Jakob Semb Aasmundsen har nylig gitt ut boka: Fri? Fanget i en seksuell frigjort tid. Der analyserer han hvordan vi som samfunn forholder oss til kjærlighet og sex, samtidig som han deler detaljer fra sine egne historier om dating og seksualitet. Foto: Emma Victoria Hegnar

Den skamløse journalisten

Si ;D ansvarlige Jakob Semb Aasmundsen (24) deler detaljrikt om sine mest intime og drøye fortellinger fra datinglivet i sin nye bok. Likevel mener han at vår tids største løgn er at vi er seksuelt frigjorte.

En nokså andpusten ung mann ankommer den folksomme bakgården på Café Sara på Grünerløkka i Oslo. Noen dråper svette skimtes i panna når han raker fingrene gjennom det mørkeblonde, krusete håret, hvor sommeren har satt sine spor.

– Jeg er veldig fersk i Oslo. Det har jo ikke vært det beste halvåret til nå, så jeg kjenner virkelig ikke til noen utesteder eller kafeer her, sier Jakob Semb Aasmundsen idet han setter seg ned, en halv time forsinket til dette intervjuet

Utover å utforske hovedstaten, har Aasmundsen mildt sagt mange prosjekter på gang. Som ansvarlig for Si ;D, Aftenpostens kronikk- og debattside for ungdom, foredragsholder og samfunnsdebattant, er det ingen overraskelse at han også tidligere i år, ga ut sin første bok. Dermed kan han nå også skryte på seg tittelen forfatter. Boka Fri? Fanget i en seksuell frigjort tid ble utgitt i starten av mars.

Forfatterspiren

Boka handler om intet mindre enn sex, samfunn, religion, dating og det Aasmundsen mener er vår tids største løgn: at vi er seksuelt frigjorte. Gjennom detaljrike skildringer deler han egne seksuelle erfaringer, pinlige datinghistorier og sine mest private tanker i dagbokformat. Etter hans mening lever vi i en tid der mange er usikre, overfladiske og seksuelt frustrerte. Samtidig tegner han et bilde av en generasjon som sliter med å være den beste utgaven av seg selv, med både kroppspress og kampen om seksuell oppmerksomhet. 

«T-skjorta kastes og shortsen sparkes. Speilbildet viser en naken mann med middels fin kropp. Hvor ble det av den tiden jeg skulle bruke på treningsstudioet denne våren? Inn med magen. Ut med rompa. Smil, eller man smiler kanskje ikke på slike bilder? Et bilde. Tikk. Ti bilder. Takk.» (Utdrag fra Fri? Fanget i en seksuell frigjort tid.)

– Jeg har vært på veldig mange rare dater, og vært borti veldig mye interessant. Det var også en morsom prosess å reflektere og gjenfortelle kleine, rare, og noen fine datinghistorier. 

Bokprosjektet startet med en artikkel som Aasmundsen skrev i tidsskriftet Samtiden, der han problematiserte nåtidens datingkultur, og argumenterte for at vi har blitt mer overfladiske og effektive når det kommer til kjærligheten i dag. Kort tid etter artikkelen ble publisert fikk Aasmundsen en telefon fra Spartacus Forlag. De syntes temaet virket så spennende at de spurte om han kunne skrive en bok med samme tematikk.

– Og jeg var ikke vond å be. 

Jakob Semb Aasmundsen

Født: 9. Mars 1996

Oppvekst: I Tønsberg med mamma, pappa, storesøster og storebror. 

Utmerkelser: Mangfoldprisen 2015 og Årets Homotopp 2016

Yrke: Si ;D ansvarlig, Journalist, forfatter og foredragsholder 

Utdannelse: Bachelor i globale utfordringer fra Leiden universitet i Haag, Nederland

Aktuell med: Boka Fri? Fanget i en seksuell frigjort tid

Homo i Tønsberg

15 år gammel var Aasmundsen på vei hjem fra konfirmasjonsforberedelser med en venninne. Etter kveldens ubehagelige tema, nemlig sex, kjente Aasmundsen at han ikke lenger kunne holde inne hemmeligheten sin. Han telte ned fra ti, før det omsider glapp ut av han. «Jeg tror jeg liker en gutt.» Venninnen hans reagerte med å gi han en lang klem, før de tok fatt på hver sin hjemvei.

– Jeg skjønte veldig tidlig at jeg var på det skeive spekteret. På slutten av barneskolen var jeg forelsket i et par jenter… 

Aasmundsen stopper midt i setningen og nøler. 

– Jeg har egentlig aldri vært forelsket, så betatt er nok det korrekte ordet. Så ble jeg veldig betatt av en gutt, og følelsene var mye sterkere der. Jeg vet ikke hvorfor jeg var så skråsikker. Det hadde vel noe å gjøre med at jeg tok mye plass og hadde litt flere feminine trekk enn de andre guttene, som gjorde at jeg passet mer inn i stereotypen, legger han til.  

 

– Vi snakker om seksualitet i dag som om det er svart-hvitt, men det er det jeg prøver å bryte med i boka.

Jakob Semb Aasmundsen

 

Homofili er mer akseptert i den brede befolkningen i dag, enn tidligere. Aasmundsen mener seksualitet avhenger av biologi, men også av miljø. Derfor tenker Aasmundsen at seksualitet er flytende, selv om det finnes utallige teorier med forskjellige konklusjoner om seksualitet.

Han gestikulerer iherdig med hendene, og prøver å få frem de riktige ordene når samtalen går i ett om seksualitet og skeivhet. 

– Jeg synes det er et vanskelig tema. 

Aasmundsen nøler. Kroppen hans synker sammen når han lener seg bakover i den harde trestolen. Med begge hendende i fanget, fikler han så vidt med fingrene samtidig som han vender blikket nedover. Brått lener han seg fremover. Nå sitter han på kanten av stolen med et hevet hode. 

– Vi snakker om seksualitet i dag som om det er svart-hvitt, men det er det jeg prøver å bryte med i boka.

En åpen bok

Etter mange overveielser om når det var riktig å debutere seksuelt, bestemte 17 år gamle Jakob seg for å møte en eldre fyr for en het kveld på Hotel Bristol i Oslo. Han var nybarbert nedentil. Det hadde han fått streng beskjed om, fra mannen som ventet bak hotelldøra. Døren åpner seg. «Er du klar, kjekken?» spør mannen, like før han freidig stikker tunga ned i munnen på den unge Aasmundsen. De legger seg ned i sengen og koser med hverandre. Samtidig forsøker Aasmundsen å huske alle triksene han har lært fra pornofilmer. Forventingene til kvelden var skyhøye, men det ble ikke helt slik han hadde forestilt seg. Kvelden endte nemlig med en svært ukomfortabel opplevelse: sæd i øyet.


Jakob Semb Aasmundsen deler fritt fra sine seksuelle erfaringer og datinghistorier. Han ønsker at vi snakker mer om tabubelagte temaer, og mener nåtidens generasjon sliter med både kroppspress og kampen om seksuell oppmerksomhet. Foto: Emma Victoria Hegnar 

Episoden satte derimot mildt sagt fart på datinglivet, noe han muligvis toppet noen år senere da han var på fire elleville Tinder-dater i løpet av én dag. Frokost, lunsj, middag og kvelds. 

– Historiene er ekstremt private, og det er selvfølgelig helt bevisst. Jeg skriver jo om kroppspress og seksualitet, så jeg gjør ikke leseren noe rettferdighet hvis jeg ikke deler fra eget liv.

Gjennom fortellingene sine, er det tydelig at Aasmundsen blottlegger seg helt for leseren. Han bretter detaljert ut om både dristig analsex, stevnemøter hvor han svever på en rosa sky, og møter med menn som utelukkende er interessert i brutal sex. 

– Jeg er helt klar over at det kan være ubehagelig å lese for enkelte, og kanskje spesielt de som ikke er vant med homosex. Men av den grunnen alene syntes jeg det var viktig å røske opp i litt tabu.

Journalist med tydelige meninger

Det har aldri vært uvanlig for Aasmundsen å by på seg selv. I starten av året landet 24-åringen en stilling som Aftenpostens Si ;D ansvarlig, men det er langt fra første gang han har dyppet tåen i havet av meningsjournalistikk. 

 

– En av tingene jeg legger mye stolthet i, er at jeg ikke lar mine egne holdninger påvirke hvilke stemmer og ytringer som får komme på trykk.

Jakob Semb Aasmundsen

 

Som 19-åring sendte Aasmundsen en tekstmelding til redaktøren for Tønsberg Blad og spurte om det ville være interessant for dem å ta han inn i varmen. Redaktøren takket ja. Det hele startet med en spalte som skulle hete «Jakobs Fordommer.» Der var hensikten å utfordre sine egne, og andres, fordommer om blant annet kulturelle normer, politikk, sex og kjærlighet. I 2015 ble Aasmundsen, og Tønsberg Blad, belønnet med Amedias Journalistpris for nettopp denne spalteserien.

Samme år holdt han en storslagen 17. mai-tale i Tønsberg, som den yngste hovedtaleren kommunen noen sinne hadde sett. Fra scenen kunne unge Aasmundsen se ut over hjembyen som hadde samlet seg for anledningen. Grunnlovsdagen skulle feires, og han hadde fått i oppdrag å holde årets tale. Den klamme skjorta klistret seg til ryggen under dressen. Det blomstrete slipset prydet med fargene rødt, hvitt og blått, satt som et rep rundt halsen som strammet til da han svelget. Nå var tiden inne. Fra podiet kom ordene: «Hei. Jeg heter Jakob, og jeg er feminist, ateist og homofil.» Blant den ellers stille forsamlingen, var det enkelte som hvisket og tisket. Noen buet og andre kommenterte. «nei, ikke på 17. mai, det er barn her!» og «Få ham av scenen!». 

For Aasmundsen kom det litt som et sjokk at talen som handlet om toleranse, fordommer, og retten til å elske dem man ønsker, ikke ble like godt mottatt av alle. Det hele førte til et stort rabalder i hjemkommunen, og kontrovers over hele landet. Men takket være talen, fikk Aasmundsen et nytt spillerom i journalistikken. 


Selv om Jakob Semb Aasmundsen har en travel hverdag med mange prosjekter, kan han alltid hente motivasjon og støtte fra familien. Foto: Emma Victoria Hegnar

– Jeg fikk lov til å være mye mer tilstede og subjektiv i min egen spalteserie. Jeg hadde jo allerede skrevet et par innlegg til Si ;D, så jeg trivdes med å skrive mine egne meninger.

Senere fikk han muligheten til å spinne videre på ideene sine som spaltist, noe som igjen resulterte i seriene «Avkledd av Jakob» og «Jakobs-Jammer» i Tønsberg Blad. Med sin nye stilling i Si ;D, er det derimot ikke hans egne meninger som dominerer. 

– En av tingene jeg legger mye stolthet i, er at jeg ikke lar mine egne holdninger påvirke hvilke stemmer og ytringer som får komme på trykk.

En trygg base

Etter videregående var det bare et spørsmål om tid, før Aasmundsen skulle ut å oppdage verden. Han ville til et sted der han ikke kjente noen. Samtidig ønsket han en utfordring der han virkelig kunne sette seg selv på prøve. Med dette målet for øyet, startet han på bachelorstudiet i globale utfordringer på Leiden universitet i Haag i Nederland. Graden fullførte han tidligere i år.

– Det har vært helt definerende for meg å være i utlandet. Jeg elsker å møte nye mennesker, og få nye erfaringer. Jeg har lyst til å smake på alle de ulike smakene av livet, og jeg tror at livet blir mye mer interessant hvis man utfordrer seg litt. 

Aasmundsen setter seg med rak rygg og et hevet hode. De fyldige leppene hans strammes sammen som om han poserer foran et kamera. Ifølge Aasmundsen selv, er det derimot ikke tilfeldig at han er selvsikker og tar modige valg i livet. Han vokste opp i Tønsberg med begge foreldrene, storesøsteren og storebroren. Å ha en trygg ramme i form av støtte fra familien har vært helt avgjørende.

– Jeg har alltid blitt veldig akseptert og støttet av familien. Mamma og pappa er både snille, rause og jordnære mennesker som har bygget opp barna sine til å være trygge mennesker. Mange av mine positive sider, har jeg derfor familien min å takke for.

Munnvikene hans strekker seg ut i et stort smil. Det er tydelig at familien betyr mye for Aasmundsen. Det skinner igjennom når han snakker om dem. Aasmundsen forteller at for hver dag som går, blir han bare mer takknemlig for det fine og stabile forholdet han har til familien sin. Han vet at det ikke er tilfellet for alle andre skeive. 

– Jeg kan brette ut om å miste jomfrudommen min veldig grafisk i bokform, og fortsatt ikke føle på noe skam eller usikkerhet. Jeg kan gjøre hva som helst og jeg er veldig trygg på meg selv. Og når det gjelder skeivhet, tror jeg folk undervurderer hvor viktig det er med aksept fra familien. 

Det er trolig denne stabiliteten som er drivkraften i Aasmundsens prosjekter, og styrken han trenger i de mange utfordringene han møter. En stabilitet som har tillat han å kompromissløst utforske både verden, og sin egen seksualitet. 

– Jeg er absolutt ikke ferdig med utlandet, jeg kommer nok til å ta masteren utenfor Norge. Jeg kommer helt sikkert også til å skrive flere bøker. Men nå merker jeg at jeg også er klar for å finne en jeg kan slå meg litt til ro med. Jeg ønsker å finne kjærligheten. Aasmundsen smiler før han tar på seg jakken, sier farvel, og navigerer gjennom Oslos ukjente gater.