Journalist Musaazi Namiti mener økonomiske problemer truer journalistikken i Uganda. Foto: Privat

Pressefrihet trues av økonomiske problemer

Musaazi Namiti sier at journalister i Uganda ikke får utført jobben sin.
Tirsdag, 25 mai, 2021 - 11:26

Medielandskapet i Uganda

  • De to største avisene i Uganda er The New Vision og Daily Monitor 
  • The New Vision er statseid
  • Daily Monitor er privateid 
  • 292 radiostasjoner 
  • 8 TV-stasjoner
  • Befolkning: 42 millioner. 18 millioner har tilgang på internett

Kilder: Uganda Communications Commission og Uganda Bureau of Statistics

I forbindelse med pressefrihetsdagen 3. mai i år publiserte Daily Monitor-journalisten Musaazi Namiti en artikkel om situasjonen i Uganda. Her skildrer han truslene mot pressefriheten i Uganda. Han mener fremtiden er usikker for journalistene i landet 

– Mange journalister tror det er myndighetene som er den største trusselen. Det er selvfølgelig en trussel, men ikke den største, sier Namiti til Journalen 

Han sier at journalistene står overfor flere seriøse bekymringer som kan hindre dem i å utføre sine plikter. Mange journalister lever av en lønn som så vidt gir dem mat på bordet.  

– Dette gjør at det blir vanskelig for dem å forbli skikkelige fagpersoner. Fremfor å fokusere på hva befolkningen behøver å vite, vil mange journalister heller gå etter historier der det er en økonomisk gevinst, sier Namiti.

Annonsørflukt

Namiti sier at annonser er den viktigste inntektskilden til avisene i Uganda. Bruken av sosiale medier som nyhetskilde har ført til at annonsører velger å annonsere her framfor i de tradisjonelle mediene.

–  De største avisene i Uganda har tapt annonseinntekter til de store techgigantene som Facebook og Google, nettopp fordi det er flest som bruker disse. Annonseprisene er dessuten mye lavere på sosiale medier enn i de tradisjonelle mediene, sier Namiti. 

Dermed faller avisopplagene. The Daily Monitor gikk for eksempel fra over et opplag på 24 000 i 2011 til 16 000 i 2019. Namiti påpeker at papiravisene har liten plass i hverdagen til ugandere. 

–  Ugandas bestselgende avis, The New Vision, har et opplag på opp mot 20 000. I Uganda bor det over 40 millioner mennesker, poengterer han.  


Beat FM er en av de 292 radiostasjonene i Uganda. FOTO: Mathias Falch

Sårbare for bestikkelser 

I artikkelen i Daily Monitor skriver Namiti om journalister som må vike fra pliktene sine for å tjene penger.  

“En journalist som nærmest sulter og ser en bestikkelse dingle foran seg for å lage en historie, må være en helgen for å avvise bestikkelsen. Jeg tviler på at slike journalister eksisterer. Kanskje i teorien, men ikke i praksis”, skriver han. 

Journalen har også snakket med Aranaud Froger, lederen av Afrika-avdelingen i Reportere uten grenser. Han mener mange av Ugandas utfordringer bunner i at regjeringen ikke skaper lover og retningslinjer som beskytter journalister.

– Jeg vil påpeke at til tross for disse vanskelighetene, er det utrolig mange modige og selvstendige journalister og redaksjoner som gjør en fantastisk jobb i Uganda, sier Froger.  

Han berømmer Daily Monitors arbeid med å dele tøffe historier.  

– Det er noen som er tøffe nok til å kjempe for at kvalitetssikret informasjon skal komme ut til befolkningen, sier Froger.