Verdens strengeste homofililov: - Håndheves av befolkningen

Anti-homofililoven som ble innført i Uganda for to år siden har alvorlige følger for landets LHBTQ+ befolkning.

Frank Mugisha, ugandisk forkjemper for seksuelle minoriteter

Frank Mugisha stiftet organisasjonen Sexual Minorities Uganda (SMUG) i 2004. I 2022 ble organisasjonen stengt ned av myndighetene. 

– Når jeg går ute må jeg alltid se meg over skulderen, sier LHBTQ+ aktivist og leder av Sexual Minorities Uganda (SMUG), Frank Mugisha. SMUG er en paraplyorganisasjon for flere foreninger, med formål om å bedre rettigheter for seksuelle minoriteter i Uganda.

Antall arrestasjoner, angrep og utkastelser av skeive er mangedoblet etter at Ugandas president, Yoweri Museveni, signerte loven som kriminaliserer homofili i mai 2023. Det viser en ny rapport fra Landinfo.

Mugisha mener at folket er den største håndheveren av loven.

– Jeg er ikke så veldig bekymret for regjeringen, men jeg er redd for vanlige folk, sier han.

Kort om anti-homofililoven i Uganda:
  • En av verdens strengeste lover mot homofili.
  • Ble vedtatt av parlamentet og signert av president Museveni i mai 2023.
  • Loven kriminaliserer homoseksuelle handlinger og identiteter.
  • Seksuelle handlinger mellom personer av samme kjønn kan straffes med fengsel inntil 10 år.​
  • I grove tilfeller åpner loven opp for dødsstraff.
  • Loven møtte kraftig kritikk fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, FN og flere vestlige land da den kom.

Henges ut i sosiale medier

- Daglig spres bilder og videoer av mennesker som mistenkes for å være homofile, spesielt på TikTok og i grupper på WhatsApp. Folk henges ut, og så godt som alle LHBTQ+ personer er traumatiserte. De er bekymret for å bli avslørt, sier Mugisha.

I tillegg til å kriminalisere homoseksuelle handlinger, ga loven i utgangspunktet befolkningen en plikt til å rapportere inn mistenkte tilfeller. Denne bestemmelsen ble delvis omgjort av Ugandas høyesterett i april 2024, da den krenket grunnleggende rettigheter for personvern.

Plikten til å varsle gjelder nå i tilfeller hvor spesielt sårbare personer er involvert.

Ifølge Landinfo vil det å bli hengt ut som skeiv som oftest få store konsekvenser.

Økning i antall voldelige angrep

Trakassering i hverdagslivet, utkastelser og diskriminering i bolig- og arbeidsmarkedet er den største bekymringen, ifølge Human Rights Awareness and Promotion Forum (HARPF). HARPF er en organisasjon som tilbyr juridisk bistand til marginaliserte grupper i Uganda og benyttes som en sentral kilde i Landinfo sin rapport.

Antallet voldelige angrep og trusler er mangedoblet etter at loven ble innført, viser tall de har innhentet.

Mugisha forteller at han har venner som har blitt arrestert, torturert og banket opp på gaten fordi de er homofile. Noen har mistet livet.

Prideflagg i forgrunnen og mange mennesker i bakgrunnen
I Uganda er det ikke lov til å fremme eller støtte LHBTQ+ rettigheter. Foto: Anne Hagen-Nielsen.

Selv har han levd med konsekvensene av å være åpen i tre tiår, etter at han stod frem som homofil som 14-åring.

– Personlig vet jeg hvordan det føles å ikke være lykkelig i eget land, ikke komme seg ut av huset fordi man er redd og ikke ha familie å snakke med, sier Mugisha, som i dag lever i skjul.

Organisasjonen SMUG ble stengt ned av myndighetene i 2022. Nettsiden til Human Rights Awareness and Promotion Forum er per 27.04.25 stengt.

Flere flykter

Ifølge Mugisha har anti-homofililoven forverret landets flyktningsituasjon.

– Mange mennesker kan ikke lenger bli i landet på grunn av loven og samfunnet de lever i. Jeg kjenner over 50 mennesker som burde ha forlatt Uganda allerede.

Han forklarer at en del av landets LHBTQ+ personer er internt fordrevet, etter å ha blitt jaget eller nektet tilgang til hjemmene sine. Andre flykter til Kenya, mens noen få økonomisk privilegerte klarer å flykte til vesten.

– I Kenya er det heller ikke trygt. I flyktningleirene blir LHBTQ+ personer blandet sammen med heterofile og ofte utsatt for vold og diskriminering.

Frank Mugisha, ugandisk forkjemper for seksuelle minoriteter
Frank Mugisha har fått internasjonal anerkjennelse for sin innsats for LHBTQ+ rettigheter. I 2014 ble han nominert til Nobel Fredspris og i 2024 stod han på Time Magazines liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer. I hjemlandet blir han utsatt for trusler og nektet adgang til enkle ting som supermarkeder. Foto: Sexual Minorities Uganda (SMUG), Frank Mugisha. .

Mugisha forklarer at han mange ganger har tenkt på å forlate landet, men at arbeidet for homofiles rettigheter holder han igjen.

– Jeg kan ikke forlate kollegaene mine og alle menneskene jeg bistår. Mange LHBTQ+ personer har bruk for min hjelp og noen av dem er i ekstrem fare, sier han.

Bekymret for stillhet

Ugandas anti-homofililov ble møtt av kraftig kritikk fra internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, FN og flere vestlige land da den kom i 2023. FN-sambandet har uttrykt bekymring for at loven vil føre til systematiske menneskerettighetsbrudd og kriminalisere LHBTQ+ personer, bare for deres eksistens.

To år etter er Mugisha bekymret for stillhet rundt situasjonen.

– Jeg skulle ønske andre land kunne se alvoret. Om situasjonen i Uganda ikke støttes kan dette på et tidspunkt bli til et folkemord, hvor en liten gruppe mennesker slettes av et større samfunn.

Leder i FRI, Stephen Adom
FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold er en del av en global rettighetsbevegelse som jobber for å fremme likestilling og ikke-diskriminering verden over. Her ved leder Stephen Adom. Foto: Petter Ruud-Johansen/FRI

FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold stiller seg bak HRAPF og Sexual Minorities Uganda (SMUG).

– Vi mener at menneskerettighetene blir brutt. Konsekvensene av en kriminalisert befolkning er at folk går under jorda, mister tilgang til helsevesenet generelt og med det også livsviktig tilgang til hiv-medisiner, sier leder Stephen Adom.

Han beskriver situasjonen i Uganda som dypt bekymringsverdig.

– Det er forferdelige historier vi hører fra SMUG, og enda verre det vi hører om at befolkningen tar loven i egne hender og raserer skeives liv, sier han.