Sami Ben Ghardia, journalist og direktør for nettstedet Nawaat, er flere ganger blitt avhørt om sine kilder. Foto: Alexey Sidorenko, Flickr

Tunisisk journalist avhørt på pressefrihetsdagen

– Jeg er sjokkert over trakasseringen fra regjeringen, sier journalistkollega Kamel Labidi.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 11:05

Sami Ben Gharbia, journalist og direktør for nettavisen Nawaat, ble 3. mai 2017, avhørt av etterforskingsbrigaden i L’Aquina fordi de ville vite navnet på kilden hans.

Myndighetene har laget en handlingsplan for å få gjennom et lovforslag i nasjonalforsamlingen. Loven vil gi amnesti til forretningsmenn og embedsmenn som var knyttet til Ben Ali. 

Informasjon om handlingsplanen ble lekket til Gharbia, som 21. april publiserte en sak på Nawaat. Noen uker senere ble måtte han sitte seks timer i avhør.

– Jeg har sittet i avhør flere timer i strekk, for at myndighetene skal finne ut av hvem kilden min er, sier Sami Ben Gharbia. 

Forhørt fire ganger på ett år

22. februar 2017 stemte nasjonalforsamlingen for en lov som skal beskytte varslere i korrupsjonssaker. Denne loven går inn i artikkel 17 i grunnloven. Et forslag om å beskytte journalister mot å bli forhørt om sine kilder, ble forkastet.


Journalist Hanène Zbiss er bekymret for statlig kontroll over mediene.
Her fra Frie Medier-konferansen i Tønsberg for noen år tibake.
Foto: Martin Joheim

Nawaat skriver at Sami Ben Gharbia er blitt innkalt til myndighetene fire ganger på ett år. I det siste avhøret fikk han også spørsmål om Nawaat, journalistenes identitet, telefonnummer, partnerne,  - med hensikt om å forhøre alle som er knyttet til avisen. Nettavisen kaller det et farlig vendepunkt, og skriver at noe liknende ikke har skjedd siden revolusjonen.

Hanen Zbiss, prisvinnede journalist fra Tunisia, og Kamel Labidi, tidligere leder for INRIC, er enig med Nawaat. 

– Det vi ser i saken mot Sami Ben Gharbia er myndigheter som prøver å kontrollere mediene, fordi han og nettavisen hans truer interessene deres, sier Hanen Zbiss. 

– Vi er sjokkert over at vår demokratisk valgte regjering bruker sin makt til å trakassere journalister, kommenterer Kamel Labidi, som ledet INRIC, et nasjonalt råd for å reformere informasjons- og kommunikasjonssektoren etter revolusjonen i 2011. 

Problematisk å få innsyn

Tunisia slet med korrrupsjon under president Ben Ali og fram mot revolusjonen i 2011. Etter revolusjonen og overgang til demokrati, fikk straffeloven til Tunisia elleve artikler som innholder definisjoner og klassifiseringer som skal forhindre korrupsjon. Likevel er det vanskelig å få tilgang på informasjon om hvordan antikorrupsjonsparagrafene blir brukt. Gharbia poengterer at mangel på tilgang til informasjon er et problem.


Riadh Guerfali er direktør for nettstedet Nawaat.
Foto: Personaldemocracy, Flickr

– Jeg har store utfordringer med å få tilgang til administrative dokumenter. Uten varslere er det veldig vanskelig å avdekke korrupsjon, sier Gharbia.

Til tross for at myndighetene overvåker Nawaat, vil nettstedet fortsette å avdekke korrupsjon og beskytte varslere.

– Kildevernet er hellig. Vi kommer aldri til å avsløre kildene våre, selv om vi må tilbringe resten av livet bak lås og slå, skriver Riadh Guerfali, direktør for Nawaat, på nettstedet.