FOKUS PÅ LAM: ByLam viser hvordan man kan eksprimentere med høstens mest populære råvare: lam. Foto: Tonje Halvorsen og Mari Kittilsen
Smaken av høst

Inspirasjonsdag på ByLam

12.oktober gikk matfestivalen ByLam av stabelen. Her var det flust av inspirasjon for deg som vil eksperimentere med sesongens mest populære råvare.
Mandag, 16 oktober, 2017 - 12:55

- Vi har lyst til å bruke lam til hverdags. Dette er noe man bruker tradisjonelt sett til jul og høst, med retter som pinnekjøtt og fårikål, sier Benedicte Siland, prosjektleder for matfestivalen ByLam. 

Arrangører

- By:Larm er en norsk musikkonferanse og festival, med fokus på nordisk musikk.

- Matprat er opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Matprat og By:Larm gjentok fjorårets suksess og inviterte til inspirasjonsfest på Youngstorget. Her ble det servert lam fra hele verden. 

-Vi tar utgangspunkt i lam og å bringe det inn til bylivet. Når man mikser det med streetfood og inspirasjon fra verdenskjøkkenet gir det oss kule og spennende smaker.

Lett å lage

Lam er noe nordmenn forbinder med høst og høytid og kan være vanskelig å inkludere i en hektisk hverdag. 

- Lam kan brukes til absolutt alt, der hvor man bruker annet kjøtt kan du også bare bruke lam. Det er et veldig lett kjøtt å tilberede og blir fort ferdig. Samtidig tåler det masse varmebehandling og du kan koke kjøttet dagen før, ha i kjøleskapet og varme opp dagen etterpå, forteller Asle Faannessen, fra Nannestad videregående skole. 

Nannestad videregående skole sin kokkelinje tar utgangspunkt i lam og serverer lammeburgerne sine både på skolen og på ByLam. De vil inspirere sine medelever og festivaldeltakere til å eksprimentere mer med lam.

Serverer overskuddslam

- Det som er så bra med lam er at man kan bruke store deler av dyret og det tror jeg er litt av cluet om man skal få det inn i en hverdagsmeny. Man kan bruke lammekaren, bogen og låret. Det er så stor variasjon, fortsetter Siland. 

Sherry Hakimnejad fra Kompass og Co vil inspirere folk til å kutte matsvinn. De serverer overskuddslam på årets festival. 

- Overskuddslam betyr ikke at det er lammeavfall, men det er lam som ikke er gått ut på dato som butikkene ikke får solgt. Vi samarbeider også med Matvett for å kutte matsvinn. Det er viktig for oss å jobbe aktivt med FNs bærekrafts mål nr 12, som handler om bærekraftig produksjon av mat.

Tilberedningstips

Deltakerene på årets festival gjør enkle grep for å gi den tradisjonelle råvaren nytt liv.

- Man kan kjøpe lammesider som er veldig billig, så hakker du det opp og steker det i en panne med det krydderet du vil. Har du yoghurt i tillegg da så er du i boks, sier Faannessen.

Hakimnejad mener det er lett å tilbrede lam, man må bare planlegger litt. 

- Om man skal få lam inn på en hverdagsmeny må man først og fremst kjøpe det når det er høytid. Da får man de gode partiene som man kan fryse ned. For eksempel lammebog og lammelår. Da kan man lage forskjellige ting av de forskjellige partiene.

Hakimnejad tipser om å ikke bare lage gryteretter, men å bruke flere kjøttstykker og variere tilbehøret - for eksempel bytte ut kyllingen i en salat med lam. 

Varier kjøttinntaket

Kompass og Co setter miljø på dagsorden under årets festival. Kjøttprodukter er verstinger i miljøsammenheng og står for store deler av klimagassutslippene på verdensbasis. Det var flere som benyttet seg av muligheten til å velge vegetarianske versjoner av rettene på festivalen.

Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt til 500 gram i uken. Ikke alle deler av lammet er like sunt, derfor er det viktig å tilpasse dette til en hverdagsmeny.