Onsdag er siste dag i rettssaken mot den tiltalte IS-kvinnen. Foto: Hanna Willoch Skaare

Ønsker å fengsle IS-kvinnen i fire år

Påtalemyndigheten mener at den tiltalte IS-kvinnen må dømmes til fire år i fengsel for terrordeltagelse.
Tirsdag, 23 mars, 2021 - 13:59

Tirsdag foregikk første og nest siste dag i prosedyren mot den terrortiltalte IS-kvinnen (30). Hun er tiltalt etter straffeloven § 147 d; for å ha deltatt i en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler. I februar 2013 reiste hun fra Oslo til Syria. 

– Hun fordelte eiendelene sine før hun dro, noe som kanskje ikke er naturlig om hun hadde planer om å komme tilbake, sier aktor og statsadvokat Geir Evanger under tirsdagens prosedyre i Oslo tingrett. 

Aktor tror på kvinnens forklaringer om at hun ble utsatt for vold og frihetsberøvelse av sin daværende ektemann og selvuttalt IS-kriger, Bastian Vasquez, og ble nektet å forlate Syria. 

– Men hun dro dit frivillig, sier Evanger og understreker at det er en avgjørende del i saken. 

En psykologisk vurdering av kvinnen understøtter forklaringen om at kvinnen har blitt utsatt for vold. Den tiltlate hevder hun ved flere anledninger har prøvd å bryte ut av IS.

– At hun prøvde å komme seg hjem er ikke straffefriende, men det kan være en formidlende omstendighet, mener Evanger.

Ber om fire år

Det ble drøftet hvordan kvinner tilknyttet terrororganiasasjoner, som ikke direkte er involvert i strid, skal dømmes. Det ble understreket at kvinners deltagelse i IS skiller seg fra mennenes deltagelse, men at kvinnenes rolle bidrar til IS-aktivitet. 

– Det å være kvinne og mor er et viktig bidrag for IS, sier Evanger.

Tirsdag ba politiadvokat Line Nyvoll Nygaard om fire års fengsel. Ifølge NRK er det ventet at forsvarer Nils Christian Nordhus vil be om at 30-åringen frikjennes under rettsakens siste dag på onsdag. 

Nekter straffeskyld 

Kvinnen, som gjentatte ganger har forklart at hun reiste til Syria fordi hun var forelsket i Vasquez, sier hun tidlig angret på reisen og ville dra tilbake til Norge. Både famille og venner bekrefter at kvinnene fremsto som svært forelsket da hun reiste til Syria.

Selv om Evanger påpekte at påtalemyndigheten og kvinnens forsvarere stort sett er enige om faktaene i saken, nekter kvinnen straffeskyld.

Les også: Forklaringene er ferdig i IS-saken

Har vært samarbeidsvillig

Den tiltalte kvinnens handlinger har en strafferamme på seks år i fengsel. I avhør med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har hun vært åpen om sin egen rolle. I tillegg har hun navngitt flere personer fra Norge som befinner seg i Syria. 

Av aktoratet ble hun tirsdag beskrevet som samarbeidsvillig. Det kom også frem at PST mener hennes åpenhet har bidratt til at saken har blitt oppklart. Kvinnens samarbeidsvillighet kan gi strafferabatt. 

Emneord: