Nå går togene på Østfoldbanen
Etter nesten fem uker med streik går togene som normalt på Østfoldbanen. Passasjerene er storfornøyde, men mener konflikten kunne vært avsluttet tidligere.
Togstreiken har ført til store problemer for pendlerne på Østfoldbanen. Innstilte tog, lange bilkøer og fulle busser har vært hverdagen, men tirsdag begynte endelig togene å kjøre. Pendlerne fra Spydeberg stasjon i Østfold er fornøyde med endelig at togene endelig går.
- Det er deilig at streiken er over, forteller Daniel Bødtker-Lund.
Han er høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og er vanligvis avhengig av toget for å komme seg på jobb. I det siste har han måttet han finne alternative transportmetoder. Som regel ble det bilen, og samkjøring med kollegaer, naboer og venner.
- Jeg prøvde å bestille billett på bussen, men det var fullt. Køene og trafikken har vært kaotisk, sier han.
Trafikken har skapt risiko
Pendleren får støtte av Henning Andenæs. Han jobber innen jernbarneverket, som fagansvarlig for signal og tele på InterCity. Om han ikke hadde hjemmekontor, kjørte Andenæs fra Spydeberg om Enebakk, og tok toget fra Lillestrøm inn til Oslo sentralstasjon.
- Veien der er utrolig dårlig, det er mye trafikk og folk kjører farlig. Å kjøre har rett og slett vært en risiko. Det er utrolig at det ikke har gått liv i forbindelse med kaoset, legger han til.
De setter likevel pris på å være tilbake i toget. Begge gir sin fulle støtte til lokførerne, som har streiket for å få en nasjonal standard for løkførerens utdanning.
- Jeg jobber med signalsystemet, og vet hvor viktig det er med sikkerhet. Statistikken viser heldigvis at det er trygt å ta tog i Norge, påpeker Andenæs.
Pendlerne tror streiken kunne vært over mye tidligere, og er kritiske til at Samferdselsdepartementet ikke grep inn tidligere.
- Hvis det ikke er Stortingets oppgave å fastsette regelverk for sikkerhet, vet jeg ikke hva oppgavene skal være, avslutter Bødtker-Lund.
Togstreiken rammer elever hardt
Skapt stor usikkerhet
Også passasjerer som til daglig ikke er avhengig av toget, deler denne oppfatningen. Turid Haugli mener også at regjeringen burde kommet på banen mye tidligere. Haugli har unngått å reise til byen så lenge streiken har vart, men har erfart kø allikevel. Med ekstra biler på veiene, har køene strakt seg langt ut av Oslokjernen.
Hun og Caroline Haugli Stone var usikre på om de kom seg innover denne tirsdagen. Til tross for at streiken var over mandag, gikk det ingen tog på Østfoldbanen. De var redde for at det skulle skje tirsdag også. Duoen forberedte seg på å dra inn mandag kveld, for så å sove over til dagen etter. Det slapp de.
- Det er fantastisk at togene går igjen. Jeg synes synd på alle dem som har vært avhengig av tog for å komme seg inn til jobb, fortsetter Haugli.
Caroline Haugli Stone er også glad for at togene går igjen, og synes streiken har ført til undøvendig mye stress og trafikk. Oppstarten etter streiken gikk heller ikke knirkefritt, og det var flere forsinkelser tirsdag.
Togstreiken
* Lokførere i Norsk Lokomotivmannsforbundet streiket fra 29. september, etter at meklingene mellom LO Stat og Spekter brøt sammen dagen før.
* Konflikten dreide seg om at NSB ikke ville tariffeste lokomotivførernes utdanningsnivå.
* Lokførere fra Bergen, Ski, Lillestrøm, Kristiansand, Oslo, Moss og Trondheim var tatt ut til streik, og streiken rammet rhardest reisende på Østlandet.
* Fra 8. oktober var det ingen tog på Østfoldbanen.
* Partene kom til enighet 30. oktober.
* De siste ukene har 124 streiket, nærmere 300 avganger har vært innstilt og rundt 20 000 reisende har vært rammet.
Kilde: NRK