Det var hjelmen som reddet Hasan Shaaban da soldatene gikk løs på han. Foto: Richard Sammour

Angrepet av soldater

Fotojournalist opplevde å bli overfalt av soldater under en demonstrasjon i Libanon.
Tirsdag, 28 mai, 2019 - 15:06

– Hæren oppdaget at jeg tok bilder, og de begynte å jage meg. Jeg ropte flere ganger at jeg var journalist, men før jeg visste ordet av det lå jeg på bakken mens soldatene slo meg.

Det sier den libanesiske fotojournalisten Hasan Shaaban.

Han har selv opplevd hvor utfordrende det er å være journalist i Libanon, sist da han var på oppdrag i desember i fjor. Mens demonstranter gikk ut i gatene i Beirut for å demonstrere mot regjeringen, ble Shaaban vitne til grov politibrutalitet. Shaaban mener at i en slik situasjon var det kun én ting han måtte gjøre som journalist. Det var å ta bilder. Men ønsket om å vise frem den brutale realiteten endte med at Shaaban selv ble utsatt for politivold.

Motstand i felten


Fotojournalist Hasan Shaaban. Foto: Privat

Shaaban, som jobber for den libanesiske avisen The Daily Star og nyhetsbyrået Reuters, var ikke den eneste journalisten som har møtte motstand i felten denne desemberdagen. Ifølge den ideelle organisasjonen Committee to Protect Journalists ble minst tre andre lokale journalister angrepet av politiet da de dekket demonstrasjonen.

De siste årene skal den libanesiske hæren og politiet ha brukt mer vold under demonstrasjoner, og Shaaban har erfart at politiet i større grad enn før går etter journalister.

– Det som skjedde i desember er ikke noe nytt, slik er det året rundt. I løpet av de fem siste årene har jeg vært vitne til omtrent 20 tilfeller av politivold, enten mot meg selv eller mot andre journalister. Og det skjer som regel under demonstrasjoner, sier Shaaban.

Flere overtredelser

Andre journalister på stedet klarte å fange angrepet på Shaaban på film, og klippet ble raskt lagt ut på sosiale medier. Etter hendelsen konfronterte The Daily Star og redaktøren til Shaaban hæren. Til tross for en mengde bildebevis skal de ha benektet for at soldater hadde gått til angrep mot journalister, sier Shaaban.

Noen dager senere utga hæren en pressemelding, der de understreket at ytrings- og pressefriheten i Libanon er fredet.

Siden høsten 2016 har det blitt registrert over 90 overtredelser mot journalister, artister og aktivister i Libanon. Bare i 2018 ble det rapportert om 62 tilfeller, ifølge den libanesiske ytringsfrihets-vakthunden SKeyes.

Shaaban opplever at pressefriheten er langt ifra fredet.

– For å hindre at bilder av politibrutalitet blir publisert, prøver politiet først og fremst å beslaglegge kameraet til journalister. Dersom de ikke lykkes, truer de deg. Når man skal dekke en demonstrasjon er det ikke nok å bare fokusere på å ta et godt bilde. Man er også nødt til å beskytte seg og ta bilder uten å bli oppdaget, sier han

Under press

I Libanon har man i de siste årene sett at myndighetene aktivt prøver å kneble pressefriheten, særlig gjennom søksmål og utydelige lover. Flere interesseorganisasjoner, blant annet Samir Kassir Foundation, uttaler til Journalen at ytrings- og pressefriheten innskrenkes på grunn av at flere instanser hindrer og truer disse rettighetene mer enn før. De mener dette har blitt tydelligere etter at president Aoun kom til makten i 2016. 

Shaaban merker også at ytrings- og pressefriheten i Libanon er under press, men som fotojournalist frykter han i mindre grad søksmål og tiltale.

– Når man har tatt et bilde er det vanskeligere å motsi det bildet viser i forhold til innholdet i en journalistisk tekst. Det er nok grunnen til at myndighetene tar opp kampen mot journalister i rettssalen, mens kampen mot fotojournalister foregår ute i gatene, sier han.

Journalen har ikke lyktes i å komme i kontakt med den libanesiske hæren.