Sylvi Listhaug har fått sterk kritikk for innlegget hun la ut på Facebook fredag 9. mars. Nå forlater hun posten som justisminister. Foto: Olav Heggø, Fotovisjon

Sylvi Listhaug ferdig som justisminster

Under en pressekonferanse tirsdag morgen, formidlet Listhaug at hun går av som justisminister.
Tirsdag, 20 mars, 2018 - 11:11

Sylvi Listhaug overrasket mange da hun tirsdag morgen gikk av som justisminister. Listhaug forklarte avgangen med at hun vil gjøre det beste for Fremskrittspartiet og at det er vikitg at partiet fortsatt sitter i regjering. 

Bakgrunnen for avgangen er at Listhaug 9. mars delte et Facebook-innlegg, der hun skrev at Arbeiderpartiet satte terroristers rettigheter over nasjonens sikkerhet. Det førte til at opposisjonen stilte seg bak et mistillitsforslag, fremmet av Rødts partileder Bjørnar Moxnes.

KrF avgjorde

Til slutt var det KrF som avgjorde hvorvidt mistillitsforslaget fikk flertall eller ikke. Men før de offentliggjorde sin beslutning, gikk Listhaug av på eget initiativ.

Listhaug gikk under den påfølgende pressekonferansen knallhardt ut mot KrF.

– Det blir spennende å se hvilken side KrF velger, jeg opplever at de er et parti helt uten ryggrad og styring, sa Listhaug til pressen.

Også Jonas Gahr Støre måtte tåle sterk kritikk. Listhaug sa blant annet at hun mente at Støre ikke var egnet som statsminister. 

– Målet i valgkampen var å holde Støre vekk fra statsministers kontor, og det er fortsatt målet. Han er ikke egnet til å være statsminister i Norge, sa hun.

– Ikke en statsråd verdig 

Jonas Gahr Støre har blant annet reagert på Listhaugs utsagn på Facebook om at denne debatten “har omgjort norsk politikk til en barnehage”. Støre mener dette utsagnet ikke er en statsråd verdig, og at avgangen var en riktig avgjørelse av justisministeren.

Han anklager statsminister Solberg for å ha latt det “skure og gå” for lenge, og han mener at Solberg burde ha satt foten ned tidligere.

– Vi har markert fra stortingsflertallet at slik vil vi ikke ha det i Norge. At en justisminister nører opp under hatytringer og konspirasjonsteorier. Statsministeren burde ha sett, da hun så dette Facebook-innlegget, alvoret i det. Kjent vekten av både bilder og ord, sa Støre på morgenens pressekonferanse.

Var klar for å gå ut av regjeringen

Siv Jensen meddeler at Frp har stått bak Listhaug i debatten som nå har rast de siste dagene. Hun synes det er trist at Listhaug har valgt å trekke seg.

– Vi var rede til å gå ut av regjering, som svar på et mistillitsforslag. Det var altså ikke aktuelt for vår del å bøye av for kravet fra Arbeiderpartiet og Kristelig folkeparti om å skifte ut Sylvi Listhaug, sa Jensen på pressekonferansen tirsdag morgen.

Finansministeren garanterer at Listhaugs politiske karriere så vidt har begynt.

– Ap og KrF har ikke klart å fjerne Sylvi Listhaug, de har snarere tvert imot gitt henne starten på hennes videre karriere, sier Jensen. 

Ifølge NRKs kilder vil Per Sandberg ta over den ledige posten som justisminister.

Se hva studentene på OsloMet mener om saken: