Venezuela har de siste årene vært preget av opptøyer og demonstrasjoner. Her fra opptøyer i Venezuela 31. mai 2017. Foto: Rayner Peña.
Redaktør Marjuli Matheus:

– Å være journalist er en kamp for å overleve

Flere journalister har forlatt Venezuela i frykt for seg selv og familien. Fra 2016 til 2017 økte angrepene på mediefolk med nesten en tredel.
Lørdag, 12 mai, 2018 - 13:29

I 2017 ble hundrevis av angrep på journalister rapportert. Både politiet, militæret og demonstranter overfalt journalister under demonstrasjonene. 

I fjor ble det registrert 498 angrep mot journalister og 66 pågripelser, ifølge fagorganisasjon for presse i Venezuela (SNTP). Fra 2016 til 2017 økte angrepene på mediefolk i landet med 26,5 prosent. Men siden 2011 er det ikke rapportert et eneste drap på journalister i Venezuela. 

Frykter egen sikkerhet

Ifølge journalister i Venezuela som Journalen har snakket med, er det å føle seg utrygg på jobb ikke helt ukjent. De forteller om trusler, trakassering, overfall, kidnapping og det å bli frastjålet verdifullt utstyr. Man må være forsiktig, og føye seg etter regimets sensur, sier de.

– Å være journalist i Venezuela er en kamp for å overleve. Om en journalist skriver noe president Nicolàs Maduro ikke liker, får det konsekvenser. Man vil bli uthengt i sosiale medier, trykte medier, man blir trakassert, forfulgt og man kan oppleve å få razzia, forteller Marjuli Matheus, redaktør i avisen Bloque Dearmas. 

Matheus påpeker at ingen journalist er drept på jobb siden 2011, men forteller at mange journalister har måtte forlate landet på grunn av forfølgelse. Andre har skiftet yrke.

– Vi har vært heldig

I tillegg har både Matheus selv og nesten alle hennes kolleger opplevd trusler og trakassering. Ifølge Espacio Público ble det i fjor registrert 1002 tilfeller der journalister og mediefolk fikk begrenset sin ytringsfrihet. 


Marjuli Maheus sier at det kan være farlig å være en god journalist i Venezuela. - Man må ta noen sjanser, forteller hun. Foto:Yender Hernández

– Jeg tror vi har vært heldig. Det er forferdelig å se kolleger i Nicaragua som har blitt drept under direktesendinger fra demonstrasjoner. Det kunne like gjerne skjedd her, sier hun.

Matheus er ikke alene om å kjenne på frykt for egen sikkerhet. 

– I Venezuela er det ingenting som heter pressefrihet. Vi blir sensurert av medieeiere som er under press fra myndighetene. I tillegg sensurerer vi oss selv av frykt for angrep mot oss og vår familie. For å være journalist her må man være ekstremt dedikert. Mange har forlatt landet i frykt, og mange har skiftet yrke, sier Pavel Rodriguez, tidligere journalist i Venezuela.

Kan ikke være kritisk

Forsker på sikkerhet for journalister ved University of Peace, Mariateresa Garrido, sier hun tror det er nesten umulig å være kritisk som journalist. 

– Media er strengt kontrollert av myndighetene. For eksempel får ikke avisene papir, og TV-stasjoner får ikke fornyet lisens. Og om man er åpent motstander av regimet blir man stengt. 

Hun forteller videre at den politiske polariseringen påvirker journalister og samfunnet generelt, men hun vil ikke legge all skyld på regjeringen. Hun mener opposisjonsledere og private selskaper også må ta sin del av ansvaret for sensuren.