Somaliland Times sine lokaler ligger i hovedstaden Hargeisa, men venter fortsatt på å bli tatt i bruk. Foto: Xirsi, Wikimedia Commons

Somaliland Times saksøker myndighetene

Avisen gikk konkurs, mens redaktøren satt i fengsel for ærekrenkelser mot regjeringen i Somaliland.
Torsdag, 30 mai, 2019 - 12:31

I april 2014 publiserte en av Somalilands største aviser, Somaliland Times, en serie artikler om korrupsjon i energidepartementet. I artiklene anklaget avisen departementet for å ta imot bestikkelser fra oljeselskaper.

Fengslet for korrupsjonsavsløringer


Yusuf Gabobe tror at Somaliland Times kommer til å vinne rettssaken. Foto: privat

Journalist og eier av avisen, Yusuf Gabobe, forteller at sakene stilt spørsmål ved kontaktene til den tidligere presidentens svigersønn. Det kom raskt anklager fra regjeringen om ærekrenkelser mot regjeringsmedlemmer. Han ble dømt til tre år i fengsel, og avisens redaktør, Ahmed Egeh, ble dømt til fire år.

Etter press fra internasjonale presseorganisajoner, men også fra medlemmer av regjeringen, slapp Gabobe ut igjen etter kun tre måneders fengsel. Da hadde avisen allerede gått konkurs. I tilegg var kontorlokalene blitt tatt over av væpnet somalisk politi, etter ordre fra presidentens kone. Gabobe mener at hun var den som var mest nervøs for at avisens publikasjoner skulle fortsette. Politiet ble værende utenfor lokalene i fem år.


Redaktør i Somaliland Times, Ahmed Egeh, ble dømt til fire år i fengsel, men slapp også ut tidlig. Foto: privat

– På denne tiden var presidenten dement. Kona hans og de som var tett på familien styrte i realiteten Somaliland. Vi forsøkte å gå i retten for å få tilbake lokalene våre, men det hjalp ikke fordi presidentfamilien la press på domstolene, sier Gabobe.

Det var i realiteten ingenting de kunne gjøre, mener han.

– Da vi fikk ny president i år, prøvde vi igjen, og vi fikk medhold. Men det hjelper ikke stort å få lokalene tilbake, når avisen er konkurs, sier Gabobe. 

Saksøker staten

Nå saksøker Somaliland Times regjeringen for en million dollar i erstatning. Med dette håper redaksjonen å kunne gjenopprette avisen, som pleide å komme ut på både engelsk, somalisk og arabisk.

– Vi tapte i første rettsinstans, men det var under den forrige presidenten. Den nye presidenten er opptatt av å slå hardt ned på korrupsjon, og vil forhåpentligvis ikke påvirke domstolene.

SOMALILAND

Erklærte seg uavhengig av Somalia i 1991, etter at de avsatte Somalias daværende diktator etter år med blodig borgerkrig.

Somaliland er ikke internasjonalt anerkjent.

Har et fungerende økonomisk, administrativt og politisk system.

Er mindre herjet av kaos og vold som preger dets sørlige nabo.

Somaliland har et bredere spektrum av regjeringskritiske aviser enn Somalia.

Kilde: BBC

Til tross for det han kaller en bitter strid mellom Somaliland Times og den tidligere presidentfamilien, mener Gabobe at situasjonen for pressen er bedre enn før. Antallet uavhengige aviser er tredoblet siden Somaliland Times ble stengt.

Han nøler med å si at konfliken er et angrep på pressefriheten, og mener at det var en personlig splid mellom avisen og presidentens kone.

– Jeg har bare blitt fengslet for to av sakene vi har skrevet, og begge gangene gikk vi for tett på presidenten. Vi har skrevet mange saker om korrupsjon tidligere uten at det har hatt negative konsekvenser for oss.

Ikke et enkelttilfelle

Gabobe forteller at den uavhengige avisen Foore også måtte stenge, da politiet i Somaliland åpnet rettssak mot dem. Politiets anklage er den samme som plasserte Gabobe i fengsel for fem år siden: ærekrenkelser og spredning av falsk informasjon.

Journalen har ikke lyktes å komme i kontakt med regjeringen i Somaliland.