Undersøker pressefrihetens kår 2018

For tiende gang lager journaliststudentene ved OsloMet saker om pressefrihet. I år har studentene sett nærmere på syv land.

I to uker har 1. klasse ved journalistikkutdanningen på OsloMet undersøkt pressefrihetens kår rundt om i verden. Foto: Mathias Falch

Samme dag som rigget startet i Oslo, ble den filippinske journalisten Edmund Sestoso beskutt av to bevæpnede motorsyklister. Sestoso, som var på vei hjem fra radiokanalen DYGB Power91, ble truffet i brystet, magen og beinet. Neste dag døde han.

– Sestoso var kjent som kritisk til korrupsjon, og det er veldig sannsynlig at drapet hadde noe å gjøre med kommentarene han har kommet med på lufta, sier Carlos Conde fra Human Rights Watch Filippinene til Journalen.

På pressefrihetssidene til Journalen kan du lese historien om drapet på Sestoso, og hvordan forholdene for journalister er blitt verre etter at Rodrigo Duterte ble president i 2016.

Filippinene er ett av syv land førsteklassingene ved journalstudanningen har fordypet seg i under årets rigg.

Landene på rigget 2018:

Russland

Filippinene

Venezuela

Kenya

Jordan

Makedonia

Nederland

Forstå betydningen av pressefrihet

Det første rigget om pressefrihet ble gjennomført av første klasse ved journalitsutdanningen våren 2008. Rigget ble utviklet av Audgunn Oltedal og Elsebeth Frey for at journaliststudenter skulle forstå betydningen av begrepet pressefrihet.

I et land som Norge, der pressefrihetens kår er svært gode, er det lett å ta pressefrihet for gitt.

Et hovedpremiss bak rigget om pressefrihetens kår er at pressefrihet, ytringsfrihet og retten til informasjon utgjør fundamentet journalistikk bygger på.

Et av kravene er at journaliststudentene skal intervjue journalister og andre mennesker fra det landet som studentene fordyper seg i.

 – Arbeidet har åpnet øynene mine for hvor heldige journalister i Norge er, sammenliknet med andre land, sa Stine Cecilie Granlund til Journalen om rigget i 2014.

Rigget ut av Europa

I desember 2017 laget Mathias Falch og Elsebeth Frey rigget om pressefrihetens kår sammen med fire palestinske lærere og 64 journaliststudenter i Nablus.

Ved An-Najah National University undersøkte studentene pressefrihetens kår i Norge, Marokko, Tunisia, Algerie, Egypt, Libanon, Qatar og Saudi-Arabia.

 – Vi lærte mye om journalistikk. Vi lærte også om den arabiske verden, for eksempel at noen journalister er redde for å snakke med oss, sa en av journaliststudentene i Palestina.

De palestinske studentene på An-Najah National University synes arbeidet med rigget om pressefrihet var morsomt, spennende og slitsomt. Foto: Privat

Rigget på Vestbredden kom i stand gjennom Journalism and Media International Center, det internasjonale senteret til journalistutdanningen ved OsloMet. I juni i år skal Falch og Frey lage rigg om pressefrihetens kår med journaliststudenter og -lærere ved Makerere University i Kampala i Uganda.

Rigg i Cannes

Allerede før rigget ble eksportert til Palestina hadde Elsebeth Frey lært journalistutdanningen i Cannes å lage rigg om pressefrihet. I mars 2015 arbeidet hun med franske studenter og lærere på Ecole de journalisme.

Hvert år siden har de franske journaliststudentene i andre klasse undersøkt pressefrihetens kår rundt i verden, og i mars 2018 laget de rigget for fjerde gang.

Studenter og lærere ved journalistutdanningen i Cannes laget sitt første rigg om pressefrihet i mars 2015. Foto: Privat

Pressefriheten er truet

Reportere uten grenser (RSF) publiserer hvert år en oversikt over pressefrihetens kår. Årets oversikt viser en økende mistro til journalister verden over.

Dette oversiktskartet viser pressefrihetens kår verden over. Lyse farger indikerer at pressfriheten er god, mørkere farger indikerer at pressefriheten er truet eller ikke-eksisterende. Skjermdump: Reportere uten grenser

Norge er for andre år på rad rangert som landet med størst pressefrihet. I motsatt ende av indeksen, på 180. plass, ligger Nord-Korea.

Landene som er undersøkt i årets rigg er rangert på følgende plasser: Nederland
(3. plass), Kenya (96. plass), Makedonia (109. plass), Jordan (132. plass), Filippinene (133. plass), Venezuela (143. plass) og Russlanda (148. plass).