BANE FOR ALLE: Volden i idretten har blitt et samtaleemne i Oslokretsen (FOTO: Teodor Skalstad)

Flest voldssaker i Oslo-fotballen

Tallene for voldssaker er markant høyere i Oslo, enn i andre fotballkretser i landet. Også når man tar høyde for at det er flere lag i hovedstaden.
Mandag, 14 oktober, 2019 - 20:39

Alija Etrit (26) spilte fotball for flere lag i Oslo da han vokste opp. Nå spiller han på et lag i Akershus fotballkrets. Han har opplevd flere hendelser som ubehagelige i tiden som fotballspiller i Oslo.

–  Personlig så har jeg ikke opplevd vold mot meg selv på banen, men vet om andre som har det. Jeg har sett vold mot dommere og andre spillere, forteller Etrit.


OPPVOKST PÅ OSLOLØKKA: Alija Etrit har opplevd mye i sin karriere i Oslofotballen. Foto: Privat

Bør starte tidlig med fair play

– Hvilke tiltak tror du kan gjøres for å forebygge denne trenden?

– Det vil være bra om det kunne blitt innført kurs for trenere i barne- og ungdomsfotballen om fair play, respekt og god sportsånd i ung alder. Det vil bidra til å forebygge mot vold, mobbing og utstøting for unge, junior- og seniorspillere, mener Etrit.

Ifølge VG er 39 av 78 volds- og truslersaker innenfor fotballen, fra Oslo. Sammenligner man eksempelvis med Akershus fotballkrets, har det der, bare forekommet 5 volds- og truslersaker siden 2010. Selv om man tar hensyn til at Oslo har mange flere lag i kretsen, enn hva de andre kretsene i landet har, topper fremdeles hovedstaden listen. Et stort antall av disse volds- og trusselhendelsene skjer mot dommere.

– Jeg synes det er skikkelig trist at dette går utover dommere. Alle kan gjøre feil, og vi må kunne akseptere det, sier Etrit.

Videre legger han frem forslag til hvordan man kan beskytte dommerne ved å gi kulbbene og spillerne bøter. Etrit påpeker at han derimot skulle ha ønsket at volden i fotballen straffes med hardere tiltak.

– Det bør være utestengelse på livstid i norsk fotball, hvis noen utfører vold mot dommere, spillere, trenere eller andre på en fotballbane, mener Alija Etrit.