Norge med et rungende nederlag mot Spania. Her fra EM-kvalliken i 2019. Foto: Eirik Østmoløkken
EM-KVALIK

Forferdelig utgangspunkt

Sjansesløseri gir tøff vei til EM for Norge.
Tirsdag, 28 mars, 2023 - 20:06

Etter en horribel kamp mot Spania lørdag viste landslaget flere skuffende takter mot en desidert svakere georgisk motstander.

Den iherdige innsatsen mot fotballnasjonen Spania var til ingen nytte etter et skuffende 0-3 resultat. De norske herrene gjorde den feilen de på forhånd forsøkte å unngå, slippe inn et tidlig mål og la spanjolene legge føring på kampbildet.

Brukbart spill

Selv om Ødegaard og co. viste seg frem og tidvis presset seg til brukbare avslutninger i kampens midtparti, presterte Spanias mannskap å pirke inn to scoringer på tampen av siste omgang. Og la med det et dårlig utgangspunkt for et norsk lag som måtte omstille seg etter Erling Braut Haalands frafall.

– Ødelagt selvtillit

Med et slikt resultat i Malaga, lørdag kveld, i det som eller var en grei kamp rent spillemessig, klarte ikke de norske gutta å holde standen mot verdens tiende beste lag. Med en ballbesittelse på 60-40 i Spanias favør, fryktet TV2s kommentator Jesper Mathisen for landslagsguttas selvsikkerhet før de resterende kampene.

– En trist avslutning på det som lenge var en god landskamp. Dette er ødeleggende for opplevelsen og selvtilliten Norge tar med seg videre, sa Mathisen etter kampslutt.

Derfor var det interessant å se hvordan Norge ville gå inn i neste kamp mot et svakere, men uthvilt georgisk lag, tirsdag ettermiddag. På besøk i Kaukasus var det det en frisk georgisk tropp som la press på Norges menn i åpningsminuttene.

Svarte på kritikken

Et hakke mer disiplinert norsk lag styrte for det meste den resterende spilletiden.

Etter 15 minutter banket Alexander Sørloth ballen i lengste hjørne utenfor 16-meteren, så hardt at keeperen ble stående på stedet hvil.

Trønderen svarte dermed kritikerne som mente han ikke kom seg til nok målsjanser i lørdagens kamp, og åpnet Norges målkonto i EM-kvalifiseringen.

Selvtillitsboosten var god medisin for Norge som tidvis lekte seg rundt motstanderens bakre rekke.

– Vi har klart å ødelegge motstanderens rytme, påpeker Øyvind Alsaker midtveis inn i førsteomgang.

– Det er klasseforskjell mellom de røde og de hvite her, la han til i det ballbesittelsesstatistikken viste 71 – 29.

Utligningen

Klasseforskjellen viste seg derimot ikke på resultatlista.

Etter en times spilletid kom et georgisk tog av et angrep, valsende over det norske forsvaret. På skuddet får Nyland en fot på ballen, men etter to tapte forsvarsdueller og et strålende sololøp pirket Georgia inn sitt første.

– Mikautadze gir Strandberg parkeringsbot i det løpet. Første omgang styrer Norge. I andre omgang har rollene vært snudd, roper Jesper Mathisen fra kommentatorboksen.

Luktet svidd

Etter utligningen kom de norske angrepene på rekke og rad. Men med en solid keeper mellom stengene og en lite treffsikker norsk kaptein brant Norge alle mulighetene selv de som ble servert på nypolert sølvfat.

Ropte på straffe

To høyst diskutable situasjoner sto igjen etter poengdelingen i Batumi. Fredrik Aursnes felles i boksen, og på overtid tar VAR-teamet seg god tid til å kikke på en potensiell hands.

Etter kampen tordner det fra TV2s fotballekspert Morten Langlid.

– Jeg er mest forbannet over at vi ikke får se reprise av den handsen. Den VAR-sjekken føltes som en halvtime - og det var ingen reprise!

Lynrask nykommer

Kampens store overraskelse på topp: Roma-spiller Ola Solbakken fikk tillit av landslagstrener Ståle Solbakken. Angrepspilleren overtok for en skuffende Sander Berge og vartet opp med hurtige raid fra høyrekant inn i boksen.

En positiv overraskelse i en ellers miserabel match.

Landslaget og forlater Tbilisi med et horibelt utgangspunkt før neste landslagssamling i juni. Der våre beste menn møter Skottland og Kypros til kvalifiseringens første kamper på hjemmebane.

Kalddusj etter kalddusj

Kvelden ble ikke bedre sett med norske øyne, etter at Skottland komfortabelt stakk av med en 2 - 0 seier over Spania.

På forhånd kniver Norge og Skottland om en andreplass i gruppe A. Etter denne kvelden kan veien til EM i 2024 se meget lang ut for de norske gutta.