Kommunikasjonsminister Shahzad Airubi la nylig frem den afghanske regjeringens planer for sosiale medier i et intervju med BBC Persion. Foto: MCIT

Regjeringen vil sensurere Facebook

Den afghanske kommunikasjonsministeren uttalte nylig at regjeringen nå kan filtrere sosiale medier. Afghanske journalister mener slik sensur er grunnlovsstridig.
Onsdag, 29 mai, 2019 - 16:26

– Nå har vi adgang til å administrere internett lokalt. Vi kan filtrere det vi vil, det unødvendige innholdet som kan skade Afghanistan og vår kultur, uttalte Shahzad Airubi i et intervju med persiske BBC.

Kommunikasjonsministeren la fram regjeringens mål om å beskytte afghanske internettbrukere fra falske nyheter og identitetstyveri. Ministeren pekte særlig på falske Facebook-kontoer som et økende problem, og mente Facebook burde kreve gyldig nasjonalt ID-kort for å opprette konto.

Nylig inngikk Facebook en avtale med afghanske myndigheter om å lagre Facebook- og Instagram-kontoer lokalt. Serveren er koblet til NIXA, National Internet Exchange of Afghanistan. Ifølge NIXAs egne vedtekter skal byrået ikke legge begrensninger på den tekniske eller operasjonelle virksomheten til sine medlemmer.

Strider med grunnloven

Nai, en organisasjon som jobber for å fremme ytringsfrihet og pressens rettigheter i Afghanistan, uttrykte i en pressemelding 14. mai at sensur av sosiale medier strider mot grunnlovens artikkel 34, som lovfester ytringsfriheten.

Dr. Abdul Samay Hamed, innovasjonsrådgiver for presidenten og ytringsfrihetsaktivist, presiserer at myndighetene ikke har rett til å innskrenke folkets ytringsfrihet i sosiale medier. Han mener imidlertid at kommunikasjonsminister Shahzad Airubis uttalelser er blitt misforstått.

– Det ministeren mener er at myndighetene må lage nye retningslinjer for Facebook i Afghanistan, slik at selskapet ikke kan utnytte informasjon i strid med afghanske interesser, sier han.

Falske kontoer hjelper journalister

– Vi er veldig avhengige av sosiale medier. Journalister får mange tips fra Facebook, sier Zainullah Stanekzai i Helmand Independent Journalists Association til Pri Global Post.

Han forklarer at offentlig ansatte for eksempel bruker falske kontoer til å varsle om korrupsjon i departementene.

– Det er ofte nok til at journalister blir satt på sporet, vi har hatt gode resultater med dette, sier Stanekzai.

Mener det er grunn til bekymring

Gisle Hannemyr er forsker og lektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo. Han er også medlem av regjeringens personvernkommisjon. Han tror ikke filtrene Airubi beskriver vil gi myndighetene tilgang til mer informasjon enn de allerede har.

– Dersom brukere av internett-medier i alminnelighet, og Facebook i særdeleshet, mener at de filtre som omtales av Shahzad Airubi først nå gir grunn til å bekymre seg over presse- og ytringsfriheten i sosiale medier, så er de nok noen år for sent ute, kommenterer han til Journalen.