Somaliske myndigheter har besluttet å stenge sosiale medier fra 27. til 31. mai. Illustrasjonsfoto: TT Marketing/ Flickr CC

Stenger sosiale medier under eksamen

Ulovlig salg av eksamenspapirer gjør at myndighetene vil blokkere sosiale medier.Det vil vanskeliggjøre journalistenes arbeid, mener journalistorganisasjon.
Torsdag, 30 mai, 2019 - 12:00

Flere reagerer etter at utdanningsminister Abdullahi Godah Barre valgte å utsette de nasjonale eksamenene som begynte 11. mai. Bakgrunnen er at det har vært en lekkasje av eksamenspapirer, som har blitt solgt til studenter under selve eksamenen. Dette vil påvirke omlag 90 offentlige skoler i Somalias største byer, melder BBC.

Studenter tok til gatene 14. mai for å protestere mot kanselleringen av eksamenene.

Ministeren uttalte at eksamenene vil bli tatt opp 27 til 31. mai. Under denne perioden vil myndighetene stenge sosiale mendier i landet. Generalsekretær for journalistforeningen i Somalia, Mohamed Ibrahim Muaalimo, mener dette vil vanskeliggjøre journalistenes arbeid. 

– Vil skape mange problemer 

Muaalimo er usikker på hvordan myndighetene vil stenge sosiale medier, og mener det kan skape mange problemer.

– Internett og sosiale medier er vesentlig for Somalia. Myndighetene har så vidt jeg vet aldri gjort noe liknende før. Studentene har forberedt disse eksamenene i flere måneder, så det er trist at det går utover de som ikke har solgt eksamenspapirene, sier Muaalimo. 

Han understreker at flere selskaper i Somalia er avhengig av tilgang til sosiale medier. 

– Selv om internett blir stengt bare en time, vil det koste mye penger og det vil skape mye sinne i befolkningen mot myndighetene. Dette burde ikke gå ut over studentene og befolkningen, mener han.  

Journalistene blir påvirket 

For journalister er det nødvendig å bruke sosiale medier for å holde tritt med nyhetsbildet. 

– Journalister er de som vil bli sterkest påvirket. Normalt så går journalister online for å poste på sosiale medier. Når vi får tilsendt filer eller historier, så får vi det online. Alt avhengig av internett og sosiale medier, sier Muaalimo.

Han ser for seg noen vanskelige arbeidsdager i den perioden myndighetene vil stenge sosiale medier. 

– Uten internett og sosiale medier så er det ingen journalistikk. I et land som Somalia, hvor det ikke er så mye sofistikert utstyr, vil dette gjøre livet vanskelig. Jeg tror journalistene vil bli sterkt påvirket og arbeidsledige i den perioden, sier Muaalimo. 

– Latterlig

Regionaldirektør for Amnesty i Øst Afrika, Seif Magango, uttalte seg i kjølevannet av ministerens forslag.  

– Det er latterlig at myndighetene vurderer å stenge sosiale medier for hele landet, etter at de mislyktes i å sikre innholdet i eksamenspapirene, sier Magango til Amnesty sine hjemmesider

Han mener myndighetene burde undersøke andre muligheter til å sikre eksamenspapirene på.  

– De burde finne andre løsninger, uten å ty til restriktive tiltak som vil innskrenke tilgangen til informasjon og ytringsfrihet, uttaler Magango.