Bjørn Nistad har en doktorgrad i russisk idéhistorie og er kjent for sine pro-russiske holdninger og for å støtte Putin. Nistad mener pressefriheten er større i Russland enn i Norge. Foto: Mariusz Kluzniak/Flickr og Privat (innfelt).

Roser Russland

Russland-ekspert Bjørn Nistad mener pressefriheten er større i Russland enn i Norge.
Fredag, 11 mai, 2018 - 14:50

Bjørn Nistad har en doktorgrad i russisk idéhistorie og jobbet ved UiO fram til kontrakten hans gikk ut i 2010. Nå driver han Russland-nettstedet Kaleidoskop og har flere ganger stilt til intervju der han blant annet prater varmt om president Putin i Russland.

Reportere uten grensers pressefrihetsindeks rangerer Russland på 148. plass av 180 land, men Nistad er uenig i at det står dårlig til med pressefriheten i landet:

– Måler man pressefriheten etter hva det faktisk kan skrives om i et land, så vil jeg si at pressefriheten er større i Russland enn i Norge. Det er et mye større mangfold av meninger som kommer fram der, sier Nistad.

At pressefriheten er større i Russland enn i Norge, begrunner Nistad også med at alle i Norge må betale NRK-lisens, mens man ikke blir “påtvunget” noen kanal i Russland.

Mener medier med en slagside er ærligere

En av grunnene til at Russland ligger langt nede på pressefrihetsindeksen er at stadig færre medier er uavhengige, men i stedet drevet av staten enten direkte eller indirekte. Det behøver ikke å være feil, ifølge Nistad.

– Når jeg ser debatter på de største TV-kanalene i Russland, som også er statseide og pro-russiske, er det alltid motdebattanter, som pro-ukrainske folk, med helt andre meninger, forteller Nistad.

I tillegg sier han at journalister og medier i Russland tar et klart standpunkt om hvor de står politisk, og at det er bra.

– I Norge skal alle være objektive og ikke ta noe standpunkt, det er ingen alternative stemmer. Se på Resett og Document.no for eksempel. De er jo en alternativ stemme, men likevel foregår det kampanjer for å få annonsører til å la være å annonsere der, sier Nistad, som mener at det ikke er særlig enkelt å være en såkalt alternativ stemme i Norge heller.

På spørsmål om russerne sjøl opplever mediene som troverdige, svarer Nistad at han har inntrykk av at de opplever medier med en klar slagside som mer befriende og ærlige.

 – Ikke vanskelig å drive uavhengige medier i Russland

– Men det er vanskelig å drive uavhengige medier i Russland. Ser du på det som et demokratisk problem?

– Som sagt kommer mange stemmer til i Russland, og mediene er helt tydelige på hvilket parti de tar. Dessuten tror jeg ikke det er så vanskelig, for det finnes mange uavhengige medier. Et eksempel er nettstedet Novaya Gazeta, som er kritiske til Putin og styresettet. De publiserer daglig nyheter om det, sier Nistad.

– I Novaya Gazeta blei en journalist trua av tsjetsjenske myndigheter etter å ha skrivi om en myndighetsdrevet kampanje mot homofile?

– Sånt skjer i blant, og det er helt klart ikke bra. Men Russland er et stort land, og man må regne med at noen vil gjøre litt opprør i blant, sier Nistad.

LES OGSÅ: Skreiv om myndighetenes overgrep mot homofile - blei utsatt for trusler

Til informasjon: Nistad er ikke lenger knytta til noen forskningsinstitusjon, og han hevder sjøl at han blei skvist ut fra Universitetet i Oslo fordi det ikke er rom for å være pro-russisk i Norge. Da Dagbladet skreiv om saken ønsket hans tidligere arbeidsplass på sin side ikke å kommentere saken utover at det er “vanlig å ikke få en fast stilling etter å ha skrevet doktorgrad”.