Korrupsjon er den største utfordringen

Journalister i Somalia tjener så lite at mange tvinges til å ta imot bestikkelser.
Torsdag, 30 mai, 2019 - 13:35

I 2011 kom Mohamed Ali Hamud til Norge fra Somalia med kone og 14 barn. Til tross for sin høye utdannelse som veterinær, var det vanskelig for ham å tjene til livets opphold i Somalia. 

Se videoen i toppen av saken, der Hamud snakker om de lave inntektene og korrupsjonen i landet.

Skyldes mangel på pressefrihet

Også pressen i Somalia sliter med lave lønninger og et høyt korrupsjonsnivå.

– Korrupsjon i mediene skyldes som regel mangel på pressefrihet og lav kvalitet på pressekulturen. Vi ser det oftest i fattige land der journalistlønningene er lave, i svake demokratier og i diktatoriske regimer der streng kontroll med mediene brukes for å beholde makt, sa Rune Ottosen, tidligere professor ved journalistutdanningen ved OsloMet, til Aftenposten i 2011.

I dag mener han at situasjonen for pressen i utviklingsland er forverret.


Rune Ottosen. Foto: Anne Straume

– Vi ser at det er et økt press på mediene i det hele tatt, og dette omhandler også korrupsjon. Dårligere økonomi har ledet til kraftige nedbemanninger og lave lønninger, som gjør at det er vanskeligere å motstå tilbud om bestikkelser, sier han til Journalen.

– Korrupsjonen er verre enn volden

Somalia-ekspert og professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Stig Jarle Hansen bekrefter at dette også gjelder Somalia.

Når det allerede er svake institusjoner og mye korrupsjon i et land, og journalistene i tillegg tjener for lite til å klare seg, blir korrupsjon i mediene utbredt, forklarer han.

Særlig grupper og personer som har interesse av å hindre kritisk journalistikk og gravejournalistikk vil kunne betale en journalist eller redaksjon for å stanse dette. Men journalister blir også betalt for å skrive positive saker.

– Det er klart at vold fra ekstreme grupper og drap på journalister er et problem, men jeg vil si at mediekorrupsjon er et enda større hinder for pressefriheten i Somalia, sier Hansen.