Jordans politi på patrulje i Amman. To politimenn skal i april ovrfalt en journalist på jobb i Jordans hovedstad. Foto: wikimedia commons

Journalist saksøker jordanske myndigheter

Tidligere i april ble fotografen Osama Aqarbeh angrepet av jordansk politi. Nå har han gått til sak mot myndighetene.
Torsdag, 10 mai, 2018 - 16:57

Fotograf og journalist Osama Arqabeh forteller at to menn plutselig tok tak i ham da han dekket et ran av et vekslingskontor i Jordans hovedstad Amman. Politimennene skal ha tatt fra ham kameraet og forsøkt å tvinge ham inn i en politibil, sier han til Jordan Times om episoden som fant sted i april i år.

– De tok telefonen min og slettet bildene jeg hadde tatt. Etter at jeg ba dem om gi meg kameraet mitt, prøvde de å tvinge meg inn i bilen, sa Arqabeh til Jordan Times i dagene etter hendelsen.

Journalen har vært i kontakt med Arqabeh, som gjentar beskyldningene og står fast ved at han ble overfalt fordi han var journalist. 

Saksøker 

Arqabeh beskriver situasjonen som skremmende og mener seg forulempet og fornærmet. Journalisten har siden saksøkt Det jordanske sikkerhetsdepartementet, som fører tilsyn med politimyndighetene på vegne av innenriksdepartementet. 

På spørsmål om søksmålet mot myndighetene henviser Aqarbeh til det presidenten i presseforbundet, Rakan Saaideh, uttalte til Jordan Times:

- Vi fordømmer alle begrensninger av journalisters rettigheter. Det er i strid med den jordanske grunnloven, sier Saaideh.

Startet etterforskning

Journalen har ikke lykkes med å få kontakt med politimyndighetene i Jordan.

Den jordanske ambassaden i Norge sier til Journalen at de ikke kjenner til situasjonen, men vil på generelt grunnlag si at myndighetene alltid overholder grunnloven.

Det har foreløpig ikke falt en avgjørelse i saken, men jordanske myndigheter har startet etterforskningen.