– De tvang oss til å telle til 15 og slo på hvert nummer
Minst 18 journalister ble brutalt angrepet av sikkerhetsstyrker da de dekket valget i Kawempe North. Frykt for vold får journalister i Uganda til å la være å dekke politiske valg.
- 13. mars ble minst 18 journalister angrepet av sikkerhetsstyrker da de dekket et mellomvalg i Kawempe North, en valgkrets i Ugandas hovedstad Kampala.
- I en pressemelding uttalte Uganda Peoples' Defence Force at volden mot journalistene var et resultat av misforståelser.
- Forskning viser at mange journalister i Uganda bedriver selvsensur, og unngår temaer som politikk.
- Uganda er rangert som nummer 128 av 180 land på Reportere uten grensers pressefrihetsindeks.
Under valgkampen i Kawempe North i mars ble journalister angrepet daglig.
– Utstyret deres ble ødelagt og flere ble utsatt for vold. Noen ligger fortsatt på sykehus med alvorlige skader, sier Gerald Walulya, professor i journalistikk og kommunikasjon ved Makerere University.
– Truslene kommer fra staten
Hendelsen som skjedde i Ugandas hovedstad er ikke unik for landet. Ifølge Reportere uten grenser (RSF) utsettes journalister for vold nærmest daglig.
Uganda ble rangert som nummer 128 av 180 land på RSFs pressefrihetsindeks i 2024.
Ved universitetet i Makerere forteller Walulya at pressefriheten i landet varierer kraftig. Mens den i enkelte perioder er relativt fri, er den i andre perioder helt fraværende. Det er spesielt under valg og politiske konflikter at pressefriheten forverres.

– Forskningen viser at de fleste truslene mot journalister kommer fra staten, den samme staten som egentlig burde beskytte dem.
Gerald Walulya
Foto: Gerald Walulya
Ifølge Walulya kan det å være journalist i Uganda være risikofylt på ulike måter, og både lovlige og ulovlige midler benyttes mot journalister som er kritiske til myndighetene.
Livstruende skader
– Trusler, trakassering, vold og arrestasjoner er vanlig, og det finnes journalister som sliter med livstruende skader etter å ha blitt mishandlet. I andre tilfeller blir journalistens familie et mål. Tidligere journalistisk virksomhet kan i tillegg ha negativ innvirkning på fremtidige muligheter i arbeidslivet, forklarer han.
Flere journalister har beskrevet hendelsen i Kawempe North til Reportere uten grenser.
– De fikk oss til å ta av skjortene våre for å dekke for øynene, ba oss legge oss ned og slo oss med stokker og geværkolber. De tvang oss til å telle til 15 og slo oss på hvert nummer, sier Abubaker Lubowa, fotojournalist fra Daily Monitor.
Journalistene Ibrahim Ruhweza og Isaac Nuwagaba fra New Vision ble holdt 20 minutter i en varebil av maskerte medlemmer av Ugandas sikkerhetsstyrke. Med bind for øynene ble de slått med stokker og elektriske kabler, før de ble tvunget til å slette videoopptakene sine.
– Et resultat av misforståelser
I en pressemelding fra Uganda Peoples' Defence Force datert 13. mars, skrev talsmann Chris Magezi at det er ukjent hva som ledet til konflikten mellom journalistene og sikkerhetsstyrkene i Kawempe North.
Etterforskning av hendelsene er satt i gang, og ifølge Magezi ønsker hæren å gjøre sitt ytterste for å gjenoppbygge tillit og fortrolighet til pressen.
I etterkant har Magezi uttalt seg til Reportere uten grenser, hvor han uttrykker at volden mot journalistene i Kawempe North var et resultat av “misforståelser”, og at “journalistene må ha blitt blandet sammen med voldelige supportere”.
Uganda Peoples' Defence Force er informert om at Journalen skriver om hendelsen i Kawempe North, men har ikke besvart henvendelsen om belyse situasjonen.
– Et direkte angrep på pressefriheten
Journalen har vært i kontakt med regionsdirektør i Reportere uten grenser, Sadibou Marong.
– Hendelsen i Kawempe North er et direkte angrep på pressefriheten. Ekstrem vold mot tydelig identifiserte journalister bekrefter at det finnes alvorlige sikkerhetsproblemer for mediearbeidere. Slik behandling i en valgperiode er helt uakseptabel, sier han.
Ifølge Marong er selvsensur en vanlig konsekvens av at journalister utsettes for vold, trusler og trakassering.
Velger tryggere historier
– Valg i Uganda kan være både brutale og dødelige. En del journalister mener at offentligheten trenger å vite og se, og dekker derfor politiske valg på tross av risikoen. Jeg velger å ikke gjøre det, fordi det kan sette meg i fare, sier journalisten Nakisanze Segawa.

Segawa jobber for medieorganisasjonen Global Press Journal og har dekket historier fra Uganda i nesten ti år. Hun sier at hun føler seg trygg i sitt yrke.
– Grunnen er at jeg har tatt et personlig valg om å dekke tryggere historier, og jeg vet om mange reportere som ikke føler det samme. Folk jeg kjenner har mistet øyne, tenner og ben. De får utdelt beskyttelsesutstyr i forkant, men kommer haltende tilbake, forklarer hun.
Ifølge Walulya viser forskning at det er mange journalister som praktiserer selvsensur for å beskytte seg selv, og unngår temaer som politikk. Andre journalister velger å forlate sitt yrke.
– Journalister er målet
Segawa kjenner flere av journalistene som var til stede under angrepet i Kawempe North, og mener det har liten betydning hvem journalistenes arbeidsgiver er.
– Journalister er målet. Det spiller ingen rolle om du jobber for en statseid eller uavhengig medieorganisasjon. Alle blir angrepet, og identifiseringen skjer først etter angrepene.
Til tross for beslutningen om å ikke dekke politiske valg, er hun ansatt i en uavhengig medieorganisasjon som dekker verdens mest pressede utfordringer. Menneskerettigheter, LGBTQ, helse og klima går igjen som temaer i artiklene hun har skrevet.
Noen ganger blir også hun redd.

Om jeg forteller en historie på en måte som regjeringen oppfatter er negativ mot dem, vil det vært farlig.
Nakisanze Segawa
Foto: Nakisanze Segawa
– Min rolle som journalist er å fortelle menneskers historier, med verdighet, nøyaktighet og sannhet. Men ikke alle forstår dette og jeg vurderer alltid risikoen for å bli angrepet før jeg drar ut på en sak.
Segawa beskriver seg selv som en historieforteller, og opplever at hun får frihet til å være nettopp dette ved å jobbe i en uavhengig medieorganisasjon.
– Mange av sakene jeg har skrevet ville aldri sett dagens lys i en statseid organisasjon, sier hun.
Gir ikke opp
Professor Walulya mener at rangeringen av Uganda som nummer 128 av 180 land på RSFs pressefrihetsindeks gjenspeiler virkeligheten slik den er for journalister i Uganda i dag.
Muligheten for å forbedre situasjonen tror han ligger hos mediene selv.
– Journalister må organisere seg i en sterk fagforening som kan kjempe for deres rettigheter. Medieeiere må ta et tydelig ansvar for å beskytte sine ansatte og engasjere seg overfor staten for å få slutt på innblanding i pressearbeidet.

– Vi må fortsette å skrive saker som stiller kritiske spørsmål til myndighetene.
Nakisanze Segawa
Foto: Hannah Oseid
Segawa er opptatt av hva hver enkelt journalist kan gjøre.
– Vi må fortsette å gjøre jobben vår, det er det vi kan gjøre, avslutter hun.