Drake sin spillavatar på Fortnite. Bildet er tatt, og fotomanipulert fra "Ninja" sin stream. (BILDEILLUSTRASJON: André Børke)

Kan tjene seg rik på Fortnite

Spill kan se ut til å bli en solid inntektskilde i årene som kommer. Men du må være villig til å eksponere deg selv.
Tirsdag, 24 april, 2018 - 13:41

Twitch.tv

· En direktesendt videostrømmingssplattform, som eies av Amazon.com.

· Lansert 6. juni 2011.

· Fokuserer hovedsakelig på direktestrømming av videospill.

· Det har blitt notert mer enn 48 millioner ulike seere, hver måned på Twitch.

· Siden har over 58 millioner brukere.

(kilde: wikipedia)

For å gjøre hobby om til levebrød må du være standhaftig og finne den nisjen du selv liker best å drive med. Det er formelen for suksess, skal vi tro internettpersonlighetene selv.

Flerpersonsskytespillet, Fortnite, har i 2018 fått mye oppmerksomhet etter å ha blitt et av historiens mest spilte spill. Spillet er et skytespill på PC og spillkonsoll, hvor vinneren er den personen som står igjen, etter at alle andre har blitt eliminert.

Tidligere i år slo nettpersonligheten Tyler Blevins, under aliaset “Ninja”, alle streamingrekorder på Twitch. Dette etter å ha spilt Fortnite med en annen stor kjendis, musikkartisten Drake.

“Ninja” kan tjene inntil 500.000 dollar i måneden. Dette tilsvarer nesten 4 millioner norske kroner.

Slik gjør de det

Twitch og YouTube fungerer på samme måte, man må være internettpersonligheter som vil formidle noe. Inntektene kommer ikke fra en kilde alene.


Christoffer Mathisen lager innhold til kanalen sin, “Kattekryp”, og har god kjennskap til det norske miljøet på Youtube. (FOTO: André Børke)

– Det handler mye om visninger og sponsoravtaler, sier Christoffer Mathisen.

Mathisen har de siste årene satset hardt på YouTube som plattform, og har i skrivende stund over 47 000 abonnenter. Tross et stort antall abonnenter sier han at det først er nå han ser muligheten for å leve av det.

– Jo lengre du holder ut, og driver på med det, jo større sjanse er det for at du til slutt vil kunne leve av det, sier Mathisen.

På Twitch kan man få tilgang på abonnenter ved å oppfylle visse krav. Oppnår man over 50 følgere, og streamer i gjennomsnitt minst tre ganger i uka, kvalifiseres man til Twitch-partnerskap. Med abonnenter følger muligheten for donasjoner fra seerne. De største streamerne kombinerer gjerne dette med sponsoravtaler, og i det lange løp kan man i teorien tjene mye penger på dette.


Slik tjener streamerne på Twitch penger. Abonnenter, donasjoner, og sponsoravtaler er hovedinntektskildene. (ILLUSTRASJON: Ole-Kristian Førde)

Lek i sandkassa

Suksessen bak spill som Fortnite kommer av at det er tilgjengelig og lett å sette seg inn i, mener programansvarlig for spilldesign ved Westerdals, Trygve Bjellvåg.

– Det er ren spillmekanikk. Du skal ikke følge noe annet enn et par veldig enkle regler, og jo enklere reglene er, desto flere får du med deg. Fortnite har egentlig bare lagd en kjempestor sandkasse, også er det du som spiller som skaper ditt eget innhold, sier Bjellvåg.

Den massive utviklingen til spill har ført til at andre medieplattformer begynner å søke til de interaktive kommunikasjonsmetodene.

– Det vi har sett de siste fem til ti årene er at resten av industrien begynner å se at spill står sterkt, og kan levere noe de fleste andre ikke kan.

Ved hjelp av VR og 3D-visualisering kan man nå designe rom som man kan gå og interaktere med, fremfor de mer tradisjonelle, todimensjonale bildene.

Se hva som gjør Fortnite så populært i videoen under: