Sjakk-VM er i gang, og mange følger spent med på partiene mellom Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij. Foto: April Lin Flage

Sjakk-VM er i gang

På fredag startet sjakk-VM, og mange følger spent med. Vi har snakket med noen sjakk-interesserte om hva de liker med sjakk, og hvilke forventninger de har til årets VM.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 12:47

Fredag 26. november startet VM i sjakk, og Magnus Carlsen møter Jan Nepomnjasjtsjij i en kamp bestående av 14 partier. 

Sjakkspiller og leder for Vålerenga sjakklubb Arne Danielsen er spent på hvordan resten av partiene vil utspille seg. 


Sjakkspiller og leder i Vålerenga sjakklubb Arne Danielsen følger nøye med på årets sjakk-VM. Foto:Privat

– Magnus er rent objektivt en klart sterkere spiller en Nepomnjasjtsjij , så mye av det ligger egentlig hos Magnus, og hvor mye han klarer å ta ut av sitt potensialet. Så er det også sånn at disse matchene lever litt sitt eget liv. Nepomnjasjtsjij er kanskje vanskeligere å forutse, for han spiller dristigere og tøffere enn mange av de andre, forteller Danielsen.

Danielsen mener sjakk er en allsidig sport, og han tror det er veldig mange som følger med på VM i år.

– Du kan sammenligne sjakk med flere ting. Noen ser på sjakk som en mental kampsport, noen ser på sjakk som en kunstart, noen ser på sjakk som noe vitenskapelig, og noen ser på sjakk som en slags millitærdisiplin. Alle disse innfallsvinklene er relevante, og det er noe av det som er så spesielt med sjakk, fordi det er så allsidig.

Tror du at populariteten til sjakk i Norge har økt de siste årene?

– Ja, det har økt enormt. Hele forskjellen skjedde egentlig i VM i Chennai i 2013. Plutselig var det slik at sjakkspill ble utsolgt i butikkene i Oslo. Det var et eller annet som tok av helt enormt, og jeg tror det er sånn fortsatt, sier Danielsen.

Flere partier ender i remis

Til nå har Carlsen og Nepomnjasjtsjij spilt tre partier, og alle har endt med remis. Det fjerde partiet spilles på tirsdag. Danielsen mener et generelt problem i toppsjakk er at flere og flere partier ender i remis.

– Jeg tror ikke Carlsen og Nepomnjasjtsjij er ute etter å spille remiser. De velger ikke de tryggeste variantene, og det synes jeg de to første partiene har vist veldig klart. De ønsker å spille på vinst. De ønsker gjerne å ta noen sjanger for å vinne, så det ligger ikke noe problem der. Det har både med at nivået er veldig høyt, men også med veldig mye teoretiske formler. Spørsmålet er jo om hvorvidt klassisk sjakk på toppnivå har fremtiden for seg, forteller Danielsen.

Han forteller videre at det er flere tiltak for å unngå at partier ender i remis.

– Det de stort sett gjør for å motvirke dette er at de spiller med kortere betenkningstid, for da er du nødt til å gjøre flere feil fordi du ikke har tid til å tenke grundig nok. Et annet tiltak er også at de går over til Fischersjakk, hvor de trekker oppstilling på brikkene, som gjør at det nesten er umulig å forberede seg. Jeg tror det er de to forsøkene som er mest aktuelle, forteller han videre.

Student på NTNU Espen Selliken er enig i at flere partier som ender i remis kan være litt kjedelig.


Espen Selliken planlegger å se resten av VM-partiene etter at eksamen er over. Foto:Privat

– Selve andre partiet i årets sjakk-VM var veldig spennende, da det fort kunne tippet både Magnus sin vei og Nepomnjasjtsjij sin vei. Det er jo en trend at mange partier ender i remis, og det er jo kanskje litt kjedelig for noen seere. Jeg skulle gjerne ønske at det ble litt mer action, for det som er litt kjedelig nå er at de har så lang betenkningstid. Da gjør de ofte et perfekt trekk, eller et tilnærmet perfekt trekk og da ender det ofte i remis, sier Selliken.

Han forteller videre at det er flere grunner til at han interesserer seg for sjakk.

– Det som er spennende er at det er en kamp med to mennesker som spiller mot hverandre, og at det bare er tankekraft som har noe å si. Grunnen til at jeg ble interessert i sjakk er at jeg syntes det er veldig spennende at man kan bli så god når det finnes så mange muligheter for hvordan et sjakkparti kan spilles, forteller han.

Selliken håper at Carlsen stikker av med seieren til slutt.

– Jeg håper selvfølgelig at Magnus vinner, men jeg håper det blir litt partier som svinger litt mer, og gjerne at det ikke bare blir remiser, men også seiere i begge ender.


Oscar Nordhuus skal også følge med på resten av Sjakk-VM etter eksamen. Foto:Privat

Student på OsloMet Oscar Nordhuus er også sjakkinteressert, og han mener folk følger med på sjakk- VM på grunn av spenningen. 

– Det er det at man ikke alltid vet hva som skjer videre. Det er veldig smarte folk som spiller, og man vet ikke hva deres neste trekk kommer til å bli, forteller Nordhuus.

Selv skal han følge med på VM etter eksamensperioden.

– Jeg har sett på noen av partiene, men jeg inne i en eksamensperiode nå. Etter eksamen har jeg tenkt å se alle partiene, sier han.