Det kan være utfordrende å være brannmann, spesielt de kommende ukene. Foto: Agnete Nygård

Frykter flere branner fremover

November og desember er høysesong for brannulykker. Mange av disse kunne vært unngått, mener branninspektør Sigurd Dalen.
Mandag, 21 november, 2016 - 15:37


Sigurd Dalen håper brannsikkerhet vil bli en større prioritering blant folk flest. Foto: Agnete Nygård 

– Vi rykker jo ut cirka 12.000 ganger i året. Rundt 4-500 av disse dreier seg om bygningsbranner, og vi får alltid en liten statistikktopp på denne tiden av året, sier Sigurd Folgerø Dalen, branninnspektør ved Oslo Brann- og redningsetat.

Hittil i år har det vært 29 omkomne relatert til brannulykker, i følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Dette er helt identisk med tallene på samme tid i fjor. Likevel endte det samlede antallet dødsfall i 2015 på 35 personer, noe som vil si at 6 stykker døde rundt advendstiden alene.

Eldre bygninger kan være utsatt

En av de store utfordingene i Oslo-området er det store antallet mennesker som bor i blokker og bygårder, som gjerne også er ganske utdaterte brannsikkerhetsmessig. Dette kan skape ganske dramatiske situasjoner, da byggene for eksempel ikke er delt opp i separate brannceller.

– Dette gjør at brannen lettere kan spre seg ut i trappeoppgangen, som også er rømningsveien til folk, eller videre inn i andre leiligheter, fortsetter Dalen.


Ingrid Madland Foto: Agnete Nygård

Student Ingrid Madland (20) bor selv i en bygård, og forteller at de har veldig dårlige sikkerhetstiltak.

– Vi har egentlig bare brannslukningsapparat. Det er også veldig dårlige rømningsveier. Jeg bor i fjerde etasje, og vi mangler for eksempel brannstiger til å komme oss ut om det skulle begynne å brenne, sier Madland.

Hva tenker du om at hvis andre i blokka slurver med sikkerheten så kan det gå utover alle?

– Jeg blir så klart bekymret av det. Det eneste som skal til er at noen glemmer å ta ut en stikkontakt en dag, fortsetter Madland.


Ragnhild Moske Os. Foto: Agnete Nygård

Ragnhild Maske Os (26) er bosatt i et rekkehus, og sier seg enig i at man må tenke på at ens egne handlinger kan gå ut over flere i slike tilfeller.

– Om noe skjer så går det i mitt tilfelle utover syv husstander. Det er ganske alvorlig, sier Os.

Mange slurver med sikkerheten

Dalen mener at det viktigste tiltaket som de kan gjøre er å informere folk om hva slags konsekvenser det kan få, om de slurver med brannsikkerheten.

– Vi opplever ofte at folk ikke har fungerende røykvarslere, eller at de har tatt ut batteriene. Da får de ikke den advarselen som kan være avgjørende for hvordan situasjonen utvilkler seg. Det er viktig å huske på at det er røyken som oftest dreper i slike ulykker, ikke brannen i seg selv, sier Dalen.

Les også: Brannfarlig uvitenhet

Kan være en dyr investering for mange

– For mange kan nye branndører være en dyr investering. Hva tenker dere om at brannsikkerhet kan avhenge av økonomi?

– Det mest ideelle ville vært at dette var gratis for alle, men sånn er det dessverre ikke. Derfor må nok ofte de som er eiere av bygget stå for den kostnaden. Det er en engangskostnad ved å gjøre dette, men det vil også være en investering for fremtiden fordi det du selv eier vil bli mer verdt.

Dalen mener likevel at det er en jobb å gjøre med tanke på at folk må prioritere brannsikkerhet når de kjøper ny bolig.

– Det burde bli mer sexy på boligmarkedet å ha en brannsikker leilighet. Det er litt synd at dette står såpass langt ned på prioriteringslista til mange kjøpere. I verste fall risikerer du å kjøpe noe som ser veldig fint ut, men skulle det begynne å brenne vil det få store konsekvenser.

Mye kunne vært unngått

Til tross for at ulykkesstatistikken har gått betraktelig ned siden 2013, hvor hele 61 personer omkom på grunn av brann, er det likevel mye som kan gjøres for å få presset tallet ned ytteligere. Dalen har i hvert fall et viktig budskap å komme med:

– Jeg sier som Atle Antonsen; Ta deg sammen! Mye kunne vært unngått om folk satte seg inn i hva som skaper branner, og hva som kan forhindre det i å skje. Forestill deg at i løpet av neste uke kommer det til å brenne hjemme hos deg. Hva ville du gjort da? Det kan være lurt å ha tenkt ut det på forhånd, så du slipper å ta avgjørelser når du står midt oppe i situasjonen.