Kontroversiell president

Filippinene har vært kolonisert flere ganger. I dag har øyriket en president som ønsker å drepe alle som driver med narkotiske stoffer.
Fredag, 11 mai, 2018 - 16:00

Filippinene består av mer enn 7 000 øyer. Landbruk er den viktigste næringen i landet, og omtrent en tredjedel av befolkningen jobber innen landbruk. Det er et nylig industrialisert land som også er verdens største eksportør av kokosnøtter og kokosprodukter. 

Kolonisert flere ganger

I steinalderen ble Filippinene befolket fra fastlandet, men mesteparten av landets befolkning i dag stammer fra Malaysia. Fernão de Magalhães (bedre kjent på norsk som Ferdinand Magellan) reiste fra Portugal for den spanske flåten og ankom til Filippinene i 1521 etter over hundre dager til sjøs. Magalhães ble drept i forbindelse med en intern strid på Filippinene, hvor han deltok på én av sidene.

På 1500-tallet ble øynasjonen kolonisert av Spania, og det er årsaken til at over 90 prosent av befolkningen er kristne. Flesteparten tilhører Den katolske kirke. 

I 1898 fikk Filippinene uavhengighet fra Spania, men med støtte fra USA, fikk Spania beholde landet som koloni. Manuel Quezon ble landets første president i 1935. Under andre verdenskrig ble Filippinene igjen okkupert. Denne gangen av Japan fra 1940 til 1942. I 1944 ble landet gjenerobret av USA, før Filippinene ble selvstendig i 1946.

Til krig mot narkotika

I 2016 ble Rodrigo Duterte (73) valgt til president. Han er populær blant befolkningen, men har fått blandede reaksjoner i utlandet, og han har fått kallenavnet “Østens Donald Trump”. Han har blant annet kalt Barack Obama for horesønn, og han har sagt at han ønsker å drepe alle som driver med narkotika. Hittil har mer enn 14 000 mennesker blitt drept i Dutertes krig mot narkotika. 

I mars i år valgte Duterte å trekke Filippinene ut av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Dette gjorde han etter at domstolen startet etterforskning av hans brutale krig mot rusmidler. 

I videoen øverst i saken kan du lære mer om Filippinene - på bare to minutter! 

Loading...

Loading…