Journalist Chino Gaston har selv mottatt trusler sitt arbeid. Foto: Privat

Vil fortsatt være kritisk til regimet

Chino Gaston jobber som journalist på Filippinene, et av Asias farligste land å være kritisk journalist i.
Fredag, 11 mai, 2018 - 16:11

Chino Gaston er journalist for GMA News på Filippinene. Han mener at det er pressefrihet i landet. Likevel er det utfordringer knyttet til journalistisk arbeid. 

– Det er en utfordring å skrive kritiske saker på grunn av rabiat oppførsel på sosiale medier av dem som er for regjeringen. Dette har ikke vært et problem tidligere, forteller han.

Ifølge Freedom House er det bare delvis pressefrihet på Filippinene. Etter at president Rodrigo Duterte ble valgt til president i 2016 har ni filippinske journalister blitt drept. Senest 30. april ble radiojournalist Edmund Sestoso skutt og drept.

Gaston blir selv ikke skremt av volden som utøves mot journalister.

– Vi er fortsatt kritiske. Jeg har fått trusler, men føler meg ikke truet fordi jeg er upartisk, selv om jeg er kritisk, sier han.

Avviser at pressefriheten er truet

Duterte uttalte i 2016 at mange av de drepte journalistene fortjente det. Senere samme år satte han sammen innsatsstyrken Presidential Task Force on Media Security (PTFoMS) for å bekjempe kriminalitet mot journalister.


President Duterte vant presidentvalget i 2016 med 39 prosent av stemmene. Foto: Keith Bacongco/Wikimedia

Maria Elena Palo Algabre er stasjonssjef og generalkonsul ved Den filippinske ambassaden i Oslo. Hun mener innsatsstyrken er en måte å bedre journalisters sikkerhet på.

– Journalister har vært utsatt for uheldige hendelser i Filippinene. Hele regjeringen, inkludert president Duterte, er klar over det. Derfor har han satt sammen PTFoMS for å bedre beskyttelsen av journalister. Vi må ta opp problemene på en lovlig og ordentlig måte, sier Algabre.

Gaston mener Duterte ikke truer pressefriheten.

– Presidenten kommer med mange sjokkerende uttalelser uten at noen av dem faktisk begrenser pressefriheten. Han er interessant. En fargerik og egenrådig president på sitt beste og en sint, gammel mann som spyr retorikk på sitt verste, sier Gaston.

Nettavis mistet lisens og statsstøtte

I januar 2018 fikk den filippinske nettavisen Rappler opphevet lisensen og statsstøtten sin. Begrunnelsen var at nettavisen var eid av amerikanere og ikke filippinere, som er et av kravene for å få støtte. 

– Rappler er 100 prosent filippinsk, sa grunnleggeren av Rappler, Maria Ressa, til BBC


Eieren av Rappler, Maria Ressa, gir ikke opp nettavisens fremtid. Foto: Joshua Lim/Wikimedia

Mange mener at den egentlige grunnen til at Rappler mistet lisensen var fordi de var kritiske til Duterte. Duterte har selv sagt at de lager falske nyheter og beskyldt dem for å endret på talene hans. 

– Det virker som Rappler er det eneste mediet som har blitt direkte angrepet av regjeringen for å være kritiske. Denne reaksjonen tror jeg kommer som en blanding av antakelser, overskridelser og håndhevelse av regjeringens politikk for medieeierskap, forteller Gaston.

Mange så opphevelsen av lisensen som et forsøk på å hindre redaksjonens pressefrihet og avholdt en demonstrasjon mot bestemmelsen. Opphevelsen er ikke rettskraftig ennå, og Rappler fortsetter å lage kritisk journalistikk enn så lenge.