Noen journalister blir nektet adgang til pressekonferanser hvis de skriver kritisk om presidenten. Foto: Keith Bacongco/Flickr

Blir trakassert på jobb

Daglig opplever kvinnelige journalister på Filippinene trakassering. Journalen snakket med en av dem.
Lørdag, 12 mai, 2018 - 13:46

I en undersøkelse fra International news safety institute (INSI), svarte nesten to tredeler av kvinnene at de hadde opplevd en form for trusler eller misbruk i forbindelse med jobb. Alvorlighetsgraden varierte fra kallenavn til dødstrusler. Jhoanna Ballaran er journalist for den filippinske nettavisen Inquirer. Hun har selv opplevd å bli trakassert som kvinnelig journalist. 

Det å være journalist anses i seg selv som en farlig jobb, og drar du til Filippinene er det enda farligere. Til tross for dette har Ballaran alltid ønsket å bli journalist.

– Det er min lidenskap. Da jeg var student oppdaget jeg journalistikkens makt. Makten til å fortelle historier, mennesker sine historier, og hvordan det kan skape og påvirke forandring i et samfunn, sier hun til Journalen.

Ballaran skriver for det meste om krim og urett i samfunnet. Hun er derfor ofte i kontakt med blant annet politi, og det er i disse situasjonene hun kan oppleve trakassering. 

– Kvinner blir ofte “catcalled” under pressekonferanser av blant annet politimenn. De sier for eksempel: “du er så vakker så du kan godt intervjue meg, siden du er så pen.”, men vi som kvinner kan jo også bruke det til vår fordel for å komme i kontakt med kilder, ler hun. 


Jhoanna Ballaran har opplevd å bli trakassert på jobb. Foto: Iphigénie Marcoux-Fortier/IAWRT 

Kritisk til Duterte

Også presidenten Rodrigo Duterte har tidligere blitt kritisert for å ha “catcalled” en kvinnelig journalist på en pressekonferanse. Presidenten har ofte gitt uttrykk for et negativt kvinnesyn, blant annet vitset han flere ganger om voldtekt i 2017. Ballaran mener Duterte generelt har gjort mye skade etter han ble innsatt som president, spesielt med tanke på menneskerettighetene.  

– Han omgjorde på en måte alle menneskerettighetsfremskrittene Filippinene har oppnådd de siste årene. Han har vært respektløs overfor samfunnsklasser, loven, og ikke minst pressefriheten, sier hun. 

Hun forteller videre at folk flest nå nærmest hater journalister på grunn av Dutertes uttalelser mot journalister, og hans angrep på pressen. I 2017 økte mengden av vold mot kvinnelige journalister, og antallet kvinner som ble drept i sammenheng med journalistisk arbeid, ifølge en rapport fra INSI.

– Rebeller er en stor trussel når vi skal rapportere fra konflikter, fordi de kan kidnappe oss kvinnelige journalister, sier Ballaran. 

I Filippinene er journalister spesielt utsatt for kidnapping. En av de mest kjente rebellgruppene er Abu Sayyaf, en militant jihadistisk gruppe som blant annet holder til i Filippinene. På Abu Sayyafs wikipedia side kommer det fram at fra 2000 til 2008 ble det rapportert rundt 20 kidnappinger av journalister, hvor nesten alle var utenlandske. Den siste rapporterte kidnappingen av journalister, som ble gjort av Abu Sayyaf, var i 2012. Motivet for kidnappingene er ukjent, men det er trolig at de skal bli utvekslet for løsepenger, fremfor noe politisk.  

 

Må ty til selv-sensur

Ifølge Ballaran er pressefriheten et av de største problemene i Filippinene akkurat nå. Etter at Duterte ble president har mange opplevd en strengere kontroll på hva som kan skrives om presidenten. Mange må ofte ty til selvsensur for å unngå at saken blir fjernet eller at de får drapstrusler. I likhet med mange andre filippinske journalister har Ballaran opplevd å få trusselmeldinger etter å ha laget en kritisk sak. 

– Jeg fikk en gang en melding om at jeg skulle slutte å skrive om drapet av en prest, og at hvis jeg ønsket å få vite hvem som hadde drept presten skulle jeg snakke med han direkte for å få vite det, sier hun. 

I november talte Ballaran på en konferanse om kvinner i mediene som dekker konflikter og kriser. Her snakket hun blant annet om Dutertes krig mot narkotika, sammen med Kathryne Cortez som også er intervjuet av Journalen etter hun mottok drapstrusler.