moreno tok en jobb på et hostel i Bogotá, her tjente han mer enn han kunne hjemme i Venezuela. Som familien til Jose, levde han også lønning til lønning. Men situasjonen var bedre enn hjemme.
Når faren hans døde kunne han ikke ta seg turen hjem, for da ville han miste arbeidsvisumet sitt.
– Siste gang jeg så faren min var da jeg dro i 2018.
Finnes ikke muligheter for alle
Mange av tilflytterne i Colombia er i arbeid, som Raúl. Slik bidrar migrasjonen positivt til Colombias økonomi, sier professor Garcia-Godos. Men hun påpeker at det ikke finnes muligheter for alle, så enkelte har måtte ty til kriminalitet og prostitusjon.
Garcia-Godos var nylig i Colombia og fikk høre fra colombianerne om hva de tenkte.
– Inntrykket jeg fikk er at folk klarer å nyansere, man erkjenner at det finnes hardt arbeidende folk blant venezuelanerne, at de trengte hjelp, og man ikke må generalisere ut fra enkelte kriminelle miljøer.
Naboforholdet
Professor Garcia-Godos sier forholdet mellom de to landene ikke er anstrengt, i hvert fall ikke under Petros regjering, men heller ikke det beste.
– Jeg tror forholdet var bedre før massemigrasjonen, som forståelig nok har puttet et press på Colombia, sier Jose.
Garcia-Godos sier landenes forhold ikke er anspent, i hvert fall ikke under Petro - Colombias venstrelente president, sin regjering, men heller ikke det beste.
For å få bedre kontroll over situasjonen har Colombia nylig strammet inn på grensesikkerheten. Man må nå viste gyldig pass, økonomisk sikkerhet, bosted og bekrefte at man skal forlate landet, sier Garcia-Godos.