Landslagsspillerne i oppvarming før kampen mot Gibraltar på Ullevål Stadion i 2021. Foto: Henrik Ekaas Berge

Fotballekspertene håpefulle rundt fotballandslagets VM-sjanser

Eurosport-ekspertene Joacim Jonsson og Asbjørn Myhre har et lite håp om at Norge kan ta med seg poeng fra både kampen mot Latvia og Nederland. Det kan resultere i VM-deltakelse for Norge til neste år.
Onsdag, 10 november, 2021 - 11:14

- Vi må jo bare håpe at Montenegro kan ta poeng både mot Nederland på lørdag og Tyrkia i siste kampen. Det kan godt hende vi blir avhengige av det for å klare en playoff-plass. Her er det fortsatt mange mulige scenarioer. Jeg tipper 1-1 i Rotterdam, så får vi håpe det er nok til at vi holder Tyrkia bak oss, forteller Eurosport-kommentator Asbjørn Myhre, da han blir spurt om å spå utfallet av Norges muligheter for å nå fotball-VM i Qatar.

Joacim Jonsson, som til daglig jobber som fotballekspert for Eurosport, tipper et ganske så lignende utfall som sin kollega. 

- Jeg drømmer om 0-1 til Norge i Rotterdam, men tror på 1-1, og andreplass i gruppa.

Det er kun førsteplassen i hver gruppe som kvalifiserer seg direkte til VM. Andreplassen får en mulighet i play-off, men da blir nåløye enda mindre for å kvalifisere seg til mesterskapet.
Norge ligger for øyeblikket på andreplass med 17 poeng. Det er to poeng opp til Nederland på førsteplass, og to poeng ned til Tyrkia på plassen bak. 

Haaland ute med skade

Erling Haaland har scoret seks mål for landslaget i VM-kvaliken. Han scoret blant annet Norges mål i 1-1-kampen mot Nederland på Ullevål Stadion i september, men han er ute med skade, og dermed utilgjengelig for å kunne gjenskape noe lignende på bortebane mot Nederland. Med Dortmund-spissen ute mister Norge en viktig del av angrepsspillet, ifølge Eurosport-duoen.

- Norge mister en av verdens beste spillere, det ville samtlige land følt på. Kontringsstyrken i det norske laget vil også være svekket, og Nederland trenger ikke ta samme hensyn til Norge uten Haaland, sier Jonsson.

Myhre mener i likhet med Jonsson at Nederland ikke må ta de samme hensynene til Norge uten Haaland, men ser fortsatt lyst på angrepsspillet til Norge etter det de har vist i de siste landskampene:

- Vi mister en av verdens beste spisser, en spiller som motstanderne alltid må ta hensyn til. Men nå har vi jo plutselig mange gode offensive alternativer. Jeg synes Norge viste i de forrige kampene at de kan klare seg godt også uten Haaland, sier Myhre.

Nøkkelspillere i kvaliken 

Selv om Norge har mistet en stjernespiller i angrepet, har ekspertene latt seg imponere av andre norske spillere både defensivt og offensivt under VM-kvaliken. 


Slagordet til Norge sitt fotballandslag. Foto: Henrik Ekaas Berge

Asbjørn Myhre trekker fram Italia-proffen Stefan Strandberg som den spilleren han har latt seg imponere mest av under VM-kvaliken så langt:
- Det er en spiller jeg tror mange i Norge nesten hadde glemt, men som Solbakken har hentet inn og gjort til en nøkkelspiller og leder i laget, forklarer Myhre.

Midtstopperen har høstet mye positiv omtale de siste samlingene, og har blitt en tydelig leder i de bakre rekkene. Lenger opp i banen trekker Joacim Jonsson fram spilleren som scoret begge målene i 2-0-seieren over Montenegro, på spørsmål om hvem som har imponert han mest i VM-kvaliken:

- «Moi» (Mohamed Elyounoussi, journ.anm) syntes jeg har vært briljant. Ikke bare er han en offensiv tekniker, men en spiller som virkelig jobber hardt for laget. I tillegg har han hatt en del viktige scoringer også.

En tydelig leder

Ståle Solbakken tok over landslaget etter Lars Lagerbäck på slutten av 2020. På hans første landslagsår har han utredet mye både på og av banen. Dette er noe Myhre ser på som beundringsverdig:

- Først og fremst er jeg veldig imponert over Solbakken selv, og hvordan han har tatt tak i rollen sin som landslagssjef. Han tør å være politisk, og han skaper et engasjement rundt landslaget vi ikke har sett på veldig mange år.


Spillerne feirer seieren over Montenegro foran et utsolgt Ullevål. Foto: Henrik Ekaas Berge

Norge har tatt et tydelig standpunkt for å være med på å legge press på menneskerettighetsbruddene i Qatar. Arrangørlandet for VM i 2022 har begått mange brudd på menneskerettighetene for arbeiderne som har jobbet med å bygge opp stadioner. Myhre mener markeringene var helt riktige, men at de også kunne stjele litt mye fokus fra enkelte i starten av kvaliken:

- I tillegg ble det mye fokus på hvordan landslaget og spillerne skulle forholde seg til menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Det var veldig bra at de kom opp med de markeringene som de gjorde, men jeg tror nok det også tok energi fra enkelte i den troppen.

Ståle Solbakken innledet kvaliken med noen svake resultater, men har hatt en positiv kurve utover høsten, og ligger godt an i forkant av den siste samlingen. Fotball-ekspert Joacim Jonsson er sikker på hvordan Solbakken og co skal ta med seg poeng fra de to siste kampene. 

- Norge må være tålmodige med ball, og gode i gjenvinningsspillet. For å slå Latvia, må vi gjøre mye av det samme vi gjorde mot Montenegro.. 

- Når det kommer til Nederland borte, handler det selvsagt om litt flyt, men fremfor alt å holde laget samlet defensivt. Litt som i andre omgang på Ullevål (mot Nederland journ.anm). Man må tørre å bruke ballen når man vinner den, for Norge har veldig mange gode ballspillere, avslutter eksperten.