Skutt i øyet av det militære politiet

40 journalister er drept i Brasil siden 2000. Fotografen Sérgio Silva havnet i skuddlinjen under en demonstrasjon, men overlevde.

13. juni i 2013 var fotojournalisten Sérgio Silva på jobb for å dekke en demonstrasjon mot høye kollektivtrafikkpriser. Det er en dag han aldri kommer til å glemme.

– Det militære politiet skjøt gummikuler mot folkemengden, og en av kulene traff meg i ansiktet. Jeg kom meg til sykehuset, men mistet øyet. Neste dag hadde hendelsen spredd seg over hele Brasil, sier Silva til Journalen.

Silva er kritisk til at det militære politiet fremdeles eksisterer i Brasil, til tross for at landet ikke lenger er et militærdiktatur.

– Jeg er ikke ‘fotografen som mistet øyet’. Jeg er et menneske som ble lemlestet av militærpolitiet. Det jeg mistet var ikke bare viktig for yrket mitt. Det var viktig for livet mitt, sa Silva til Brasil de Fato

Fire journalister drept

Silva overlevde skyteepisoden i 2013, men nesten hvert år blir journalister i Brasil drept på grunn av yrket sitt. Ifølge tall fra CPJ er 25 journalister drept siden 2010.

Fire av disse mistet livet i 2018:

 

 

Mener det er statens ansvar

Eva Stabell, som er ansvarlig for internasjonalt arbeid i Norsk Journalistlag, sier at journalisters sikkerhet er statens ansvar, og at det ikke er opp til hver enkelt journalist å passe på egen sikkerhet.

Hun forklarer at journalisters situasjon i Brasil er blitt verre etter Bolsonaro ble president. 

– Han er generelt imot journalister, åpenhet og pressefrihet, sier Stabell.

Videre forklarer hun at president Bolsonaros nye lov om bevæpning av journalister neppe er en løsning som vil gjøre situasjonen tryggere.

Politiet kan gripe inn

Ambassadesekretær, Daniel Alfonso da Silva. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Sérgio Silva har kommet seg etter angrepet i 2013.

– Det er noen år siden hendelsen, og jeg har begynt å jobbe som fotograf igjen. Jeg følger og dokumenterer de politiske bevegelsene i Brasil, sier Silva til Journalen.

Til Article 19s brasilianske nettsider har han uttalt at han mente staten burde gi erstatning for skaden han fikk i 2013. Han tapte første runde i retten, og da startet han en underskriftskampanje mot staten. Etter noen dager hadde oppropet fått over 70 000 underskrifter. 

Ambassadesekretær ved den brasilianske ambassaden i Oslo, Daniel Afonso da Silva, forklarer at politiet i Brasil egentlig ikke kan gripe inn under demonstrasjoner med mindre selve demonstrasjonen er voldelig. 

– Hvis det blir gjort skade på offentlig eller privat eiendom, kan politiet gripe inn, og da kan journalister bli skadd, forklarer ambassadesekretær da Silva.

Han mener det er opp til rettsvesenet å avgjøre om journalister som skades, som Silva, har krav på erstatning.

– Journalister har, i likhet med alle andre, lov til å gå til retten med sin sak og søke om erstatning. Da er det retten som avgjør om man får erstatning eller ikke, sier Alfonso da Silva.