Fritidsklubben mister all støtte fra bydelen
Fritidsklubben BUSH på Holmlia skal feire 40 år, men lider nå under bydelens enorme budsjettkutt.
- Historisk stramt budsjett for 2025 i bydel Søndre Nordstrand ble lagt frem sist torsdag.
- BUSH, barne- og ungdomssenteret på Holmlia går fra 3 millioner til 0 kr i støtte.
- Fritidsklubben skal feire 40 år 7. desember, men nå står de i fare for nedleggelse.
Fritidsklubben BUSH ligger på Åsbråten, fem minutter med buss fra Holmlia senter og eies av seks borettslag på Dyretråkket. Det dramatiske budsjettkuttet setter den tradisjonsrike klubben i fare.
— Med de rammene vi har nå, har vi rett og slett ikke noen annen mulighet, sier Mona Brattli oppvekstsjef til NRK i et intervju om kuttet i tilbudet til barn og unge.
Fritidsklubben ligger i bydel Søndre Nordstrand, som er en av Oslos fattigste bydeler. Snittet for barnehusholdninger med lav inntekt ligger på femten prosent, det er 6,3 % høyere enn resten av Oslo.
— Dette er et brudd på tillit for ungdommene og barna, de og vi føler oss svikta nå, sier Elisabeth Østrem styreleder i BUSH.
Ømer Simsek begynte å jobbe på BUSH som 18-åring gjennom arbeidstrening på NAV, nå er han klubbleder. Han har selv vokst opp på Holmlia og opplevd å falle utenfor fordi han ikke hadde tilknytning til skole eller fritidsaktiviteter.
— Bydelspengene er vi avhengige av, de er hjertet av klubben, sier Ømer Simsek klubbleder for BUSH.
Ustabil finansiering
Bydelen er preget av negativ omtale i mediene. Simsek forteller at de plutselig kan få store pengesummer tildelt etter hendelser som skyteepisoder og gjengkriminalitet. Journalen har tidligere skrevet om at Holmlianere opplever media dekningen som stigmatiserende.
Drapet på femten år gamle Benjamin Hermansen i 2001 fant sted bare et steinkast unna fritidsklubben. Klubben ble et sted der lokalbefolkningen kunne komme for å samle seg i etterkant av den dramatiske hendelsen. Det lages for tiden en NRK-serie for om livet til Benjamin Hermansen fra Holmlia.
— Må barn dø for at vi skal få penger?
Ømer Simsek, klubbleder
I etterkant av drapet og omtalen i media fikk klubben store pengesummer for å kjøpe nytt utstyr og bygge ut tilbudet. Dette har skjedd flere ganger gjennom årene, dramatiske hendelser og pengene kommer hånd i hånd. Men pengene har ikke strukket til for å drifte de utvidede tilbudene. Som resultat av ustabil finansiering har klubben slitt med å tilby ansatte fast lønn. Både klubbleder Simsek og styreleder Østrem utrykker nødvendigheten av kontinuerlig finansiering.
— Barna er avhengige av trygge voksne og trygge rammer, sier Simsek.
Ildsjelene bak klubben
De ansatte på BUSH har jobbet der i mange år. Flere av ungdomsarbeiderne har selv gått på fritidsklubben som barn og er nå deres første arbeidsplass. Nå må BUSH si opp flere ansatte som følge av budsjettkuttet.
— Det er mange lavinntektsfamilier i borettslagene, mange bor trangt, dette er et sted barna kan lufte seg, lære folkeskikk, leke og spise, vi avlaster familiene, sier Simsek.
Fadumo Jama har jobbet på klubben siden 2005. Hun lager mat til barna som kommer etter skoletid, som kan kjøpes for fem kroner. Medlemskapet ligger på femti kroner i året, prisene har ikke endret seg på de førti årene klubben har eksistert.
Sarim Tariq (22) er en av de som har vokst opp på BUSH. Han gikk på Rosenholm skole og mimrer tilbake på barne- og ungdomstiden på fritidsklubben.
— Etter skoletid gledet vi oss til å løpe opp til BUSH, vi stod utålmodige utenfor døren og ventet på at de skulle åpne, forteller Sarim.
Sarim og de ansatte på BUSH uttrykker at det er viktig å ha et fritidstilbud på plass slik at ungdommen ikke blir hengende ute og havner i feil miljøer.
— Det var som mitt andre hjem
Sarim Tariq, tidligere medlem av BUSH
Klubben har store arealer og mange ulike aktiviteter for barna. PC-rom, spillrom, hvilerom, innendørs idrettshall, klatrevegg, musikkstudio og spisesal. Nå kan rommene bli stående tomme.
Albert Paila har jobbet på BUSH i 10 år og har bakgrunn som danser og musiker. Den tidligere klubblederen Roland Daus spurte om han ville undervise på klubben. Musikkrommet han underviser i har mer en 20 "djembe" trommer, et klassisk trommesett og et elektrisk trommesett. Etter budsjettkuttet er det usikkert om fritidsklubben kan fortsette tilbudet.
— Flere av barna som kommer hit har aleneforeldre, noen kommer fra krigsherjede land, her kan barna møte vennlige voksne og slappe av, sier Albert Paila.
Styreleder Elisabeth Østrem utrykker meningsløsheten ved at fritidklubben blir foreslått radert ut i budsjettet. Hun påpeker at det er det totale omfanget av kuttet i all frivillighet som rammer hardest. Det er kuttet i alt som ikke er lovpålagt, på grunn av høye utgifter i bydelen.
— Vi skal være et samfunn som ivaretar de svakeste og motvirker sosial ulikhet, uttrykker Østrem.
Mange tilbud for barn og unge forsvinner, det er ofte disse tiltakene som blir nevnt som forebyggende i bydeler med mange lavinntektsfamilier.
Den planlagte 40-års feiringen av BUSH 7. desember vil nå bli en feiring for frivilligheten på Holmlia. Østrem sier de skal samle de gode kreftene og fortelle de gode historiene fra lokalområdet.
— Vi skal gå ned med flagget til topps
Elisabeth Østrem, styreleder i BUSH