2012: Derfor undersøker vi pressefrihetens kår i verden

Journalister fengsles, forfølges og drepes. Mange steder i verden er det farlig å være journalist.
Torsdag, 31 mai, 2012 - 10:33

Aldri har så mange journalister blitt drept i verden som i fjor. Ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ) ble 46 journalister drept i 2011, og hittil i år har 19 journalister blitt drept, seks av dem i Syria og fem i Somalia .

Mange land i verden mangler pressefrihet, og flere steder i verden blir journalister forfulgt, fengslet eller drept. Siden 2006 har over 40 journalister blitt drept i Mexico. I Iran sitter 42 journalister i fengsel.

Dette er to av de fjorten landene som førsteårsstudentene ved journalistutdanninga ved Høgskolen i Oslo og Akershus har fordypet seg i de siste tre ukene.

Lager flermedial journalistikk

For fjerde gang undersøker journaliststudentene pressefrihetens kår i verden. Hensikten er å gi studentene et innblikk i hverdagen til kommende kollegaer i andre land.

Studentene har intervjuet utenlandske journalister og eksperter og ved hjelp av tekst, bilder, lyd og video presenterer de hvilke utfordringer og hindringer pressefriheten står overfor i de 14 utvalgte landene.

Studentene har blitt oppfordret til å ta kontakt med kilder i det landet de jobber med, så rigget ikke skal bli et norsk blikk på hvordan det står til med pressefriheten i verden.

LES OGSÅ: I 2010 lagde to studenter en film om arbeidet med pressefrihetsrigget og jakten på internasjonale kilder.

Aktuelle land

I år har studentene jobbet med ytringsfrihetssituasjonen i 14 land fra fire verdensdeler. I tillegg har fotojournaliststudentene fordypet seg i pressefrihetens kår i samiske medier.

Noen av landene er ekstra aktuelle i år. Ungarn har nettopp vedtatt en ny medielov, og ungarske journalister har sultestreiket og demonstrert mot loven som blant annet gir myndighetene rett til å inspisere medienes utstyr og dokumenter, og kan tvinge journalister til å oppgi kildene sine i saker som truer rikets sikkerhet.

Nå i mai arrangerer Aserbajdsjan den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen, men hets, trusler, vold og drap får landets journalister til å tie.

Se Reportere uten grensers oversikt over hvordan det står til med pressefriheten i verden.

Tall fra CPJ

Hvert land har en hovedsak som skal gi svar på hvordan det står til med pressefriheten i det aktuelle landet.

Tallene over drepte og fengslede journalister i faktaboksene i hovedsakene er hentet fra Comittee to Protect Journalists. CPJ opererer med en bred definisjon av journalister, som inkluderer blant annet fiksere og tolker. Der vi har brukt tall fra andre kilder fordi CPJ sine tall har vært mangelfulle, er dette presisert i faktaboksen.

Her kan du også lese rigget fra i fjor.