Video:
Kontroversiell president
Filippinene har vært kolonisert flere ganger. I dag har øyriket en president som ønsker å drepe alle som driver med narkotiske stoffer.
Fredag, 11 mai, 2018 - 16:00
Filippinene består av mer enn 7 000 øyer. Landbruk er den viktigste næringen i landet, og omtrent en tredjedel av befolkningen jobber innen landbruk. Det er et nylig industrialisert land som også er verdens største eksportør av kokosnøtter og kokosprodukter.
Kolonisert flere ganger
I steinalderen ble Filippinene befolket fra fastlandet, men mesteparten av landets befolkning i dag stammer fra Malaysia. Fernão de Magalhães (bedre kjent på norsk som Ferdinand Magellan) reiste fra Portugal for den spanske flåten og ankom til Filippinene i 1521 etter over hundre dager til sjøs. Magalhães ble drept i forbindelse med en intern strid på Filippinene, hvor han deltok på én av sidene.
På 1500-tallet ble øynasjonen kolonisert av Spania, og det er årsaken til at over 90 prosent av befolkningen er kristne. Flesteparten tilhører Den katolske kirke.
I 1898 fikk Filippinene uavhengighet fra Spania, men med støtte fra USA, fikk Spania beholde landet som koloni. Manuel Quezon ble landets første president i 1935. Under andre verdenskrig ble Filippinene igjen okkupert. Denne gangen av Japan fra 1940 til 1942. I 1944 ble landet gjenerobret av USA, før Filippinene ble selvstendig i 1946.
Til krig mot narkotika
I 2016 ble Rodrigo Duterte (73) valgt til president. Han er populær blant befolkningen, men har fått blandede reaksjoner i utlandet, og han har fått kallenavnet “Østens Donald Trump”. Han har blant annet kalt Barack Obama for horesønn, og han har sagt at han ønsker å drepe alle som driver med narkotika. Hittil har mer enn 14 000 mennesker blitt drept i Dutertes krig mot narkotika.
I mars i år valgte Duterte å trekke Filippinene ut av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Dette gjorde han etter at domstolen startet etterforskning av hans brutale krig mot rusmidler.
I videoen øverst i saken kan du lære mer om Filippinene - på bare to minutter!
Skiskolen mistet 80 prosent av kundene sine
Skiskolen mistet 80 prosent av kundene sine
Da Norge stengte landegrensene på grunn av Covid-19, førte det til store utfordringer for Beitostølen Aktiv & Skiskole. I år fikk de 600 000 kroner fra Innovasjon Norge til et omstillingsprosjekt.
Kritisk for Oslo-butikkene
Kritisk for Oslo-butikkene
Nedstengingen av Oslo har ført til at virksomhetene må tenke kreativt for å overleve.
Nytt kostholdskurs for kampsporten
Nytt kostholdskurs for kampsporten
De to 18-åringene har selv erfart hvor tøft det kan være for kroppen å kutte vekt før kamp.
Vil få slutt på utseendeavl
Vil få slutt på utseendeavl
Avlsparagrafen har vært til høring på Stortinget, og flere håper dette kan føre til en slutt på utseendeavl i Norge.
Åpnet for trening utendørs
Åpnet for trening utendørs
Treningssentre i Oslo begynte med utendørstrening for voksne i forrige uke som følge av koronalettelser.
Tøyenbeboere presses ut av boligmarkedet
Tøyenbeboere presses ut av boligmarkedet
Åtte år etter at Tøyenløftet kom, sliter flere unge som har vokst opp i kommunalboliger med å komme seg inn på boligmarkedet.