TUNISIA

Høy arbeidsledighet og økonomisk krise preger Tunisia

Landet topper listen over antall fremmedkrigere som verver seg til IS.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 11:03

TUNISIA

  • Statsform: Republikk
  • Hovedstad: Tunis
  • Innbyggertall: 10 996 600
  • Landareal: 155 360 km/2
  • Offisielle språk: Arabisk
  • Religion: Islam
  • Nasjonaldag: 20. mars
  • President: Beji Caid Essebsi
  • Statsminister: Habib Essid
  • Valutakode: TND

I løpet av 52 år hadde Tunisia kun to presidenter. Seks år etter revolusjonen strever Tunisia fremdeles med å bli et fullverdig demokratisk land og komme seg ut av økonomiske vanskeligheter. 

Et land i utvikling

Tunisias nære tilknytning til Frankrike og Italia har vært med på å påvirke landets kulturelle utvikling. Etter revolusjonen er Tunisia ansett for å være den mest demokratiske staten i den arabiske verden, med et godt utdanningssystem og like rettigheter for menn og kvinner. Likevel strever landet med økonomiske problemer og terror. 

26. januar 2014 vedtok den konstituerte nasjonalforsamlingen i Tunisia en ny grunnlov. Se utviklingen fra revolusjon til grunnlov i videoen under:

Nedgang i analfabetisme 

Det tunisiske skolesystemet har utviklet seg mye siden frigjøringen i 1956. I 1991 økte Tunisia utdanningslengden fra 12 til 13 år, og grunnleggende utdanning er gratis. Loven fra 1991 gjorde det også obligatorisk for studenter i alderen 6 til 16 år å ta grunnleggende utdanning.

UNESCOs undersøkelser av utdanningsnivå i Tunisia viser at analfabetisme har gått kraftig ned. Nivået til gutter og jenter i utdanningssystemet ligger nokså likt. 27 191 jenter mellom 15 og 24 år er analfabeter, mens tallet er 23 468 for gutter i samme alder. 


Tunisia lider under høy arbeidsledighet og terror. Foto: Masshour Halawani/Flickr

Høy arbeidsledighet

Tunisia har lenge slitt med dårlig økonomi. Nouredinne Taboubi, generalsekretær i fagbevegelsen UGTT (l’Union générale tunisienne du travail), uttrykte bekymring for arbeidsledigheten under sin 1. mai-tale.

UGTT er en del av Den tunisiske kvartetten, som mottok Nobels fredspris i 2015 for å ha bidratt til å utvikle et pluralistisk demokrati i Tunisia. I årets 1. mai-tale ba Taboubi borgerne om å handle lokalt og å unngå det svarte markedet. I tillegge uttrykte han misnøye med at det ikke skjer effektive tiltak for å styrke den tunisiske dinaren, og poengterte at det nå haster, skriver Le Temps

– Situasjonen er ekstremt kritisk, sa Taboubi i talen han holdt på Place Mohamed Ali i hovedstaden Tunis. 

Han fortsatte med å understreke viktigheten av å kjempe mot korrupsjon, terror og organisert kriminalitet. I tillegg ønsker han at regjeringen skal jobbe mer med borgernes rett til arbeid. 


Nouredinne Taboubi holdt 1. mai-talen på Place Mohamed Ali i Tunis. Foto: Sami Mlouhi/Wikimedia Commons

I følge OECD vil arbeidsledigheten holde seg høy også i 2017, spesielt i fattigere regioner og blant unge nyutdannede. Undersøkelser fra Trading Economics viser at arbeidsledigheten har holdt seg på 15.5 prosent fra 2016 til 2017. I 2015 meldte University World News om at antall arbeidsledige som var nyutdannede hadde nådd et krisenivå.

I følge en World Bank-undersøkelse fra 2015 var gjennomsnittet seks år fra fullført utdanning til en stabil jobb. I en alder av 35 år er halvparten av alle tunisiske universitetsutdannede fortsatt arbeidsledig. OECD uttrykte i en pressemelding at sysselsetting av ungdom og regional utvikling må prioriteres for å sikre stabilitet og utvikling i landet. Samtidig er terrortrusler med på å true turistnæringen, som er en viktig inntektskilde i landet.

Terrortrusler påvirker turistnæringen


Av de ti landene med flest fremmedkrigere som har sluttet seg til IS, topper Tunisia listen. Kilde: The Soufan Group

Etter revolusjonen var Tunisia på god vei til å få tilbake turister. Men i tillegg til at landet grenser mot det urolige Libya i øst, har terror vært med på å minke turismen i Tunisia de siste årene. I mars 2015 ble flere turister holdt som gisler i Bardo-museet i Tunis. 19 personer ble drept og 22 skadet i angrepet. 

Kun tre måneder etter, 26. juni 2015, ble Tunisia på nytt rammet da en tunisisk student begynte å skyte målrettet mot turister på stranden Sousse. 44 mennesker ble drept.

Et nytt bombeangrep mot en buss fant sted i november 2015, hvor 12 personer ble drept og 17 skadet. Aftenposten kunne nylig melde at Tunisia ligger helt i toppen på antall fremmedkrigere som slutter seg til IS: Tunisia topper listen med 6500 personer som har sluttet seg til terrororganisasjonen, neste på listen er Saudi Arabia med 2500 personer. 

 

 

Loading...

Loading…