Al Ra'i er landets største avis. Denne utgavens hovedsak er det gode samarbeidet mellom Kong Abdullah II av Jordan og Japans statsminister Shinzō Abe. Foto: Julie Berg, Amman.

– Avisen er ren reklame for regjeringen.

Journalist Yasar Durra fra Jordan Media Institute kritiserer Al Ra'i, landets største avis, for å være et talerør for regjeringen.
Lørdag, 12 mai, 2018 - 13:43

 – Avisen er en reklamebrosyre for regjeringen, sier Yasar Durra som er journalist og undervisningsleder ved Jordan Media

Institute . Han mener avisen bare skriver om hva regjeringens medlemmer foretar seg, og aldri publiserer kritikk eller innvendinger. Al Ra’i eies av The Jordan Press Foundation, som igjen har staten som majoritetseier. 

Tilhører ikke kategorien kritiske medier 

Saif Al Tar fra Jordans ambassade i Oslo, sier at Al Ra’i, og avisen Ad Dustour som også eies av JPF, har en spesiell stilling i mediebildet. 

– Vi har medier som kommer med kritikk og analyser, og medier som rapporterer nyheter og offisielle hendelser. Al Ra’i og Ad Dustour tilhører den siste kategorien. 

Han sier i tillegg at avisen har store nasjonale ressurser og høy kredibilitet. 
– Al Ra’i er den fremste avisen for flere generasjoner, sier Al Tar.  


Journalist Yasar Durra i sin leilighet i Amman. Foto: Skjermdump fra Skype. 

– Fasadeavis for diplomater

Journalist Yasar Durra mener søsteravisen Jordan Times, som også eies av JPF, er enda mer polert. Jordan Times er den eneste engelske avisa i landet. Der er de ekstra bevisst på å fremstille Jordan i et godt lys fordi avisen leses av diplomater, mener Durra.

Sjefredaktøren i Jordan Times, Samir Bahroum, avviser kritikken. Han sier at de ofte kritiserer regjeringens økonomiske reformer, arbeid for likestilling og ytringsfrihet.

– Vi er en selvstendig avis, og vår rolle er å overvåke myndighetene, sier Bahroum.  

– Vår oppgave er å opptre som øyner og ører for folket, og rapportere så godt vi kan. Jeg syns vi gjør det veldig bra, til tross for at vi er en liten redaksjon med lite kapasitet, sier han. 

Han påpeker at nyhetene både kan ha positive og negative vinklinger på regjeringens arbeid.
– Det viktigste for oss er å være balanserte, sier Bahroum. 

Hovedkilde til offisielle meldinger 

Til tross for sin kritikk av Al Ra’i, mener Yasar Durra likevel at avisen har en viktig funksjon i samfunnet. 

– Folk leser den for å få informasjon om nye lover og hva som skjer i rettssalen. Alle offisielle meldinger publiseres kun der, så for mange er det viktig å lese den, mener han. 

Selv leser han sjelden jordanske aviser.

– Jeg leser bare overskriftene. For å holde meg oppdatert om Jordan og regionen, så leser jeg israelske Haaretz, BBC og annen utenlandsk presse, sier Durra. 

Sjefredaktør i Al Ra’i, Tariq Al-Momani, har fått forelagt beskyldningene fra Yasar Durra, men har foreløpig ikke kommentert kritikken eller besvart Journalens henvendelser.