Bøtelagt for å vise Allah på tv

Men Nabil Karoui anker dommen. – Denne dommen åpner opp for alle former for sensur, sier hans advokat Mokhtar Trifi.
Fredag, 11 mai, 2012 - 16:04

I fjor høst, bare noen dager før valget, sendte den tunisiske tv-stasjonen Nessma TV, den franske animasjonsfilmen «Persepolis» på tv. På et tidspunkt i denne filmen vises en tegning av Gud, noe som ifølge sunnimuslimsk tro er forbudt. Filmvisningen førte derfor til uroligheter flere steder i Tunisia.

Tirsdag 3. mai, dømte den laveste rettsinstansen i Tunis Karoui for å ha «forstyrret offentlig orden og truet anstendig moral». Nå må han betale over 9000 kroner i bot.

En seier for ytringsfrihetens fiender, sier advokaten til Karoui, Mokhar Trifi, til den franske avisen L’express. Trifi jobber til daglig som president for Den tunisiske ligaen for menneskerettigheter.

Bruker straffeloven

Ifølge organisasjonen Reportere uten grenser blir ikke prinsippene i den nye presseloven fulgt. Loven som trådte i kraft forrige november, verner om ytringsfriheten. Den tunisiske tingretten som dømte Karoui, brukte derimot straffeloven til å felle han.

– Dommen illustrerer at tunisiske journalister fortsatt mangler rettssikkerhet, sier Reportere uten grenser.

Det er ikke første gang i år at straffeloven blir brukt mot journalister. Paragrafen i straffeloven som felte Karoui, har allerede blitt brukt mot tre andre journalister siden mars.

Islamister angrep

Samme dag som Karoui kringkastet «Persepolis», gikk ytterligående islamister til angrep på hjemmet hans og tv-stasjonens lokaler. Islamistene bak denne forbrytelsen ble dømt til å betale 34 kroner hver.

– Dommen viser at rettferdigheten i Tunisia ikke er uavhengig, sier adovokaten til Karoui, Mokhtar Trifi.

Ifølge den nye presseloven skal angrep på journalister bli betraktet som alvorlig og straffes med fengsel. Reportere uten grenser mener dommen mot Karoui vitner om at dette prinsippet ikke etterfølges.

Tester pressefriheten

Sosiolog og førsteamanuensis ved Universitet i Bergen, Marit Tjomsland, tror Karoubi kringkastet filmen for å tvinge frem en debatt om pressefrihet.

– Det var ikke tilfeldig at filmen ble sendt bare noen dager før valget, sier Tjomsland.

Til tross for at dommen mot Karoubi har møtt mye kritikk fra internasjonal presse, mener Tjomsland at saken vitner om fremgang for tunisisk pressefrihet:

 

– I dette tilfellet har myndighetene ikke vært inne og presset på for pågripelse, og påtalemyndigheten har valgt å legge vekk blasfemiparagrafen, sier hun til Journalen.

Hvis dommerene hadde tatt i bruk blasfemiparagrafen kunne Karoubi fått tre års fengsel.