Årets cupaskeladd oppgraderer foran neste sesong

Kjelsås IL har fått penger å rutte med fra spillersalg og som årets cupsensasjon, men hva skal pengene brukes til?
Onsdag, 29 november, 2023 - 11:48

Kjelsås IL sjarmerte hele fotballnorge da de som andre laget i historien fra tredje nivå i norsk fotball kom til semifinalen i cupen. Sogndal gjorde det samme helt tilbake i 1976 da de gikk hele veien til finalen, der de tapte 1–2 mot Brann.

0–1-tapet i semifinalen mot Molde på hjemmebanen Grefsen stadion ga tilskuerrekord (3317 ifølge VGlive), og vekket interesse for klubben både lokalt og nasjonalt.

Cupsuksess betyr penger på bok, og det gjør også spillersalgene klubben har gjennomført i det siste. VG meldte for eksempel at overgangene til Rasmus Vinge (Stabæk) og Victor Halvorsens (Sarpsborg 08) tidligere i år, hadde en totalramme på rundt tre millioner kroner.

Martin Dahle Ovesen er administrativ leder i Kjelsås Fotball. Ovesen har vokst opp på Grefsen, og vært tilknyttet klubben de siste 15 årene. Han peker stolt på at ingen andre lag på dette nivået selger så mange spillere rett opp til eliteserien.

– Så kommer det kanskje mer i løpet av vinteren. Det er mange som har fått respekt for hva vi gjør, og verdiene spillerne tar med seg videre, sier han


Martin Dahle Ovesen ser frem mot ny sesong. Foto: Erlend Grov Statle

Pengene vil ikke bare gå til A-laget

Kjelsås vil bruke pengene de har fått inn ansvarlig. Det er viktig for dem at pengene går til hele klubben, og ikke bare A-laget.

Jentelaget har ingen lag over 15 år, og de er i en prosess for å ansatte jentefotballansvarlig. De har også utlyst stilling for å få på plass sportsjef, i tillegg til oppgradering av fasilitetene med nytt anlegg og bane (ser også på nye tribuneløsninger) til våren.

– Alle barn i lokalmiljøet skal ha mulighet til å spille for Kjelsås så lenge de vil. Da må vi passe på at lag ikke forsvinner, og at spillere har muligheter i alle aldre, forteller han.

Og akademiet er viktig for Kjelsås. Det å ha flere lag med bedre fasiliteter gjør at klubben kan opprettholde sin status som en talentfabrikk i norsk fotball.

– Vi har et mål om at minst halvparten av spillerne på Kjelsås skal være lokale. Dette gjelder selv om vi rykker opp til Obos, sier Ovesen.

– Det er viktig for oss å fortsette å produsere egenutviklede spillere vi kan selge videre. Det er en sånn klubb vi vil være, legger han til.

I ferd med å danne en kultur på tribunen


Nestleder i Taket, Gro Sukkestad. Foto: Erlend Grov Statle

Supporterklubben Taket har nylig opplevd en medlemsoppsving, og den var kanskje ikke overaskende størst i forkant av og etter Molde-kampen. De har nå passert 400 medlemmer.

Nestleder Gro Sukkestad forteller at livet på tribunen under semifinalen mot Molde i cupen gjør at de er i ferd med å danne en god tilskuerkultur.

– Kampen gjør flere nå tør å heie og lage lyd under kampene. Tidligere har det vært barna som tar seg av den delen, men etter det enorme livet på tribunen i cupen ser man at folk slipper seg litt mer løs, sier hun.

Selv om ny supporterkultur og oppgraderinger av fasilitetene er bra vil jo klubben selvsagt også gjerne se sportslige resultater. Målet i sportsplanen er opprykk til OBOS-ligaen innen 2025.

– Det står i sportsplanen at vi har som mål å rykke opp innen 2025, så vi får se hva status er da og eventuelt revidere. Når man fikk oppleve det man fikk oppleve i år (cupen) så er jo det helt fantastisk og historisk, men det tar jo også energi fra serien, sier Ovesen humoristisk.

 

Emneord: