Filippinene er et av verdens farligste land å være journalist i. Her er en av mange demonstrasjoner etter Maguindanao-massakren. Foto: Victor Villanueva/Flickr.

Egen krisetelefon for journalister

Mellom 1986 og 2006 ble 76 journalister drept på Filippinene. Norsk Journalistlag (NJ) samlet inn penger til et sikkerhetssenter for journalister.
Fredag, 11 mai, 2018 - 15:49

Norsk Journalistlag (NJ) markerte sitt 60 års jubileum med å donere innsamlede midler til det filippinske journalistlaget NUJP. NJ ønsket å rette søkelyset mot den problematiske situasjonen journalister på Filippinene sto i. NUJP og NJ bygget sammen opp et sikkerhetssenter for journalister, The Manila Safety Office i 2006 etter at 76 journalister hadde blitt drept siden 1986. 

Har krisetelefon


Eva Stabell er prosjektleder for internasjonalt arbeid i NJ. Foto: Norsk Journalistlag 

Eva Stabell er prosjektleder for internasjonalt arbeid i NJ. Hun forteller at det i 2006 var fred på Filippinene, men at det var farlig å drive med journalistikk. NUJP hadde fra før av en krisetelefon som styremedlemmene vekselsvis hadde en og en uke. Denne krisetelefonen kunne journalister som var i fare eller mottok trusler, ringe. 

– Krisetelefonene kunne gjøres mer effektive med lite penger. Ved hjelp av midlene NJ samlet inn kunne man ansette noen fast som hadde ansvar for telefonen, sier Stabell. 

Pengene ble også brukt til å holde sikkerhetskurs for journalistene, der de lærte førstehjelp og hvordan man skal opptre i farlige situasjoner. Erfaringsmessig er de som blir drept de samme som har mottatt tidligere trusler, forteller prosjektlederen. 

Egen etterforskning

Det er veldig få av gjerningsmennene bak journalistdrapene som blir dømt. The Manila Safety Office samler også inn dokumenter og tar bilder på åsteder i håp om at tidligere saker kan bli tatt opp for å få gjerningsmennene dømt. Nå har de samlet inn dokumentasjon på over 90 drap.

I 2009 ble Filippinene rammet av det som omtales som den dødeligste massakeren i historien for journalister - hele 32 journalister ble drept. 

– Folka til The Manila Safety Office dro ned til stedet hvor massakren fant sted, og gjorde en kjempejobb. Militæret holdt på å ødelegge bevis ved å bruke gravemaskin på åstedet, sier Stabell.

– Han er klin gal

I 2016 ble NJs samarbeid med The Manila Safety Office avsluttet. Grunnen til dette var at de ikke fornyet søknaden om å fortsette prosjektet, og at NUJP skiftet ledelse. De fikk også inn midler fra andre organisasjoner.

– Heldigvis ser vi ikke den samme krisen i dag som i 2006, selv om journalister på Filippinene har store problemer. Ikke minst under Rodrigo Duterte, han er klin gal, og han har en forakt for journalister, sier Stabell.

Rodrigo Duterte har vært president på Filippinene siden 2016, og har tidligere sagt at noen journalister som har blitt drept fortjente det.

Stabell legger til at det i dag drepes færre journalister enn i 2006. Nå har verden fått øynene opp for problemet, og det er en større bevissthet rundt det. 

– Ikke minst har NUJP fått et bedre samarbeid med myndighetene, og de har fått et nummer til hærledelsen som de kan ringe når som helst. Dette har fått stoppet flere farlige situasjoner, sier hun.