Radiojournalisten Edmund Sestoso ble drept på vei hjem fra jobb 30. april. Foto: Privat/Facebook - med tillatelse fra NUJP.

Drept på vei hjem fra radiojobb

30. april ble den niende journalisten skutt og drept på Filippinene siden Rodrigo Duterte kom til makten i 2016.
Fredag, 11 mai, 2018 - 16:17

Drapet på Edmund Sestoso føyer seg inn i rekken av dyster statistikk. Siden 1986 har 182 journalister blitt drept på Filippinene, og øyriket ligger dermed på 3. plass når det gjelder antall drap på journalister sammenlignet med resten av verden.

Edmund Sestoso som ble skutt på mandag, ble angrepet av to bevæpna motorsyklister da han var på vei hjem fra jobb, ifølge ABS-CBN News. Han ble truffet i brystet, magen og beinet. Sestoso jobbet som radiovert for radiosendingen «Tug-anan» på DYGB Power91.

Gjerningsmennene skjøt også på dekkene til et kjøretøy som forsøkte å frakte Sestoso til sykehuset, så et nytt kjøretøy måtte komme og hente ham. Han ble til slutt kjørt til sykehuset for en hasteoperasjon, men døde av skadene tirsdag 1. mai.

– Sestoso var kjent som kritisk til korrupsjon, og det er veldig sannsynlig at drapet hadde noe å gjøre med kommentarene han har kommet med på lufta, sier Carlos Conde fra Human Rights Watch Filippinene til Journalen.

På spor av den mistenkte

Torsdag 3. mai fikk det filippinske politiet og The National Bureau of Investigation et gjennombrudd i saken ved hjelp av en tegning av den mistenkte, skriver ABS-CBN. Den mistenkte beskrives som mellom 35-38 år, medium kroppsbygning, og rundt 161-164 cm høy. Sestosos kone Lourdes sier at mannen mottok trusler mens han var på jobb. Politiet tror truslene kan være knyttet til jobben hans. Leder for innsatsstyrken for mediesikkerhet, Joel Maguiza Sy Egco, forteller til Journalen at det har blitt lovet 400 000 filippinske pesos i finnerlønndet tilsvarer rundt 62 000 norske kroner.


Tegning av den mistenkte i etterforskningen av drapet på Edmund Sestoso. Foto: Det filippinske politiet.

 

Det filippinske journalistforbundet fordømmer drapet

Drapet på Sestoso har skapt stort engasjement på Filippinene, særlig blant journalister. National Union of Journalists of the Philippines (NUJP) sier de fordømmer drapet på den tidligere lederen i NUJP for Dumaguete by.

«Vi krever rettferdighet for Edmund og for alle uten stemme. Vi krever at regjeringen oppfyller sin plikt til å beskytte borgerne, opprettholde alle grunnleggende demokratiske rettigheter, og slutter å undertrykke dem som uttrykker seg fritt. Likevel er vi sikre på at selvstendige, filippinske journalister ikke lar seg skremme av trusler eller angrep, og vil fortsette å tjene folks rett til å vite, selv om vi sliter mer og mer for en ordentlig pressefrihet», skriver de på Facebooksiden sin.


Et kart på Newseum i Washington DC viser grad av pressefrihet rundt i verden. Filippinene er at av landene med minst pressefrihet. Foto: Mr.TinDC/flickr

 

Skremmende statistikk under Duterte


President Rodrigo Duterte er kjent for å ha gått til krig mot narkotika.. Foto: Barry Ohaylan Davaotoday/Flickr

Edmund Sestoso ble drept kun et par dager før verdens pressefrihetsdag 3. mai. Dette er det første drapet på en journalist på Filippinene i år, men radiomannen er den niende journalisten som er blitt drept på Filippinene under president Rodrigo Dutertes styre. Blant flere drepte i fjor, ble to journalister drept i løpet av to dager i august; radiojournalist Rudy Alicaway fra kanalen DXPB, og Leo Diaz fra avisen Balita. Begge ble skutt mot mens de kjørte motorsykkel.

President Duterte har vært veldig tydelig på at han skal bekjempe narkotika, og flere tusen har blitt drept i denne kampen. Han har sterkt kritisert medienes dekning av kampen mot rusmidler, og har kommet med flere uttalelser mot journalister.

– Du er ikke fritatt fra å bli drept bare fordi du er journalist, så lenge du er en horesønn, har han sagt

Ukjent med motivet

– Journalister blir ikke angrepet med vilje. Jeg kan egentlig ikke si noe om bakgrunnen for mandagens hendelse. Det kan være forskjellige grunner; det kan være politisk eller personlig, sier Maria Algabre, stasjonssjef ved Den filippinske ambassaden i Oslo, til Journalen.